Çukurova Bölgesi’nin merkezinde bulunan ve 3 bin yıllık bir tarihe sahip olan Adana, Akdeniz Bölgesi’nin en gelişmiş kenti. Seyhan Nehri kıyısına kurulu bu şehir, pamuk tarlalarıyla, zengin kültürel geçmişi, sıcak Akdeniz iklimi ve lezzetli yemekleriyle ziyaret edilmesi gereken destinasyonlardan.
Adana denildiğinde ilk akla gelen noktalardan biri de Sabancı Merkez Camii ve Merkez Parkı. Sabancı Merkez Camii, Adana’nın merkezinde, Seyhan Nehri kıyısında bulunuyor. Türkiye Diyanet Vakfı’na yapılan bağışlar ile Sabancı Vakfı’nın ortaklaşa çalışması sonucu bitirilen camii, 1998’de hizmete açılmış.
Sabancı Merkez Camii, Adana
Sabancı Merkez Camii sahip olduğu yüksek minareleriyle şehrin sembollerinden biri ve bu minareler neredeyse şehrin her yerinden görülebiliyor. Ana gövdeye bitişik dört minare 99 metre, son cemaat mahallindeki iki minare ise 75 metre yükseklikte.
Camiinin minarelerinin yanı sıra kubbesi de oldukça görkemli. Sekiz fil ayağı üzerine oturtulan 32 metre çapındaki ana kubbesi sayesinde Türkiye’nin yerden yüksekliği en fazla olan en geniş kubbeli camisi olarak biliniyor.
Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılan camii görünüm olarak Sultanahmet Camii’ne, plan ve iç mekân olarak ise Selimiye Camii’ne benziyor. 28 bin 500 kişiye sağlayabildiği ibadet alanı ile Balkanlar’ın ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olma özelliğine sahip.
Caminin 4 yarım-kubbesi, 5 kubbesi, 6 minaresi var; bunlar 4 halife ve 4 mezhebe, İslam’ın 5 şartına, imanın 6 şartına karşılık geliyor. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kur’an’da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Muhammed’in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 6 minare Allah’ın 99 güzel ismine karşılık geliyor.
Caminin çinileri, klasik İznik çinisi tekniği ile İznik’te, minareleri ise beyaz çimento ile fil dişi renginde kırma malzeme karıştırılarak elde edilen betondan betonarme olarak yapılmış. Taş Köprü ile birlikte Seyhan Nehri kıyısında muhteşem bir silüet oluşturan caminin ayrıca batı kısmında, müstakil bir bölüm olarak araştırmacılara ve halka hizmet vermek üzere, klasik ve dijital bir kütüphane de bulunuyor.
Adana Merkez Park
Seyhan Nehri’nin her iki yakasına kurulu olan Adana Merkez Park, geniş yeşil dokusu ve onlarca farklı türden ağacı ile şehrin nefes aldığı alanlardan. Adana Merkez Park’ın güneyinde Sabancı Merkez Camii yer alıyor. 2004’te açılan park toplam 33 hektarlık bir alana yayılıyor.
Türkiye’nin en büyük parkları arasında bulunan Merkez Park’ta 400 binden fazla bitki bulunuyor. 40 çeşit ağaç ve 67 çeşit bitki ile süslenen park görsel şölen yaşatıyor. Parkın içinde 12 havuz, 2.2 hektarlık bir çocuk oyun alanı, paten pisti, amfi tiyatro, dairesel biçimli dinlenme terasları ve sosyal donatı alanları da var. Ayrıca park ve cadde arasında 3 km uzunluğunda bir koşu ve bisiklet yolu da bulunuyor.
Adana’nın simge yapılarından Sabancı Merkez Camii ve hemen yanı başında bulunan Merkez Park, şehri ziyaret edenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan.
Bazılarımız daima seyahat eder başka yerler, başka hayatlar ve başka ruhlar tanımak için. Bizde Tarsus gezip başka insanlar tanıdık yanlız tarsus o kadarda büyük değildi.
Adana daha çok ilgimizi çekti ondan dolayı orda gördüğüm etkilendiğim yerleri yazmak istiyoruım bir gezgin olarak adana kebap yemelisiniz (Kebapçı Ümit) te büyük saati ulu camiyi taş köprüyü gezmeli ve sıcak insanlarla tanışmalı KAZIM BÜFE de muzlu süt içmelisiniz konaklamayı düşünüyorsanız Saydam oteli bulmalısınız. Atatürk müzesi ve sinema müzzesini eskı kız lisesini görmelisiniz.