Artık eskisine göre daha çok seyahat ediyoruz hem de daha fazla mobil yaşıyoruz. Uzun süredir seyahat ediyorum ve seyahatlerimin tümünü kolaylıkla başka bir cihaza ihtiyaç duymadan planlayabildiğim iPhone telefonumu yanımdan ayırmıyorum. Seyahatlerle ilgili karşılaşabileceğiniz hemen hemen her sorunu çözecek bir uygulama var. Yaptığım yolculuklarda, seyahatimi kolaylaştıran akıllı telefon uygulamalarının pek çoğunu deneyecek bolca fırsatım oldu.
Dürüst olmak gerekirse, özellikle seyahat konusunda bir sorunu çözme iddiasında olan pek çok uygulamanın, aslında pek de işe yaramadığını veya kullanımının pratik olmadığını görüyorum. Bu yüzden bu blog yazısında listelediğim uygulamalar konusunda oldukça seçici davranmaya çalıştım. Az kullanıyor olsam da farklı çözümler sunan, beğeneceğiniz düşündüğüm uygulamaları da listeye ekledim. Sayfanın sonundaki yorum kısmına kullandığınız ve tavsiye ettiğiniz uygulamaları yazarsanız okuyuculara fikir vermiş olursunuz.
Seyahat uygulamaları sayesinde ister sıkışık bir trafikte ister metroda veya otobüste olalım, işlerimizi bulunduğumuz yerden rahatlıkla yürütebiliyoruz. Bangkok-Malezya gece treninde yolculuk yaparken yatağımdan, daha önce hiç görmediğim Langkawi Adası için otel rezervasyonumu yapabiliyor, gezilecek görülecek yerleri işaretliyor, nerede ne yiyebileceğimi planlayabiliyorum. Hatta yapabileceğim aktiviteler için rezervasyon bile oluşturabiliyorum.
Singapur’da bir alışveriş merkezinin kafesinde otururken, Kuala Lumpur-Tahran arası ucuz uçak bileti fırsatını yakalayıp ucuza bilet satın alıp kampanyaları değerlendirebiliyorum. Yine hiçbir araştırma yapmadan gittiğim Borneo’nun Sandakan kasabasında ne yapılır, ne yenir, nerede kalınır bilgileri için akıllı telefonumu veya tabletimi elime almam yeterli olmuştu.
Hayatınızı müthiş kolaylaştıran Seyahat aplikasyonları sadece son dakika planlama için değil, her an her yerde size seyahatinizi planlama ve yönetme fırsatı sağlıyor. Aynı zamanda para tasarrufu yapmanızı da sağlıyor. Hayalinizdeki tatili bulmak, gidilecek destinasyondaki aktiviteler hakkında araştırma yapmak, ucuz uçak bileti bulmak için telefonunuzda olması gereken tüm uygulamaları bir araya getirdim.
Aşağıdaki seyahat uygulamaları listesinde bütçenize katkıda bulunacak fırsatlar sunan, seyahatlerinizi daha etkili ve daha kolay geçirmenize yardımcı olacak en iyi seyahat uygulamalarını listeledim. Bazıları pek işlevsel değil ya da ücretli olabilir. Herkes kendine göre ‘en iyi gezi uygulamaları’ listesi olsa da aşağıdaki uygulamalar ben kullanışlı buldum.
EN İYİ SEYAHAT UYGULAMALARI
Seyahat Planlama Uygulamaları
● GOOGLE TRANSLATE ★ – Her gezginin akıllı telefonunda olması gereken en iyi uygulamalardan. 103 dil desteği bulunan Google Translate uygulaması aynı zamanda offline olarak 52 dilde destek sunuyor. Yabancı dil bilmiyorum, o yüzden seyahat etmekten korkuyorum diyenlerin mazeretlerini bir çırpıda yok edecek kadar kullanışlı. Her yeni güncelleme ile olağanüstü özellikler kazanıyor.
Kısaca siz Türkçe yazın, o size dilediğiniz dilde karşılığını versin. Siz Türkçe konuşun, karşılığını İngilizce olarak sesli söylesin, yazsın. Dilini anlamadığınız bir metnin üzerine tutun, eş zamanlı ekranda çevirisini size göstersin. Sesli konuşmaları, el yazılarını ve fotoğraflarda bulunan metinleri doğrudan farklı dillere çevirebilir, beğendiğiniz çevirileri kayıt edebilir ve cihazlar arası senkronizasyon özelliğini kullanarak çevirileri bilgisayar ortamına aktarabilirsiniz.
● TRIPADVISOR ★ – Bu uygulamayı bilmeyeniniz yoktur sanırım. Dünyanın en büyük dünyanın en büyük gezi sitesi TripAdvisor’un uygulaması, destinasyonda gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler ile ilgili rehber görevi de görüyor. Gideceğim şehirlerdeki gezilecek ve görülecek yerler hakkında bilgi almak için bloglar ve Google Map dışında kaynak olarak kullandığım bir uygulama.
Uygulamanın arama kutusuna gideceğim şehri yazdığımda görmem gereken yerler konusunda bana rehberlik yapıyor. Diğer kullanıcıların gezilecek yerler ile ilgili yorumlarını okuyarak güncel bilgi ve fikir ediniyorum. Aynı yöntem şehrin en iyi otellerini ve mekanlarını bulmak için de geçerli.
● CURRENCY CONVERTER CALCULATOR ★ – Akıllı telefonumun ana sayfasında yer alan, seyahatlerde en sık kullandığım uygulamalardan. Gideceğim ülkelerin para birimini seçip diğer para birimlerine dönüştürme yapabiliyorsunuz. Uygulama, ortalama piyasa kur oranlarını kullanıyor. Arayüzü ve kullanılması çok kolay, öyle ki hesap makinesi yerine bunu kullanıyorum.
● AWESOME NOTE 2 ★ – Seyahat ederken not tutanlar için çok kullanışlı bir uygulama. Sadece seyahat için değil, iş ve gündelik yaşamda da yapılacaklar listesi yanında günlük tutmanıza kadar her şeye yarıyor. Neler yaptığınızı fotoğraflarıyla not tutabiliyorsunuz, bir yere acil yazamam gereken şeyleri de bun kaydediyorum. Bunları Google Docs veya Evernote ile senkronize etmeniz de mümkün.
Seyahat planınız için bir başlık açıp gezilecek yerler, görülecek önemli noktalar, hangi restoranda ne yiyeceğiniz ve ulaşım ile ilgili notları uygulamaya kaydedebilirsiniz. Ben en çok blogum için rehber hazırlarken not tutmak için kullanıyorum. Ayrıca her seyahatimde yaptığım masrafları da buna not ediyorum ve bunu blogger olmadan önce dahi yapıyordum.
● ACCUWEATHER – Gideceğiniz yerin hava durumunu derinlemesine bilgilerle sizinle paylaşan başarılı bir seyahat uygulaması. Şehirlerin sıcaklık, nem, ultraviyole ışınları endeksi, gün batımı, gün doğumu hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Ayrıntılı hava durumu tahminleri, her 15 dakikada bir güncellenen günlük ve aylık tahminleri size sunuyor.
Arama kutusuna gideceğiniz şehri yazın, gelen bilgilere göre valizinizi hazırlayın, destinasyona göre giyinin, aktiviteleri planlayın. Doğrusu iPhone Hava Durumu uygulaması bana yetiyor. Ama daha uzak tarihli seyahat planlaması yaparken, gitmeyi düşündüğünüz tarihte destinasyonun havasının nasıl olabileceği konusunda bilgi almak için bu uygulamayı kullanıyorum.
Seyahat Yol Bulma Uygulamaları
● GOOGLE MAPS ★ – Herkesin en iyi bildiği ve sıkça kullandığı, eliniz ayağınız olması gereken bir uygulama. Gerek rota seçme gerek rota planlama, yön bulma, ulaşım hakkında bilgiler alma ve etraftaki ATM’den tutun da cafe ve restoranlara kadar pek çok konuda bilgiler sunan bir cevher. Ne yapıp edip her özelliğini sonuna kadar öğrenmeniz/kullanmanız gereken bir uygulama.
Uygulamanın sunduğu en büyük avantaj da haritaları çevrimdışı kullanmak üzere saklamanıza olanak sağlaması. Bunun için Google hesabınıza girin, Google Maps uygulamasını açarak istediğiniz bölgeyi görüntüleyin ve sağ üstteki menü ikonundan ‘haritayı çevrimdışı kaydet’ seçeneğini kullanın.
• ENUYGUN ★ – Türkiye’nin en iyi bilinen uçak bileti sitesi olsa sunduğu diğer hizmetlerle de fark yaratan bir uygulama. Uçak bileti alabileceğiniz gibi havalimanı transfer araç ayarlama veya araç kiralama seçenekleri de sunuyor. Dilerseniz otobüs bileti dahi alabiliyorsunuz. Otelinizi de uygulama üzerinden rezerve edebiliyorsunuz. Tüm bu hizmetlerinin yanında gideceğiniz destinasyona dair gezilecek yerler hakkında geniş bilgiler de sunan seyahat rehberleri de içeriyor.
Anlıyacağınız yok yok! Uygulama üzerinden 7/24 canlı destek, seyahat sigortası danışmanlığı, anında online bilet iptali ve değişiklik olanağı da yer alıyor. Sadece uçak bileti uygulaması olmayıp kapsamlı bir seyahat aplikasyonu olduğundan seyahat planlama listesine yer verdim. Ülkemizden çıkan en kapsamlı ve güçlü seyahat uygulamalarından bir olarak telefonunuzda yer almalı.
● UBER ★ – Bir yerden bir yere araçla gitmenin en konforlu ve en ekonomik yollarından biri. Güney Afrika gezimde hayat kurtarıcı bir ulaşım seçeneği oldu benim için. Uber uygulamasıyla bulunduğunuz yere araç çağırıyorsunuz, ve araç haritada işaretlediğiniz yere sizi götürüyor. Gideceğiniz rotayı ve ödeyeceğiniz ücreti de önceden ekrandan görebiliyorsunuz.
● OMIO ★ – Son İtalya gezimde kullandığım ulaşım uygulaması oldu. Avrupa içerisinde tüm tren ve otobüs biletlerini bu uygulama ile aldım. Arayüzü, kullanımı, bilet arama ve bulması kolay. Bulunduğunuz yeri ve gitmeyi istediğiniz destinasyonu seçiyorsunuz. Size oraya götürecek bileti online almanızı sağlıyor.
● FLIXBUS ★ – Şehirlerarası otobüs seyahat hizmeti sağlayan Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren bir Alman uygulaması. Avrupa’daki şehirleri ve kasabaları birbirine bağlayan ekonomik bir otobüs seyahat şirketidi. Avrupa içi şehirler arası ulaşımda kullanıyorum. Uygulamalarının kullanımı son derece basit.
Öyle tam dakikasında durakta olan, muhteşem konforlu koltuklar, pırıl pırıl bir otobüs beklemeyin. Ama biletleri erken alırsanız çok ucuza Avrupa’da bir yerden diğer bir yere gidersiniz. Otobüslerde tuvalet ve elektrik prizi de oluyor. Araba, uçak veya trenle seyahat etmeye bir alternatif.
● ROME2RIO – Herhangi bir yere uçakla, trenle, otobüsle, gemiyle veya arabayla nasıl gidileceğini keşfedin. Ne kadar zamanda ulaşacağınızı, fiyatları ve hatta karbon emisyonlarını gösteren kapıdan kapıya seyahat arama motoru. Nereden nereye gitmek istediğiniz yazın, ulaşım alternatiflerine bakın.
● CITYMAPS2GO – Bulunduğunuz konumda yer alan en iyi mekânlara ulaşmanıza, arkadaşlarınızın önerilerini görmenize ve gittiğiniz yerlerle ilgili kendi listenizi oluşturmanıza imkân tanıyan bir uygulama. İnternet bağlantınız olmasa da bulunduğunuz yeri görebilir ve aradığınız adresi bulabilirsiniz. Gideceğiniz şehirlerle ilgili tüm bilgileri telefonunuza indirdiğinizde, gezilecek görülecek yerler, müzeler, eğlence mekanları, cafe ve restoranlar hakkında kapsamlı bir rehber elinizi altında olmuş oluyor.
Uçak Bileti Alma Uygulamaları
● TURNA ★ – Türkiye’nin en başarılı online uçak bileti platformlarından biri. Dünyanın dört bir yanından binlerce hava yolu şirketinin biletlerini en uygun fiyatlarla satıyor. Fiyatları karşılaştırıp en ucuz fırsatları bulmak, zamandan ve paradan tasarruf etmek için çok işime yaradı. Her bilet satın alan üyeye Turna Puan hediye eden platformda bu puanları dilediğiniz zaman harcayabiliyorsunuz. Ayrıca sizin davetinizle üye olan kullanıcıların alışverişlerinden de puan biriktirmeniz mümkün.
● SKYSCANNER ★ – iPhone ve Android uygulaması ile en düşük bilet fiyatlarını saniyeler içerisinde sıralıyor, 1000’den fazla havayolunu karşılaştırarak en ucuz bileti bulmayı sağlıyor. Yoksa tek tek havayolu şirketlerinin veya otellerin sayfalarına girmek, fiyatları araştırıp karşılaştırmak oldukça sabır ve zaman isteyen bir şey. Uçak ile yapacağım yolculukları planlamamda da bana çok yardımcı olmuştur.
● PEGASUS ★ – Şimdiye kadar 52 defa kullanıp 13 farklı destinasyona uçtuğum havayolu uygulaması. Türkiye’nin en genç filosuna sahip. 36’sı yurt içinde, 89’u yurt dışında olmak üzere toplam 47 ülkede 125 noktaya uçan havayolu firması. Low cost mantığını ülkemize getiren, rekabet ortamı oluşturup diğer havayollarının piyasaya girmesine ve fiyatların düşmesini sağladı.
Bu yüzden bendeki yeri özeldir. Vaadetmediği şeyler için beklentiye girip de firmayı eleştirenler çok olsa da bugün halkımızın uçakla tanışmasını sağlamış bir havayolu firması olarak akıllı telefonlarında uygulaması olması şart. Her yıl birkaç defa düzenlenen büyük indirim günlerini kaçırmayın.
● KIWI – Ucuz uçuşlar için rezervasyon yapabileceğiniz en iyi uçak bileti uygulamalarından biri. Ne zaman uçuşları, fiyatları, bağlantıları merak etsem ilk işim fikir edinmek için Kiwi uygulamasını açmak oluyor. Araştırma ve rezervasyon sürecini iyileştiren ekstra özelliklerle birlikte geliyor tabi.
Kiwi bir online seyahat acentesi. Bilet düzenleyebiliyor, rezervasyonları kendi web sitesinde sonuçlandırıyor ve sorunla karşılaşırsanız da müşteri hizmetleri desteği sunuyor. Skyscanner arama motoru iken Kiwi hem en ucuz bileti buluyor hem de satışı kendisi yapıyor. Bileti aldığınız havayolunun tüm kuralları geçerli ama bunun yanında kendisi de garanti veriyor.
Diğer arama motorlarından en büyük farklı aynı havayolu veya anlaşmalı havayolları dışında çok farklı havayolu firmaları arasındaki bağlantıları hesaplayarak mutlak en ucuz seçeneği önünüze seriyor. Tabi düşük bütçeli ve bağlantılar arası süreyi umursamayan gezginler için bu mükemmel.
● eDREAMS – Avrupa’nın en büyük online seyahat acentelerinden birisi. 100’den fazla havayolu şirketinde, 60 binden fazla farklı rota için uçak bileti, dünyanın 30 bin noktasında, 150 binden fazla otel seçeneği sunuyor. Araç kiralama seçenekleri de sunan şirketin Türkiye ofisi de bulunuyor. Gidilecek destinasyona uçuş yapan tüm havayollarına ait zaman çizelgelerini tarayıp fiyat alternatiflerine göre sıralama yapıyor.
Otel Bulma Uygulamaları
● BOOKING ★ – Dünya’nın en büyük ve en iyi seyahat uygulamalarından. Dünyadaki 800 binden fazla otel ve 20 milyon oda arasından en uygun seçenekleri bulmanızı sağlıyor. Arayüzü şahane ve kullanması çok kolay. Önceden kredi kartınızı tanımladıysanız, çok hızlı işlem yapabiliyorsunuz. Seyahatlerimde en çok kullandığım seyahat uygulaması.
● AIRBNB ★ – Paylaşım ekonomisinin yarattığı dünyadaki en ikonik girişimlerden biri olan Airbnb, seyahat alışkanlıklarını kökünden değiştiren bir uygulama. Bünyesinde 34 binden fazla kente ait 600 binden fazla konaklama seçeneği bulunduran Airbnb ile gittiğiniz ülkede bir yerelin evinin bir odasını veya tümünü kiralayabiliyorsunuz. Üye olun, profilinizi ciddi şekilde tamamlayın. Kendi evinizi veya bir odanızı günlük kiraya vererek ek gelir elde etme imkânınız da var.
● COUCHSURFING ★ – Seyahat ettiğiniz ülke ve şehirlerdeki insanların evlerinde konaklama imkânı sunuyor. Eskisi kadar sık kullanmıyorum artık. Couchsurfing Nedir yazımda detaylı deneyimlerimi paylaştım. Mutlaka ama mutlaka herkesin en azından 1 defa denemesini tavsiye ediyorum. Seyahat etmiyor olsanız dahi kendiniz sisteme üye olarak evinizde bu şekilde yerli ve yabancı misafirleri ağırlayın.
● HOSTEL WORLD – Seyahatlerimde konaklama maliyetlerimi kısmamı sağlayan en iyi hostel uygulaması. Dünyanın dört bir yanındaki uygun fiyatlı hostelleri bulabileceğiniz bir uygulama. Birçok defa hostel rezervasyonlarımı bu uygulama üzerinden yaptım. Otelden çok uygun fiyatlı hostel ve misafir evleri (guest house) uygulamada listeleniyor.
Düşük bütçeli sırt çantalı gezginler için vazgeçilmez bir uygulama. Listelenmiş hostelleri incelerken daha önce hostelde konaklamış kişilerin verdikleri puan ve hostel hakkında yazılmış değerlendirme yorumlarını göz önüne alıyorum. Hala hostel nedir bilmiyorsanız bir 5 dakikanızı ayırıp öğrenin. Pişman olmayacaksınız.
● TRIVAGO – Dünya’nın en büyük otel arama motoru, Lastminute.com, Expedia ve Hotels.com gibi 160’dan fazla rezervasyon sitesi üzerinden 600 bin fazla otelin fiyatlarını karşılaştırmak mümkün. Fiyat, yıldız sayısı, uzaklık ve özellikler gibi birçok filtre uygulanabiliyor. Kullanıcı yorumları, otel fotoğrafları ve entegre harita görüntüsü seçim yapmayı kolaylaştırıyor.
Teknoloji ürünü tabletler veya akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırdığı gibi seyahatlerimizi de kolaylaştırıyor. Her yıl eskilerine eklenen yüzlerce yeni seyahat uygulaması, seyahatleri daha kolay ve pratik hale getiriyor. Ayrıca eğer cebinizde akıllı telefonunuz varsa, bilgisayara bağımlı değilsiniz demektir. Dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde seyahat planı yapabiliyorsunuz.
Sizin kullandığınız en iyi uygulamalarınız hangileri?
Hotels.com dan uzak durun. Gece saat 03:00 Krasnodar da böyle bir rezervasyon yok diye ortada kaldım. Daha sonra yazdığım yazıya da cevap verme gereği bile duymadılar.
Skyscanner ve booking.com hayat kurtarıyor gercekten seyahatlerde
Mesela aeroflottan uygun fiyatlı bilet bulduk, bu bileti direk aeroflot kendi sitesinden alsak sorun yaşar mıyız? Yoksa orada belirtilen havayolunun kendi sitesinden almak daha mı mantıklı olur?
Bütün site adreslerini not ettim. Bunların çok yakın bir zamanda çok işime yarayacağını umuyorum. Keza yorumlarında aynı şekilde. 🙂
Skyscanner ve booking.com hayat kurtarıyor gercekten seyahatlerde. 🙂 Kayak.com dan da güzel keşiflerim oldu.
Edreams kesinlikle çok kötü. Her şey satana kadar, satış sonrası biletle ilgili geri iade dahil, hiçbir sorununuza çözüm bulamıyosunuz. 2 kez başıma geldi bir daha tövbe. Türkiye Ofisi telefonları calismiyor. Ta Amerika’yi aramak zorunda kalıyorsunuz. Bir sürü sorun yani. EDreams kesinlikle kullanilmamali.
Edreams halkında kötü yorumlar var. Bilet alınıp daha sonra havalanına gidince, alınmış bir biletiniz yok deniliyormuş. Deneyimi olan var mıdır?
En ucuz uçak bileti fiyatları için missbilet.com ziyaret edebilirsiniz.
TRIVAGO’DAN UZAK DURMAK GEREK.
REZERVASYON YAPTIRIP OTEL LOBISINDE PARANIZ ÖDENMEMİŞ DİYE KALMIŞLIĞIMIZ VAR.
Booking’in hastasıyım.
Güzel bir paylaşım olmuş.
Seyahatte booking ve HostelWorld en çok kullandığım. Uçak bileti ararken bavul.com ve Skyscanner uygulaması. Wikitude ve Google Maps da şehri gezerken. Tripadvisor’a ise sadece şehirde göze çarpan yerler neresi diye girip bir bakıyorum o kadar. Tabi bir de Instagram 🙂
Evvet yazdıkların bizim de en sık kullandıklarımız ve ve ücretsiz indirdiğimiz uygulamalar 🙂
Eğer önceden rezervasyon yaptırmamışsak ve gece kalacak yer arıyorsak, otelin içine girip, beğenip, fiyat sorup, uygulamadaki fiyatın daha uygun olduğunu görünce dışarı çıkıp rezervasyon yaptırmışlığımız var 🙂
Biz bi de Agoda’yı çoook kullanıyoruz. Arayüzü çok kolay, harita üzerinde karşılaştırma özelliği çok kullanışlı.
Nereye girip çıktığına dikkat ediceksin. Heran herşeye hazırlıklı olacaksın bu hayatta değil mi ? Ben uygulama kullanmıyorum. Hayatı sürüncemeli serzenişli yaşamak hoşuma gidiyor.
Gittiğim her ülkede Otel kapısından giriyorum içeri. Önce etrafıma bakıyorum, sonra yavaşca deske yaklaşıyorum. İlk sorduğum soru” burda boş oda var mı?” olmuyor hiçbir zaman. Gözlerinin içine bakıyorum resepsiyonistin. Eğer Bayan ise işim kolay diyorum içimden. Gülümseyerek bugün nasılsınız diyorum onun dilinde. Gülüyor ve cevap veriyor. Sonra odaları olup olmadığını soruyorum. “Hiç odamız kalmadı” diyor gülerek. “= zaman beklerim” diyorum. Sonra kulağına eğilip “Bu akşam çok güzel görünüyorsunuz” diyorum. Tekrar gülüyor. Tekrar odaları olup olmadığını soruyorum. Bu sefer biraz duraklayarak bir odamız var ama kimse orda kalmaz diyor. Sebebini sormuyorum, tutuyorum odayı. Odaya girince anlıyorum sebebini…
Skyscanner benim de seyahatlerim boyunca sürekli kullandığım, sorunsuz ve oldukça iyi sonuçlar veren bir sistem.
EDreams hakkında pek iyi deneyimler yaşadığımı söyleyemem. 3 kez kullandığım EDreams bana olmayan uçuş bileti sattıktan sonra eposta yollayıp “aldığınız biletin fiyatı 30 euro daha fazlaymış, isterseniz farkı ödeyin ya da bileti iptal edip geri ödeme alın” diye saçmalamıştı. Geri ödemenin de bir ay sonra yapıldığını belirtmem gerekiyor.
Hostel bulmak için kesinlikle hostelworld’ü tavsiye ederim. Sunduğu fiyatlar ve rezervasyon kolaylığı oldukça iyi.
Skyscanner’i kullaniyorum. Momondo’yu hic duymamistim. Deneyelim.
Skyscanner ve Momondo benim de favorim. Otel aramada booking.com tek tercihim. Arada Agoda ve Expadia’ya da göz atarım tabi. Keşke daha çok seyahat edebilsek bu arada.