Gölcük Gölü, Bolu‘nun 13 km güneyinde, yemyeşil çam ormanları arasında, suni olarak yapılmış küçük ve şirin bir set gölü. Bolu’nun tanıtımlarında en çok kullanılan görsellerden biri olan Gölcük Gölü’nün kıyısında birçok kişinin muhteşem manzarası ve etkileyici mimarisi ile tanıdığı Tarım ve Orman Bakanlığına ait Devlet Konukevi bulunuyor.

Deniz seviyesinden yüksekliği 1.217 metre olan gölün yüzeyi 4.5 hektar, çevresi de yaklaşık 1.3 km uzunluğunda. Etrafı çam, göknar, kayın, gürgen ve karışık türde ağaç türleri ile kaplı gölün her mevsim görüntüsü birbirinden hoş fotoğraf karelerine hayat veriyor. Gölcük Tabiat Parkı içerisinde yer alan göl, mesire alanları ile ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor.

Bolu Gölcük Gölü

Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Bolu Gölcük Tabiat Parkı, suni olarak yapılmış Gölcük Gölü ve çevresinde yer alıyor. Suni kelimesini kullanmaktan aslan imtina ediyorum, çünkü gölün dokusu, atmosferi aslında bu kelimeyle çok ters düşüyor. Bolu’nun en tanınan doğal güzelliklerinden biri olan Gölcük Gölü, şehrin tanıtım materyallerinde de sıklıkla kullanılan fotoğraf karelerine hayat veriyor.

Etrafı çam, göknar, kayın, gürgen ve karışık türde ağaç türleri ile kaplı göl, her mevsiminin özelliklerini ve renk değişimlerini yansıttığından doğayı doyasıya hissedebileceğiniz ve izleyebileceğiniz bir yer. Gölcük Gölü’nün en tanınan yapısı ise gölün yanı başında yer alan Tarım ve Orman Bakanlığına ait olan Devlet Konukevi binası.

Malta

Serbia

Ev, gölün nişanesi gibi, burada çekilmiş her fotoğrafın olmazsa olmazı. Henüz konukevini pizza kulesi gibi itiyormuş gibi duran fotoğraflar sosyal medyaya çok düşmedi, belki de daha yaratıcı bir şeyler de bulabilirsiniz, kim bilir?

Tabiat parkı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde ve korumasında olan Gölcük’te gölün çevresinde kır gazinosu olarak adlandırılan bir restoran, kır lokantası, kafe, büfe, mescit ve bungalov tarzı konaklama tesisleri bulunuyor. Şirin Gölcük Gölü’nün çevresine motorlu araçlarla giriş yasak.

Bolu Gölcük Gölü nasıl giidlir
Bolu Gölcük Gölü

Son yıllarda özellikle Orta Doğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin bölgede gezi rotasına aldığı gölde, olta balıkçılığı, bisiklet turu, yürüyüş, koşu, fotoğraf çekimi ve piknik gibi etkinlikler yapılıyor.

Her mevsimde parkın güzelliği başka. İlla ki şu aylarda gidin diyemem. Sonbaharda yapraklar dökülüp etraf sarıdan turuncuya dönüyor. Renkler yelpaze gibi açıktan koyuya sıralanıyor. Baharda doğa canlanınca etraf yemyeşil bu hali ayrı hoş.

Kışın kar yağdığı zamanlarda, büyük şehirlerde kar yağışını adam akıllı göremediğimiz için, karın usul usul yağışını izlemek bambaşka bir duygu veriyor. Yerdeki beyaz örtünün üstünde gölün çevresini dolaşmak, iyi hissetmek, kentin hengamesinden uzaklaşmak isteyenleri ziyadesiyle mutlu edecek.

Bolu Gölcük Rehberi

Çevresi yaklaşık 1300 metre olan Gölcük Gölü’nü yürüyerek yarım saatte dolaşmanız mümkün. Gölün çevresinde karşılaşacağınız harika manzaraların fotoğrafını çekmek için veya sadece bulunduğunuz yerin tadını çıkarmak için molalar verebilirsiniz.

Sabah erken saatlerde henüz misafirler göle gelmeden yürüyüşünüzü yapın. Yürüyün, koşabiliyorsanız koşun, gölü izleyerek dinlenin ve arının. Buranın gerçekten insana şifa veren, arındıran bir yanı var ki gerçekten göl kenarındayken her şeyden uzaklaştığımı, yenilendiğimi hissediyorum.

Tabiat parkının girişinde hemen sağda yer alan tesisten bir şeyler atıştırabilirsiniz. Çaya kahveye düşkünseniz benim yaptığımı yapın ve ikisi için de ufak birer termos doldurup yanınıza alın. Çünkü burada yapılacak en güzel aktivitelerden biri de göle karşı hayaller kurup kahve içmek.

Tesisin hemen yanında ise gölün çevresinde turlamak için golf arabası veya elektrikli, üç tekerlekli araçlar kiralayabilirsiniz. Eğer 4-5 kişilik grupla göle gittiyseniz golf arabası ile eğlenceli bir tur yapabilirsiniz. Çiftler genellikle elektrikli ufak araçları tercih ediyorlar. Ben bisiklet kiralamıştım ve çok keyif aldım.

Eğer piknik yapmayı planlıyorsanız, aracı park edeceğiniz otoparkla piknik alanı arasında epey mesafe var. Yanınıza hafif, kolay taşınabilir eşyalar alın. Çardaklar ve masalar var bunları kullanabiliyorsunuz. Pandemi nedeniyle girişlerde HES kodu isteniyor. Mutlaka HES uygulamasından kodunuzu alın.

Gölcük Gölü gezilecek yerler
gölcük gölü ne yapılır

Gölcük Tabiat Parkı giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Gölcük Tabiat Parkı No:587, 14030 Mesciler, Bolu 📲 golcuk.gov.tr
Gölcük Tabiat Parkı ziyaret saatleri: Gölcük Tabiat Parkı 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tabiat parkı, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Gölcük Tabiat Parkı giriş ücreti: Gölcük Tabiat Parkı giriş ücreti 5TL, indirimli 2.50TL, bisiklet 5TL, motosiklet ve ATV 9TL, otomobil, kamyonet ve pikap 18TL, minibüs 54TL, midibüs 75TL, otobüs 135TL, 1 ünite çadır (günlük) 25TL, 1 ünite karavan (günlük) 33TL. Tabiat parkına araçla giriş ücretine de otopark ücreti de dahil. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki tabiat parkında Müze Kart geçerli değil.

Gölcük Tabiat Parkına nasıl gidilir

Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Bolu kent merkezinin 13 km güneyinde konumlanıyor. Tabiat parkına gelmek için öncelikle Bolu’ya ulaşmanız gerekiyor. Bolu Gölcük Tabiat Parkı, İstanbul’a 260 km (3 saat 40 dk), Ankara’ya 190 km (2 saat 10 dk), İzmir’e 638 km (6 saat 50 dk), Kocaeli’ne 170 km (2 saat), Zonguldak’a 160 km (2 saat 30 dk), Sakarya’ya 125 km (1 saat 40 dk) ve Bursa’ya 270 km (3 saat 45 dk) uzaklıkta yer alıyor.

Ankara ya da İstanbul’dan TEM otoyolu ile Bolu üzerinden tabiat parkına gidilebiliyor. Tabiat parkına Bolu merkezden giden yolun tamamı asfalt ve bakımlı. Bolu kent merkezinden toplu ulaşımla Gölcük’e ulaşım için Bolu Belediyesi Halk Otobüsleri, Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri kullanılıyor.

Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Batı Karadeniz Bölgesinin en yeşil şehirlerinden Bolu’nun doğa harikası. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlere olan yakın konumuyla özellikle hafta sonlarında ziyaretçi akınına uğrayan tabiat parkı, Gölcük Gölü’nün muhteşem manzarası ve doğasıyla büyüleyici bir yer.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz