Makedonya Tatil

Ayvalık, büyük şehirlere olan yakın konumuyla yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan, Kuzey Ege’nin en önemli turizm destinasyonlarından. Girintili çıkıntılı kıyı şeridi ve yarımadalarında çok sayıda plaja sahip olan Ayvalık’ın ismini en çok duyuran plajı ise Sarımsaklı.

Sarımsaklı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy’de yer alan, 7 km uzunluğunda ve 100 metre enindeki dünyaca ünlü kumsalıyla, Ege’nin en gözde tatil bölgelerinden biri. Ayvalık’a 8 km uzaklıkta, Ayvalık’ın otel ve plaj bölgesi olarak anılan Sarımsaklı, batıdan esen ve öğle saatlerinde başlayan imbat rüzgârı ile bunaltmayan nefis bir havaya sahip.

sarımsaklı plajı

Adını, bölgeden çıkarılan ve mimari yapılarda kullanılan sarımsı renkteki taştan alan Sarımsaklı, Mübadele Anlaşması’nın ardından Yunanistan’dan gelen Türklerin yerleştirildiği bir kasabaydı. Ayvalık’ın Sarımsaklı bölgesinde Dünya Sağlık Örgütü’ne kayıtlı ve belgeli 22 plaj bulunuyor.

Sarımsaklı’nın 7 km boyunca uzanan sahil şeridinde resmi kurum ve kuruluşlara ait 6 kamp ve dinlenme tesisi, 9 turizm işletmesi belgeli konaklama tesisi, 59 tane de belediye belgeleri konaklama tesisi bulunuyor. 160’tan fazla restoran, bar, kafe ve eğlence mekanının olduğu Sarımsaklı, yaz aylarında cıvıl cıvıl bir görünüme kavuşuyor.

Sarımsaklı Plajı özellikleri

Kuzey Ege’nin en ünlü plajlarından Sarımsaklı Plajı, serin masmavi denizi, kilometrelerce uzanan altın renkli ince taneli kumsalı, hoş kafe ve restoranların sıralandığı sahil şeridi ile her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlıyor. Berrak ve tertemiz denizinin sığ olması nedeniyle çocuklu aileler için güvenli.

Pırıl pırıl altın renkli kumu vücuda yapışmıyor. Deniz oldukça yavaş derinleşiyor ve zemin de kumlu. Sarımsaklı Plajının en bilinen özelliği ise aşırı soğuk deniz suyu. Yazın en sıcak günlerinde bile Sarımsaklı’nın denizi buz gibi suyuyla insanı kendine getiriyor

Uzun bir plaj olduğunda çok sayıda işletme var. Sarımsaklı Plajı’nda yer alan işletmeler iki şezlong ve bir şemsiyeyi 30-40TL’ye kiralıyor. Bu ücrete tuvalet, duş ve soyunma kabini de dahil. Diğer yeme içme fiyatları makul sayılır. Bazı işletmeler giriş ücreti kum ya da çim alanda kalışınıza göre fiyatlandırıyor. Şezlong almadığınız işletmelerde duş için ayrı ücret soyunma giyinme için ayrı ayrı ücret ödüyorsunuz.

Oteller bölgesi olarak bilinen ve plajın yanı başında sıralanan otellerin olduğu bölüm günün ilk saatlerinden itibaren başlayan müzik yayını nedeniyle gürültülü. Sırp turistler tarafından çok ilgi görüyor. Yaz günlerinde sahilde adım atacak yer kalmıyor nerdeyse.

flyista

Oteller bölgesinin ilerisindeki kısım ise daha çok Sarımsaklı’da yaşayan yerli halkın ailecek tercih ettiği, daha sessiz ve sakin bir kesim. Kumsal boyunca işletmelerin olmadığı noktalarda kendi havlunuzu serip plajdan ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz. Tavsiye ederim.

Plajda çöp kutusu yok, çöplerimizi toplayıp kafeterya alanındaki çöp kutularına atmak gerekiyor, çoğu da ağzına kadar dolu oluyor. Sarımsaklı Plajı otopark sorunu var, bazı işletmelerin kendi otoparkları var.

sarımsaklı nasıl gidilir
sarımsaklı plajı ayvalık

Badavut Plajı, Sarımsaklı’dan sağa dönüp devam ettiğinizde ulaşacağınız daha sakin bir plaj. Badavut Koyu’nun toplam uzunluğu 1800 metre. Sahilin her noktasından denize girilebiliyorsunuz. Sarımsaklı tamamen düz kumluk iken burası nispeten daha taşlı. Suyun derinliği ilk 20 metre boyunca 1-1,5 metre arası değişiyor.

Suyu Sarımsaklı Plajına göre hissedilir derecede daha sıcak. Şezlongların yer aldığı alan ise yaklaşık 300 metre civarında. Sarımsaklı’nın karmaşası burada çok daha az. Rüzgarlı günlerde daha korunaklı, dalga çok daha az. Şezlongları ve kafeleriyle güzel bir halk plajı.

Birbirinden güzel 22 plajın yer aldığı Sarımsaklı’da deniz, güneş ve kum üçlüsünün yanı sıra, rüzgâr sörfü yaparak da denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sarımsaklı nerede 📍

Sarımsaklı, Ege kıyısında yer alan Balıkesir’i Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy‘de yer alan bir plaj ve tatil bölgesi. Ayvalık’a 8 km uzaklıkta yer alan Sarımsaklı’ya Ayvalık’tan özel araçla 15 dakikada ulaşılıyor.

Balıkesir kent merkezine 130 km mesafede yer alan Sarımsaklı’ya kent merkezinden yolculuk 1,5 saat sürüyor. Sarımsaklı, İzmir’e 118 km, Bursa’ya 280 km (3,5 saat), İstanbul’a 520 km (7 saat), Kocaeli’ne 429 km (5,5 saat), Eskişehir’e 443 km (5 saat), Adana’ya 998 km (13,5 saat), Antalya’ya 598 km (8 saat) ve Kayseri’ye 1.009 km (12 saat) uzaklıkta bulunuyor.

ⓘ Sarımsaklı gezinizde, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Sarımsaklı Plajı nasıl gidilir 🚘

Sarımsaklı’ya uçakla nasıl gidilir: Sarımsaklı’ya ulaşım Balıkesir’in batısındaki Edremit’te yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı ile sağlanıyor. Yaz döneminde haftanın 7 günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan direkt uçuş seferlerinin düzenlendiği havalimanından diğer illere de aktarmalı uçuş seferleri var.

Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanından Sarımsaklı’ya nasıl gidilir: Sarımsaklı’ya 48 km uzaklıkta bulunan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’ndan direkt hareket eden Edremit, Burhaniye, Ayvalık araçlarına binip Ayvalık merkezine geldikten sonra, buradan Sarımsaklı minibüsleriyle beldeye geçebilirsiniz.

Ayvalık’tan Sarımsaklı’ya nasıl gidilir: Ayvalık-Sarımsaklı arasında yaz aylarında her 15 dakikada bir dolmuş seferleri yapılıyor. Son sefer her iki noktadan 24.00’te. Taksi ile Sarımsaklı’ya gitmek 30 TL civarı tutuyor.

sarımsaklı plajı nasıl

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

flyista

Arabayla Sarımsaklı’ya nasıl gidilir: Sarımsaklı’ya en yakın büyük kent merkezlerinden biri olan İzmir’den yola çıkıyorsanız, Aliağa-Dikili-Sarımsaklı güzergahını izleyerek ulaşım mümkün.

İstanbul’dan Sarımsaklı’ya gelmek için ise, İstanbul-İzmit-Bursa-Balıkesir-Edremit-Ayvalık-Sarımsaklı güzergahını izleyerek toplam 527 km’lik yol kat etmeniz gerekiyor. Daha kısa mesafeli olanı ise Tekirdağ üzerinden Çanakkale-Ayvalık-Sarımsaklı güzergahı 482 km uzunluğunda.

İstanbul’dan, Sarımsaklı’ya hızlı feribotlarla da ulaşım mümkün. Yenikapı-Bandırma arasında sefer düzenleyen feribottan indiğinizde Bandırma’dan Sarımsaklı’ya Susurluk-Balıkesir üzerinden yaklaşık 3,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan 647 km uzaklıkta bulunan Sarımsaklı’ya özel aracınızla Ankara-Eskişehir-Bursa-Balıkesir-Edremit-Ayvalık-Sarımsaklı güzergahını izleyerek ulaşabilirsiniz.

Sarımsaklı’ya şehirlerarası otobüslerle gelmek isterseniz, birçok firmanın direkt Sarımsaklı’ya seferleri bulunduğu gibi yoksa, Balıkesir’e gelip buradan Sarımsaklı’ya hareket eden minibüslerle beldeye ulaşabilirsiniz. Aracınız yoksa İzmir-Balıkesir tren seferleriyle öncelikle Balıkesir merkeze gelip, buradan şehir içi ulaşım seçenekleriyle Sarımsaklı’ya ulaşabilirsiniz. Ayvalık’a Nasıl Gidilir blog yazımda ulaşım hakkında detaylı bilgiler paylaştım👍



Sarımsaklı gezilecek yerler 📌

Ayvalık’a sadece 8 km uzaklıkta yer alan Sarımsaklı‘da Gelinkaya, Badavut, Kurugöl ve Deliklitaş gibi doğal güzellikleri, Aya Athanasiu Kilisesi ve Şeytan Sofrası’nın eşsiz gün batımı ile hemen yanı başında bulunan Tavşan Kulakları Tepesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Ayvalık’ta mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ise Cunda Adası, Taksiyarhis Anıt Müzesi, Saatli Camii, Zeytin Müzesi, Antikacılar Çarşısı, Ayvalık Bitpazarı, Yeniçarohori Köyü ve Cennet Tepesi bulunuyor. Ayvalık Gezilecek Yerler ve Cunda Gezi Rehberi blog yazılarımda civarda göreceğiniz en güzel yerleri paylaştım 👍

Önceki blog yazısıTarsus Gezilecek Yerler
Sonraki blog yazısıKaradeniz Bölgesinin İlk İnsan Yerleşkesi: Tekkeköy Mağaraları
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın