Santa Chiara Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Centro Storico di Napoli yani tarihi bölgede (Historic Centre of Naples) yer alan kutsal mabedlerden biri. Napoli’nin kalbinde görülecek çok sayıda kutsal yapılar, manastır ve kiliseler yer alıyor. Ancak Santa Chiara Manastırı, Napoli’nin delidolu merkeziyle çok güzel bir uyum sergiliyor.

Chiostro di Santa Chiara, Napoli‘de sevdiğim yerlerden biri oldu. Manastır kompleksinin içi nefes kesici güzellikte İtalyan çinisi ile işlenmiş kolonlar ve banklar bulunuyor. Bahçesi ve harika 17. yüzyıla ait fresklerin altından yürürken başınızı döndürebilir. Tamamen hak edilmemiş kötü bir üne sahip Napoli, son birkaç yılda temizlenip güzelliklerini daha bir güzel sergiler oldu.

Santa Chiara, Napoli
Santa Chiara, Napoli

Santa Chiara Manastırı

Santa Chiara Manastırı, resmi olarak Complesso Monumentale di Santa Chiara yani Santa Chiara’nın Anıtsal Kompleksi olarak biliniyor. Güzel manastırda bir bazilika ve dini bir kütüphaneye sahip küçük bir müze var. Ancak Santa Chiara, en çok özenle dekore edilmiş manastırlarıyla ünlü.

Gesú Nuovo kilisesinin yakınında, Fransız Anjou Krallığı tarafından Fransisken tarikatı için yaptırılan en önemli yapılardan biri olan Santa Chiara, 1340 yılında inşa edilmiş. Kilise tipik Napoliten sarı tüf ile basit bir Gotik tarzda inşa edilmiş. Napoli’de Orta çağ mimarisinin ender bir örneği.

Malta

Serbia

Manastır, hem keşişleri hem de rahibeleri iki ayrı binada, ancak aynı zamanda aynı kiliseye bağlı olarak barındırmış. Ne yazık ki kilise 1742-1769 yılları arasında barok stiline dönüştürülerek yeniden inşa edilmiş. Mermerler, çok renkli sıvalar ve fahiş dekoratif unsurlar eklenerek orijinal özellikleri değiştirilmiş.

Kilise II. Dünya Savaşı sırasında , 1943’te kısmen bombalanınca zarar görmüş. Bu defa orijinal Gotik tarzında yeniden inşa edilmesine karar verilip yeniden yapılmış ve 1953 yılında yeniden açılmış. Antik heykellerin çoğu ve görkemli mezarlar da dahil olmak üzere orijinal konumlarına geri konmuş.

Kilise de bir çok kral ve kraliçelerin lahitleri de bulunuyor. Hatta Aziz Louis’in beyninin de dahil olduğu bir çok kutsal ilginç tarihi kalıntıları görebilirsiniz. Kilisenin hemen yanında ise Giotto’ya adanmış fresklerinden görebileceğiniz rahibe korosu bulunuyor.

Santa Chiara revakları, her bir sütunu birbirine bağlayan banklara sahip, elle boyanmış Mayorka çinileriyle kaplı 72 sekizgen sütundan oluşuyor. Her bir karo benzersiz bir tasarımın ürünü. hepsi birleşince ortaya muhteşem bir ahenk çıkmış.

Fayanslardaki çoğunda dekoratif, göz alıcı mavi ve altın çiçekler, parlak sarı limonlar ve sütunlara tırmanan yemyeşil sarmaşıklar var. Arada kırsal yaşam sahneleri veya Akdeniz sahilinin tasvirleri yer almış. Ne yazık ki bazı çiniler zamanın yıpratıcı etkisine maruz kalıp bozulmaya başlamış olsa bile manastırları daha da güzelleştirmiş.

Bahçelerde gölgeli enfes çardaklar, meyve ağaçları ve çiçek açan lavantalar var. Huzur veren bir ortam, ayrılmak istemiyorsunuz. Manastırın duvarlarının dışındaki şehir merkezinin düzensiz ve karmaşık görünen sokaklarıyla tam bir tezat oluşturuyor.

Avluda biraz yürüdükten sonra müzeye doğru gezinize devam edin. Burada sadece dini eserleri değil aynı zamanda 1. yüzyıldan 4. yüzyıla kadar uzanan arkeolojik buluntuları da görme şansınız var. Roma imparatorluğunda SPA merkezi olarak kullanılan bir oda da bu buluntular arasında yer alıyor.

Complesso Monumentale di Santa Chiara, her gün sabah 07.30 ile 13.00 arası açık ve Pazar günleri hariç 16.30 ile 20.00 saatleri arasında yine ziyaret edilebilir. Manastırlar için giriş ücreti 6 €; kiliseye giriş ücretsiz.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz