Yalova, Türkiye’nin en küçük şehirlerinden biri. Marmara Denizinin güney kıyıları boyunca sahil şeridinde uzanan Yalova, küçük bir sahil kasabasını andırıyor. İstanbul, Bursa ve Kocaeli’yi birbirine bağlayan, çok işlek kara yolu ve deniz yolu kavşağında yer alan kent, bu özelliğiyle birçok kişinin gezip keşfetmese bile il sınırlarından geçtiği ve adını duyduğu bir yer.

Şehir, sahip olduğu doğal güzellikleri, termal kaynakları ve Cumhuriyet döneminin sembol yapılarına ev sahipliği yapıyor. Atatürk’ün hayatının son dönemini geçirdiği ve ‘Yalova benim kentimdir’ sözünü de söylediği kent, turizmde sahip olduğu tüm potansiyeline rağmen hak ettiği değeri görememiş bir destinasyon.

yalova

Yalova’da Gezilecek Yerler

Yalova, kuzeyinde Marmara Denizi, güneyinde Bursa, doğusunda Kocaeli ile çevrili, ülkemizin en küçük şehirlerinden biri. Samanlı Dağlarının kuzey eteklerinde kurulu olan şehir, Marmara Bölgesinin güneydoğu kesiminde yer alıyor.

Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Yalova’da ilk yerleşim MÖ 3 binli yıllara uzanıyor. Hititler, Romalılar ve Osmanlılar gibi farklı medeniyetlerin izlerini görebiliyorsunuz.

Malta

Serbia

Atatürk’ün ‘Kurtuluşa öncü’ ve ‘Benim Kentim’ dediği Yalova, Atatürk’ün isteğiyle 1930’da İstanbul’a bağlı bir ilçe olarak bağlanmış, 1995 yılında ise İstanbul’dan ayrılarak il merkezine dönüşmüş. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük depreminde büyük tahribata uğrayan Yalova, yüzölçümü itibarıyla Türkiye’nin en küçük ili.

Yalova, kültürel zenginliği, ekolojik çeşitliliği ve sağlık turizmi merkezleriyle öne çıkıyor. Şehrin 105 km’yi bulan sahil şeridi yaz aylarında yakın yerlerden gelen ziyaretçilerle doluyor.

Yalova Gezilecek Yerler

1. Yürüyen Köşk

yalova gezilecek yerler
yalova gezi rehberi

Yürüyen Köşk, Yalova sahilinde, Millet Çiftliğinin içinde yer alıyor. Atatürk’ün isteğiyle 1929 yılında yapılan köşk, bir çınar ağacının yanına yapılmış. Köşkün adının hikayesi de bu çınardan geliyor aslında. 1930’da çınar ağacının dalı köşkün çatısına ve duvarına değdiği için görevliler Atatürk’ten dalı kesmek için izin istiyor.

Bunun üzerine Atatürk, 4 asırlık çınar ağacının dalının kesilmesi yerine binanın raylar yardımıyla biraz ileriye alınmasını istiyor. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınar ağacı kesilmekten kurtuluyor. O gün bugündür köşk ‘Yürüyen Köşk’ adıyla anılıyor. 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından onarılan köşk müze olarak hizmet veriyor.

⏰ Yürüyen Köşk ziyaret saatleri, yılın her dönemi 09.00-17.00. Köşk, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebiliyor. 🔐 Yürüyen Köşk ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

2. Yalova Kent Müzesi

Yalova Kent Müzesi, Yalova kent tarihinde önemli bir yere sahip olan Yalova Hükümet Konağı binasında yer alıyor. Belediye ve valiliğin ortak projesiyle ziyarete açılan Yalova Kent Müzesi iki katlı bir binada ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müzede 8 bin yıllık tarihi geçmişe uzanan Yalova tarihinden bilgi, belge ve fotoğraflar, turizm, sosyal yaşam, spor ve eğitim hayatından kesitler sunuluyor. Müzenin en ilgi çeken parçası ise Yalova’nın genel kent planını sunan maket ile Yürüyen Köşk maketleri.

⏰ Yalova Kent Müzesi ziyaret saatleri, yılın her dönemi 08.30-12.30; 13.30-17.30. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebiliyor. 🔐 Yalova Kent Müzesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

3. Karaca Arboretumu

Karaca Arboretumu

Karaca Arboretumu (Karaca Ağaç Parkı), Türkiye’nin ilk özel arboretumu özelliğini taşıyor. 1948’de Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere alınan arazi, 1970’li yıllara gelindiğinde oğlu Hayrettin Karaca tarafından dünyanın farklı yerlerinden getirilen bitkilerle süslenmiş.

Günümüzde 13.5 hektar arazide, 7 bin civarında değişik bitki türü, alttür, varyete ve kültür formuna sahip olan ağaç müzesinde Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi farklı kıtalardan getirilen ilginç bitki türleri bulunuyor. Arboretum, il merkezine 5 km mesafede Samanlı Köyü içerisinde yer alıyor.

⏰ Karaca Arboretumu ziyaret saatleri, yılın her dönemi 10.00-12.00; 13.00-17.00 saatlerinde yalnızca rehberle yapılıyor. Rehberli ağaç müze turu yaklaşık 40 dakika sürüyor. Arboretum haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Karaca Arboretumu ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

4. Yalova Belediyesi Açık Hava Müzesi

Yalova Belediyesi Açık Hava Müzesi, Safran Derenin köprü başında, eskiden uygulama oteli, milli eğitim müdürlüğü ve hastanenin olduğu alanda yer alıyor. 2003 yılında açılan müzede Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserler ile Yalova’nın farklı yerlerinde bulunan tarihi yapıların maketleri sergileniyor.

⏰ Yalova Belediyesi Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri, yılın her dönemi 09.00-17.00. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Yalova Belediyesi Açık Hava Müzesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

5. Yalova Atatürk Köşkü

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Atatürk’ün emriyle Hakkı Eldem tarafından 38 günde inşa edilmiş. Atatürk’ün yaz dönemi çalışmalarını sürdürdüğü köşkte Serbest Fırkanın kuruluşu, Yerli Malı Haftası gibi önemli kararlar alınmış. 1984 yılında restore edilen köşkte Atatürk’ün kişisel eşyaları, sanat eserleri, sandalye ve yemek takımını görebilirsiniz.

⏰ Yalova Atatürk Köşkü ziyaret saatleri, yılın her dönemi 09.00-17.00. Köşk, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Yalova Atatürk Köşküne girişler ücretsiz.

6. Yalova Plajları

yalova nerede yüzülür

Yalova Plajları, Yalova’da yaz turizminin en hareketli yaşandığı yerler. Plajların en iyileri Çınarcık ile Armutlu ilçeleri arasında. Şehrin kuzeyinden güneybatısını çevreleyen Marmara Denizinin en bakir ve temiz koylarının pek çoğu Yalova civarında.

Kıyıları Ege ya da Akdeniz’deki gibi çok girintili çıkıntılı değil, sahil şeridi dar. Ancak Yalova merkezin sahilinden pek de denize girilmesi tavsiye edilmiyor. Yalova’nın en iyi plajları arasında Kuruköy, Esenköy, Çınarcık, Armutlu ve Ayıburnu yer alıyor.

Esenköy plajı, Yalova’nın 34km batısında Dallabaş dağının eteklerinde. Kıyıya kadar inen orman örtüsü, 5km sahil şeridi ile en sevilen plajlardan. Sahili yoğunlukla çakıl ve kum karışık.

Kaytazdere Saralkent Halk Plajı, Yalova’da denize girilecek yerler arasında. Yalova’nın tek mavi bayraklı plajı olan plaj şehir merkezine 22 km uzaktaki Altınova ilçesindeki Kaytazdere beldesinde yer alıyor. Sahil baştan sona düzenlenmiş. Sahil bölgesine giriş için hafta sonları 5 TL ücret alınıyor.

7. Kara Kilise

karakilise yalova

Kara Kilise, Yalova kent merkezinin 3 km doğusunda, Çiftlikköy ilçesinin sahilinde yer alıyor. Erken Bizans dönemi yapısı olan, MS 6. yüzyılda hamam, MS 8. ve 9. yüzyıllarda kilise olarak kullanılan yapı tuğla malzemeden yapılmış. Kubbesi ve kemerleri günümüze sağlam gelebilen kilise, yörede Tarihi Kilise, Eski Kilise gibi isimlerle de biliniyor.

Kilise aslında beklenmedik bir yerde, apartmanlarla yanyana, Başkent 1 sitesinin içinde. Kilise Latin haçı şeklinde inşa edilmiş. Kilisenin kalıntıları büyük oranda hasar görmüş. Haç kollarının birleştiği noktanın üzerinde üzerinde 8 penceresi olan kubbesi görmeye değer. Depremlerin yoğun olduğu bölgede restorasyon çalışması yapılmazsa uzun süre ayakta durması zor.

8. Çınarcık

çınarcık yalova
Çınarcık, Yalova
Yalova Plajları
Yalova Kum Plajı

Çınarcık, Yalova’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi. Yalova’ya 20 km mesafede yer alan ilçe, İstanbul’a yakın olması sebebiyle güzel bir haftasonu kaçamağı yeri. Bostancı’dan vapurla gidilebiliyor. Bizans Döneminde ‘temiz havası olan şehir’ anlamına gelen ‘Kio’ olarak adlandırılmış.

Özellikle hafta sonu gezilerinde ve yaz aylarında oldukça kalabalıklaşan Çınarcık’ta Termal, Esenköy, Erikli Yaylası görülmesi gereken yerler arasında. Kasaba merkezinin çekiciliği yok, apartmanlarla dolu. Çınarcık Kum Plaj yüzmek için güzel bir sahil var, ancak çoğu alan beach club tarzı yerler tarafından kuşatılmış durumda.

Çınarcık Sahili ise insanların yüzmek değil de daha çok sıcaktan bunalınca suya girdikleri bir yer. 400-500 metre uzunluğundaki plajın suyu az tuzlu ve soğuk. Hemen arkasında yerleşim yeri ve ormanlık alan yer alıyor. Yaz aylarında hafta sonları çok kalabalık ve denizde bolca denizanası var.

9. Erikli Yaylası

erikli şelalesi

Erikli Yaylası, Yalova’da doğayla buluşmak için en doğru adres. Şahane şelaleler, göller, yemyeşil çayırlar ve bol oksijen sizleri bekliyor. Denizden 600 metre yükseklikteki yayla, yemyeşil ormanlar, dereler, patikalar ve şelalelerle bezeli. Piknik ve mangal yapmayı sevenlerin not etmesi gereken bir yer.

Yaylaya giderken Çınarcık’tan ve Teşvikiye köyünden geçiyorsunuz. Teşvikiye’den yaylaya doğru giderken yaklaşık olarak 10-15 dakika sonra tabelasını görüyorsunuz. Teşvikiye Şehir Ormanında yer alan Erikli Yaylası Kamp Alanı var. Araçla giriş için 8TL, kamp yapacaksanız 25 TL alınıyor.

Erikli Yaylası Kamp Alanının otoparkı, kafesi, bungalovlar, market, tuvaleti ve duşu olan bir kamp alanı var. Su üzerine kurulmuş piknik masaları, mangal alanları, şelalelere giden merdivenler ve seyir terasları sizi bekliyor. Bungalovlar 200 TL’den kiraya veriliyor. Bölgede internet çekmiyor ancak kafeteryada internet var. 2 km kadar yürüyerek Erikli Şelalesi, Yalova’da gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yer.

Erikli Şelalesi veya diğer adıyla Çifte Şelaleler, Erikli Yaylasında en çok ilgi gören çekici yerlerden. Çifte Şelale denilmesinin sebebi ise biri alt biri de üstte onu besleyen iki ayrı şelalelenin olması. Büyük Şelalenin döküldüğü alandaki havuzda yüzebilirsiniz.

10. Dipsiz Göl

dipsiz göl erikli

Dipsiz Göl, Erikli Şelalesinden sonra virajlı yolları takip ederek 10 dakika kadar sürede gidiliyor. Bataklı bir alanı andıran Büyük ve Küçük Dipsiz Göl olarak adlandırılan iki göl var. Kent ormanına yaklaşık 2 km uzaklıktaki gölün çevresi de bitki ve yaban hayvanı popülasyonu açısından oldukça zengin.

Yalova’nın tek doğal gölü olan Dipsiz Göl, bir krater gölü. Göl çevresindeki yeşil alanlarda piknik ve yürüyüş gibi aktiviteler yapılıyor. Kamp yapmayı seviyorsanız, gölün çevresinde çadır kurabileceğiniz alanlar var. Gece zifiri karanlık olduğu için özellikle aydınlatma ekipmanlarınızı mutlaka yanınıza alın.

11. Sudüşen Şelalesi

sudüşen şelalesi

Sudüşen Şelalesi, Yalova Termal ilçesinde bağlı, Üvezpınar köyüne 6 km uzaklıkta. Termal’in hemen yukarısında yer alan Üvezpınar Köyü’nden dağlara doğru devam ettiğinizde 6 km sonra şelalenin bulunduğu yere ulaşılıyor. Şehrin doğa harikalarından biri olan şelale, Samanlı Dağları’nın arasında, yeşilin her tonunu görebileceğiniz ormanlık bir alanla çevrili.

Şelalenin akıntısı kuvvetli olduğundan burada yüzmek pek güvenli değil. Ancak piknik alanları ve muhteşem doğasıyla kamp, doğa yürüyüşü, foto-safari, bisiklet turları gibi aktiviteler için oldukça elverişli. Yakınlarda yer alan Panaroma Tepesi, yeşil bitki örtüsü ve manzarası ile görülmeye değer.

12. Harmankaya Tabiat Parkı

Harmankaya Tabiat Parkı

Harmankaya Tabiat Parkı, Yalova’nın Termal ilçesinde bulunuyor. 3.6 hektar genişliğindeki tabiat parkı yemyeşil orman dokusu, küçük şelaleleri ve doğa yürüyüşüne uygun yürüyüş parkurlarıyla doğa severler için tam anlamıyla bir cennet. Bahar ve yaz aylarında piknikçilerin akın ettiği tabiat parkı bölgeye özel bazı endemik bitki türlerini de barındırıyor.

⏰ Harmankaya Tabiat Parkı herhangi bir saat sınırlaması olmadan ziyaret edilebiliyor. 🔐 Harmankaya Tabiat Parkı giriş ücreti 4TL, indirimli 2TL, bisiklet 4TL, motosiklet ve ATV 6TL, otomobil, kamyonet ve pikap 12TL, minibüs 36TL, midibüs 60TL, otobüs 108TL. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetimindeki tabiat parkta Müze Kart geçerli değil.

13. Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova Termal Kaplıcaları, günümüzden 4 bin yıl önce gerçekleşen sismik hareketlerle oluşmuş. Kaplıcalar, Yalova şehir merkezinden 12 km uzaklıkta. Türkiye’de şifa turizmi deyince akla ilk gelen yerlerden biri olan kaplıcalar, altın madalya sahibi tek Türk Kaplıcası.

Sularının kaliteli ve içilebilir olması nedeniyle de dünyaca üne sahip olan Yalova Termal Kaplıcaları 2 bin yıldan bu yana insanların şifa aradıkları yer olarak biliniyor. İlk hamamın Bizans İmparatoru Constantinus tarafından yapılan kaplıcalarda bulunan yeni banyolar ve köşkler Sultan Abdülmecid Dönemi’nde yaptırılmış.

1929’da Atatürk’ün isteğiyle hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtılan kaplıcalar 1. dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak korunuyor. İçinde spor salonu, yürüyüş parkuru banyolar, hamamlar bulunan Yalova Termal Kaplıcaları günümüzde Sağlık Bakanlığı tarafından işletiliyor.

Termal’de hem Sağlık Bakanlığına ait işletme var hem de her keseye uygun oteller. Kış aylarında gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka önceden rezervasyon yaptırın. Tesislerin çoğunda hem açık havuzlar hem kapalı termal havuzlar var. Kar yağdığı zamana denk gelirseniz, açık termal havuzları deneyin. Dışarıda lapa lapa kar yağarken sıcacık şifalı suyun içinde olmak ayrı bir keyif.

Termal Çınarlı Hıyaben Yolu, Termal Kaplıcalarını Yalova’ya bağlayan, Atatürk döneminden günümüze yolu sarmalayan çınar ağaçlarıyla tanınan sembolik bir yer. Çınar ağaçlarının oluşturduğu yeşil tünel görüntüsü ile Yalova’nın en güzel yolu. Yol güzergahında bulunan 1930’da dikilmiş 2 bin 250 çınar ağacı bulunuyor.

Yalova’ya nasıl gidilir

Yalova, İstanbul, Bursa, İzmit gibi illere oldukça yakın konumu ile ulaşım açısından avantajlı. Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan şehir Bursa-İstanbul ve Bursa-Kocaeli karayolu üzerinde yer alıyor. Bu yol aynı zamanda İzmir-İstanbul Otoyolunun da geçtiği yer.

Yalova, İstanbul’a 93 km, Bursa’ya 70 km, Ankara’ya 418 km, Kocaeli’ne 65 km, İzmir’e ise 298 km uzaklıkta. Türkiye’nin birçok şehrinden Yalova’ya şehirlerarası otobüslerle ulaşmak mümkün. Yalova’ya en yakın havalimanı 60 km uzaklıktaki İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı.

Yalova’ya gitmek için en kolay yollardan biri de deniz otobüsü. Trafik sorunu yaşamadan, İstanbul, Kadıköy, Pendik, Yenikapı iskelelerinden deniz otobüsü ile de kolaylıkla Yalova’ya ulaşabilirsiniz.

Yalova, ekolojik çeşitliliği, sağlık turizmi için uygun kaplıcaları, zengin tarihi geçmişi ile Marmara Bölgesinin saklı cennetlerinden.

Serbia

5 Yorumlar

  1. Aslında Yalova’ya da yakın tatil yeri olan Avşa Adası’nda da tatil yapabilirsiniz. Avşa Adası’nda yapabilecek bir çok şeyin yanında Avşa otelleri ucuz fiyatları ile de çok güzel hizmet sunuyor.
    Ucuz ve kaliteli bir tatil için Avşa Adası’nı tercih edebilirsiniz.

  2. Yalova’daki arberetumu ziyaret etmiştim yıllar önce. Gördüğüm ağaçlar karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş binlerce ağaç bir arada, hepsi büyüleyici ve eşsiz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz