Bakü, Azerbaycan‘ın başkenti ve ülkenin en büyük şehri. Ülkenin en batısındaki Hazar Denizi boyunca uzanan şehir, Kafkaslar’ın en büyük şehri unvanına sahip. Bakü, ismini Farsça büyük rüzgâr anlamına gelen ‘bad-ı kübra’dan alıyor. Sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir liman kenti olmasıyla da doğudaki benzerlerinden ayrılan Bakü, ülkesinin turizm potansiyeli açısından önem taşıyor.

Bakü, zengin petrol yataklarıyla bilinen Absheron Yarımadasının güney bölümünde konumlanıyor. En eski doğu kentlerinden olan şehir, Hazar Denizi kıyısında geceleri ışıklandırılan görkemli binalarıyla rengarenk bir şehir. Kent ekonomisinin mihenk taşı olan petrol ve petrol arıtma, en önemli sanayi dalı. Geniş alanları, iklimsel ve coğrafik koşulların yanı sıra Bakü, tarihte İpek Yolu üzerinde bulunmuş önemli kentlerden.

Bakü Hakkında Bilgiler

Bakü, geleneksellik ile modernliğin meydana getirdiği bir yerleşim olarak oldukça farklı bir yapıya sahip. Yüksek binalar, Bakü’nün modern yüzünü yansıtırken, tarihi duvarlarla çevrili ve çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran kent merkezi, başkentin geçmişe dönük yüzünün en etkileyici resmi. Sovyet, İslam ve Avrupa mimari tarzlarındaki yapılar, kent manzarasının önemli parçalarını oluşturuyor.

Azerbaycan’da turizm mevsimi daha çok mayıs ayında başlayıp altı ay kadar devam ediyor. Buna karşın ülkedeki Yalama, Zagatala, Şuşa ve Bakü’deki turist kampları ise bütün yıl hizmete açık. Apşeron Yarımadasının kuzey kısmı ve Hazar Denizi kıyılarında, ayrıca Guba-Haçmaz, Lenkeran Ovası, Bakü’nün merkez ve batı bölgelerinde önemli turistik alanlar bulunuyor.

Malta

Bakü gezilecek yerlerin başında yer alan Ateşgah Tapınak Kompleksi, eski bir Zerdüşt tapınağı. Burası, İpek Yolu tüccarları için önemli bir uğrak yeri olmuş. Kentin 70 km güneyinde yer alan Gobustan ise bulundurduğu oyma taşlar, kamplar, mezarlık anıtları, mağaralar ve diğer kayalık yerler ile ön plana çıkan, tüm dünyada oyma kayalıkları ve resimli taşlarıyla bilinen bir yer.

İçeri Şehir, Bakü’nün tarihi bölümü oluşturan eski kent merkezi. 12’inci yüzyılda kenti savunmak amacıyla inşa edilen duvarların büyük bir bölümüyle çevrili. Bir hisar olarak Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü’nün bu duvarlı bölümü, farklı çağlara ait ellinin üzerinde tarihi mimariyi barındırıyor.

Şirvanşahlar Sarayı, kent merkezinde bulunan savunma duvarlarının içerisinde inşa edilen ve havadan “Q” şeklinde görülen Kız Kulesi ve Synyg Gala (Kırık Kule), en ünlü ve etkileyici eserler arasında.

Bakü’nün en tarihi yapıtı olan Sirvan Şahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvan Şahlar döneminde inşa edilmiş, Hazar Denizi kıyısında yer alan bir yapı. Plaj ve parkların yer aldığı Apseron bölgesi, Bakü’nün tatil adası olarak da bilinen ve Azerbaycanlıların özellikle hafta sonları akın ettikleri bir adres.

1939’da kurulan Azerbaycan Ulusal Edebiyat Müzesi ve kent merkezinde yer alan Devlet Halı Müzesi, Bakü’nün başlıca müzelerinden. Eurovision Şarkı yarışmasının yapıldığı Kristal Salon, Bakülülerin gurur duyduğu bir yer. Oldukça görkemli ve büyük bir yapı olan salon, haftanın belirli günlerinde ziyarete açık.

Bakü, görkemli binaları, geniş bulvarları, Hazar Denizi, Apşeron Yarımadası, geceleri ışıl ışıl yanan gökdelenleri ile Azerbaycan’ın en güzel şehirlerinden. Hazar Denizinin batı kıyısında yer alan ve Kafkasların en büyük şehri olan Bakü, ülkenin en önemli kültür ve ticaret merkezi. Bakü aynı zamanda bir liman kentinin tüm güzelliklerini barındırıyor.

Ülkesinin başlıca kültür ve sanat merkezi olan Bakü, tiyatrolar, konser salonları, sanat galerileri, kütüphaneler ve galeriler bakımından oldukça zengin bir kent. Rus Dram Tiyatrosu, Devlet Ulusal Dram Tiyatrosu, Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Devlet Kukla Tiyatrosu ve Ibrus Tiyatrosu gibi çok önemli tiyatrolara ev sahipliği yapan kentin en önemli konser alanları ise Bakü Kültür Merkezi, Bakü Caz Merkezi, Haydar Aliyev Sarayı, Bakü Müzik Akademisi Büyük Salonu olarak sıralanabilir.

Bakü Uluslararası Caz Festivali ise şehrin önemli kültürel etkinliklerinden biri. Devlet Filarmoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi gibi ülkenin ilk operası, ilk ulusal tiyatrosu ve ilk kütüphanesini barındıran Bakü, çeşitli eğlence alternatifleri sunan bir kent. Hazar Deniz’i boyunca uzanan plajları, kilometrelerce uzanan Primorsky Bulvarı ve Primorsky Parkındaki gezinti yerleri ile güzel vakit geçirebileceğiniz kentte, son yıllarda gece kulüpleri sayısı artış gösteriyor.

Doğalgaz ve petrol ihracatıyla güçlü bir ekonomiye sahip olan Azerbaycan’da ekonominin gelişmesiyle birlikte 2000’li yılların başında büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan Bakü’nün dört bir yanında yeni sosyal alanlar inşa edildi. Devasa gökdelenler, Hazar Denizi kıyısındaki rekreasyon alanları, müze kompleksleri, alışveriş merkezleri ve kentin tarihi dokusunu ortaya çıkaran restorasyon çalışmalarıyla Bakü, turizmde potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışan bir kent.

Bakü’de en sıcak yaz ayları olan ağustos ve temmuzda sıcaklık 35 ila 40 derecelere çıkabiliyor. Bakü’ye gelmek için en iyi zamanlar mayıs, eylül ve ekim ayları, zira kış aylarında hava oldukça serin veya şiddetli rüzgârlı oluyor.

BAKÜ’YE GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
Bakü’ye gitmek için vize gerekmiyor. Pasaport olmadan, yeni tip çipli TC kimlik kartı ile Azerbaycan’a 90 gün kalış süreli vizesiz turistik seyahat yapabiliyoruz. Azerbaycan’da 15 günden fazla kalmayı düşünüyorsanız eğer Azerbaycan Devlet Göç İdaresine adres beyanı yapmanız gerekiyor.Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Daha uygun bir Bakü tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir. Azerbaycan Gezi Rehberi blog yazımda Azerbaycan’da gezilip görülecek yerler hakkında daha detaylı bilgiler paylaştım, göz atın.

Bakü Nerede 📍

Bakü, Türkiye’nin doğu sınırlarına komşu bir Kafkas ülkesi olan Azerbaycan’ın başkenti. Bakü’nün doğusunda ülkeye hayat veren Hazar Denizi uzanıyor. Azerbaycan’ın en doğusunda yer alan şehir ülkenin en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti aynı zamanda.

Bakü’ye nasıl gidilir✈️

Bakü ile Türkiye arasında, Türk Hava Yolları, Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) ve Pegasus’un karşılıklı uçuş seferleri bulunuyor. İstanbul’dan Türk Havayolları, Pegasus, Azerbaycan Havayolları, Ankara’dan ise Azerbaycan Havayolları’nın Bakü’ye seferleri mevcut.

Ben İzmir’den Bakü’ye Pegasus Havayolları ile direkt uçtum. Haftanın belli günleri Pegasus Havayolları, İzmir’den Bakü’ye uçuyor. Azerbaycan’a ikinci gidişimde de yine Pegasus’u tercih ettim. Son olarak üçüncü gidişimde de 4 arkadaş olarak yine İzmir’den Pegasus ile uçtum. Keşke daha sık seferleri olsa.

Maalesef İstanbul’dan ve Ankara’dan Pegasus ile direkt uçuş yok. İzmir aktarmalı olarak İstanbul’dan Bakü’ye gidebiliyorsunuz. Yaz döneminde, nisandan itibaren Pegasus Alanya-Gazipaşa ve Bakü arası direkt seferler düzenliyor.

Azerbaycan’a yapılan tüm uçuşlardan hem negatif sonuçlu PCR hem de aşı kartı isteniyor. PCR sonucu basılı olması şart, aşı pasaportu ise digital olabilir. Türkiye’den çıkarken ‘Giriş-Çıkış Formu’ üzerine çıkış ve dönüşte de giriş damgalarını Türkiye sınır polisi basılıyor. Bu kartı sakın kaybetmeyin.

Yaklaşık üç saat süren direk uçuşlarla ulaşabileceğiniz Bakü’de uluslararası uçuşlar için Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı kullanılıyor. Şehir merkezinden 20 km kuzeydoğusunda yer alan havalimanından kent merkezine otobüsle geçebilirsiniz.

Haydar Aliyev Havalimanı çıkışında bekleyen 116 numaralı otobüslerle merkeze40-45 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Her 30 dakikada bir hareket eden otobüsler havalimanı-28 May Caddesi güzergahı üzerinde çalışıyor.

Haydar Aliyev Havalimanı Terminal 1 ve Terminal 2 çıkışında, her 30 dakikada bir kalkan Aero Express Bus’lar ile direkt şehir merkezine gidebilirsiniz. 24 saat hizmet veren otobüsler ile merkeze ulaşım 30 dakika sürüyor. Bakü’de, Haydar Aliyev Caddesi üzerinde ya da Köroğlu Metro İstasyonunda otobüsten inebilirsiniz. Express otobüslerde Bakü Kart’lar geçerli.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Bakü’ye Gürcistan ve İran üzerinden kara yolu ile de ulaşım mümkün (Pandemi sonrası karadan araçla sınır geçişi hala kapalı, Ağustos 2023). Tiflis-Kırmızı Köprü (Azerbaycan-Gürcistan sınırı) arası 45 dakika sürüyor. Kırmızı Köprü-Bakü arası yaklaşık 8 saat sürüyor.

Yolculuğun İran üzerinden yapacaksanız Gürbulak Sınır Kapısı-Astara (Azerbaycan-İran sınırı) arası 3 saat, Astar-Bakü arası da yaklaşık 5 saat sürüyor. Her iki güzergâh üzerinden yapılacak seyahatlerde, araçların kasko veya sigorta işlemlerinin yaptırılması ve gümrük vergisinin ödenmiş olması şart.

Gürcistan sınırında yaklaşık 30 Dolara araç sigortası yapılıyor. Bu rakam İran sınırında 200-250 Dolar civarında.

Bakü’ye ulaşımın bir diğer yolu ise önce Iğdır’a, oradan da Nahçıvan’a geçip oradan da başkent Bakü’ye uçakla geçmek.

BAKÜ’DE NEREDE KALINIR
Bakü’de konaklama, genel olarak Avrupa şehirlerine göre uygun fiyatlı. Bakü ve çevresinde her bütçeye uygun otel ve pansiyon bulabilmeniz mümkün. Bakü’nün tarihi bölümü olan İçerişehir’de pek çok butik otel var. Özellikle Kız Kalesi ve Hazar Denizi manzaralı birçok otel bulabileceğiniz gibi, kent merkezinde de bir otel tercih edebilirsiniz.

Bakü merkezde Park Inn by Radisson Baku Hotel (★★★★★), Four Seasons Hotel Baku (★★★★★), Hilton Bakü (★★★★★) otellerinde konakladım. Hepsi de Bakü merkezin en iyi otelleri. Bütçeniz uygunsa hepsi de paranızın karşılığını veriyor.

Nizami Caddesinde Solo Inn Hotel (★★★★), Maestro Hotel (★★★★), City Inn Boutique Hotel (★★★★) ve Renaissance Hotel (★★★★) ise yine merkezi konumda kalabileceğiniz uygun fiyatlı iyi oteller.

Hostel veya daha uygun fiyatlı yer bakıyorsanız Rotterdam Hotel (★★★), Ciaan Hostel and Cafe, Shaan E Punjab Hostel, Travel Inn Hostel çok makul fiyatlarla konaklama seçenekleriniz. Hepsi de merkeze yakın.

Gebele’de Qafqaz Riverside Resort, Şeki’de Old Town Sheki Butik Otel konakladığım yerler oldu. Her ikisi de dört dörtlük otellerdi.

Bakü, Azerbaycan’ın olduğu kadar bulunduğu coğrafyanın da her bakımdan en önemli kenti. Turistik adresleri, kültür ve sanat merkezleri, doğal güzellikleri ve tarihi dokularıyla, yerel özelliklerini modern bakış açısıyla harmanlıyor.



1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz