Railay Beach, karstik kayalıkları ve masmavi suları ile sadece Tayland‘ın değil dünyanın en güzel coğrafyalarından biri. Denizden çıkmışcasına gökyüzüne yükselen dik kenarlı kireçtaşı kayalıklarıyla anakaradan izole edilmiş ve yemyeşil ormanlarla çevrili Railay Beach, yine aynı isimle anılan Railay yarımadası üzerinde yer alıyor.

Tayland’ın güneydinde Krabi’ye bağlı olan Railay Yarımadasının her iki yakası kayalıklarla kapalı olduğundan, buraya uzun kuyruklu teknelerle gelmekten başka bir yol yok. Bu yüzden plaja vardığınızda kendinizi an karada değil de bir adada hissetmeniz normal. Railay Körfezini çevreleyen kireçtaşı karstları yoğun ormanlarda örtülü. Hemen önünde Andaman denizi kıyısında altın kumsallar uzanıyor.

Krabi, benzersiz doğal manzaralarıyla ziyaretçilerini etkileyen bir kent. Şehir merkezinin küçük olması birçok noktayı yürüyerek keşfedebileceğiniz anlamına geliyor. Krabi’ye gelen çok sayıda kişi şehri Samui ya da Phuket adalarına geçiş için kullansa da Krabi ve çevresi birkaç günden fazlasını hak eden bir bölge.

Tayland Krabi sadece tatilcileri için değil, macera tutkunu gezginler için de özel bir yer. Buradaki kuşkusuz en popüler aktivite olan kaya tırmanışı için her yıl çok sayıda gezgin, dünyaca ünlü tırmanış bölgesinin olduğu Railay’e akın ediyorlar.

Malta

Railay Beach, Krabi

Railay Beach, aslında Laem Phra Nang adlı bir yarımadanın parçası. Kireçtaşı kayalıkların hakim olduğu Laem Phra Nang, aslında yürüyüş yolları ile birbirine bağlanan dört ana plaj alanından oluşsa da tüm bu burun birçok ziyaretçi tarafından Railay olarak biliniyor. Railay büyük değil ve vardığınızda herhangi bir otele yürüyerek ulaşmak kolay.

Railay Bay, her biri kendi atmosferine sahip, 4 plajının hepsi de birbirine yürüme mesafesinde. Her birinin kendine özgü çekiciliği, aktiviteleri, konaklama tarzları var. Hem Railay West hem de Railay East çok romantik ve rahat bir ambiyansa sahip. Tayland’ın diğer pek çok bölgesindeki gibi gürültülü değil.

Krabi, Tayland’ın kaya tırmanışı başkenti. Krabinin en iyi tırmanış noktası da burası, yani Railay Bay. Dünyanın her köşesinden ekstrem spor düşkünleri buraya geliyor. Hem yeni başlayanlar için hem de daha deneyimli olanlar için kurslar ve geziler sunan pek çok şirket var.

Plajlar zaman zaman fena kalabalık olsa da plajların etrafındaki sular inanılmaz berrak. Şnorkelli yüzme çok keyifli olabilir. Sahildeki satıcılardan veya tatil köylerinden saatti 100 Bahta bir kano kiralayıp açılabilirsiniz.

West Railay Beach

Railay Map

Railay West, kartpostal mükemmelliği yaratan dramatik kireçtaşı karstlarıyla sonlanan 600 metrelik altın bir kumsala ev sahip. Denizi yüzmek için harika. Uzun kumsalda herkese yetecek kadar geniş alan var. Plajın arka tarafı oteller, dükkanlar ve mekanlarla dolu.

West Railay Plajı, güneşi ve manzarayı içinize çekmek için muhteşem bir yer. Eğer yüzmek ve kumda uzanmak istiyorsanız adresiniz Railay West olsun. Her bütçeye uygun konaklama alternatifleri ve makanların çokluğu nedeniyle çoğu gezgin Railay West’te kalmayı tercih ediyor.

Hem de kapınızın önündeki muhteşem bir plaj olmuş oluyor. Üstelik Railay West’te gün batımı çok daha güzel. Burada konaklama genellikle yakındaki Ao Nang ve East Railay’den daha pahalı olsa da yine de bulunabilecek bazı uygun fiyatlı seçenekler var.

Para sorun değilse, Rayavadee, West Railay Plajı ve Phra Nang Plajı’nı birbirine bağlayan seçkin bir konuma sahip. Ancak cüzdanınız sevmiyorsa, Ao Nang veya Krabi Town çok çeşitli konaklama seçenekleriyle iyi bir alternatifler. Railay, Ao Nang’dan sadece 10 dakikalık bir tekne yolculuğu mesafesinde.

Railay East’e yürüyerek 5 dakika ve büyüleyici Phra Nang Cave Plajı da 15 dakika uzaklıkta. Railay West’i Railay East’e bağlayan küçük bir yol olan Walking Street, marketler, havalı barlar, daha büyük ölçekli kafeler ve el sanatları dükkanları ile dolu.

East Railay Beach

Railay Rehberi

East Railay Beach, Krabi Kasabası’ndan gelen uzun kuyruklu teknelerin iniş noktası. Ayrıca Railay Bay East iskelesi, Phuket ve Phi Phi Adası’na giden teknelerin ana kalkış noktası. Railay West’e sadece 5 dakik, güzel Phra Nang Plajına ise 15 dakikalık yürüme mesafesinde.

East Railay’deki plaj, West Railay ve Phra Nang ile güzellikte rekabet edemez maalesef. Hem gelgitler hem de mangrovların nedeniyle bu bölgeyi yüzmek için uygun değil. Düşük gelgitte sular çekilince, geniş bir çamur düzlük ortaya çıkıyor. Yüzmek için Phra Nang veya Batı Railay’e gidin.

Doğu Railay plaj, diğer plajların yumuşak kumlarından yoksun olsa da yine de çevresindeki manzara etkileyici. Sahil boyunca güzel bir yürüyüş yapılabilir. Ayrıca çok sayıda bar ve restoranın yanı sıra çok çeşitli konaklama yerleri var. Railay East, bazı üst düzey otellere sahip.

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach
Phra Nang Beach

Phra Nang Plajı, çok uzun değil ama yüzmek için çok güzel bir nokta. Tayland ile ilgili dergi kapaklarını sıklıkla süslemiş plajın kumu, diğer Railay plajlarına kıyasla daha beyaz ve daha yumuşak.

Ao Phra Nang veya Hat Tham Phra Nang olarak da bilinen koyun güney ucunda gizlenmiş olan Phra Nang Mağarası (Prenses Mağarası olarak da bilinir) plajın en çok gölge sunan bu kısmı.

Tonsai Beach

Tonsai Beach

Tonsai Beach, sırt çantalı gezginleri ve bohem gezginleri çekmesiyle ünlü. Ağaçlarla kaplı sarp kayalıkların eteğinde küçük kumlu bir koy. Diğer Railey plajları kadar sırt çantalı gezginleri çekemese de hala rahat bir hippi havası var. Plaj, bira içip müzik dinleyen veya bir şeyler atıştıran gezginlerin doldurduğu sahil barlarıyla çevrili.

Laem Phra Nang burnunun bu bölümü, kaya tırmanışçıları için bir merkez. Okullar, yaklaşık 1000 baht’a rehber ve ekipmanla günübirlik tırmanışlar sunuyor. Kendinizi cesur hissediyorsanız 5 günlük yoğun bir tırmanış kursuna kaydolabilirsiniz.

Tonsai Plajı’nda kano kiralayarak, yakındaki Poda adasını, Phra Nang Mağarasını ve koydaki diğer plajları ziyaret etme şansınız var. Ayrıca zengin bir deniz yaşamı olduğu için şnorkelle yüzmek ve dalış da iyi seçenekler.

West Railay’e erişim, ağaçların arasından ve uçurumların çevresinden geçen yaklaşık 45 dakikalık bir yürüyüş yolu ile sağlanıyor. Gelgitin düşük olduğu zamanlarda komşu West Railay Plajı’ndan Tonsai Plajına yaklaşık 10 dakikada yürümek mümkün.

Tonsai’yi West Railay’den ayıran kayalar kaygan olduğundan çok dikkatli olmak gerek. Plaja sadece iki dakika uzaklıkta Tonsai Bay Resort yer alıyor. Sahilde Tay ve dünya mutfağı sunan bir restoranı var.

🧭 Krabi Town’da dün bir acenteye uğramış ve kaya tırmanışı turu için biletlerimizi almıştık (110THB, 64TL). Sabah 7.30’da acentenin taksisi gelip bizi aldı. Otel otel dolaşıp diğer turistleri alıp da iskeleye vardığımızda belki bir saate yakın bir süre geçmişti.

Krabi merkeze 20 km uzaklıktaki Ao Nang Kasabasını da böylece görmüş olduk. Burası her türlü otel, shop, bar ve restoranlardan oluşan tamamen turistik bir bölge. Krabi merkezde bulamayacağınız dünya fast food markaları burada her yerde karşınıza çıkıyor.

Ao Nang iskelesinde bota atladıktan kısa bir süre sonra, tırmanış okullarının bulunduğu Ton Sai Beach’teydik. Teknemizin demir attığı Railay East bölümündeki resortlar daha makul fiyatlı. Railay West’in ise harika bir plajı ve manzarası olduğundan buradaki fiyatlar abartılı.

Gerek anakara gerekse de denizden yükselen kireçtaşı kayalıkları dikkate değer bir manzara sunuyor. Kıyıya demirlemiş Tayland’a özgü uzun kuyruklu, rengârenk kuşaklarla süslenmiş çok sayıda tekne var. Plajın keyfini çıkaran çok sayıda da tatilci vardı. Kafa dinlemek, eğlenmek, beyaz kumların ve türkuaz suların tadını çıkarmak için harika bir yer.

Krabi Kaya Tırmanışı

Uzun kuyruklu teknemiz tırmanış yapacağımız kayalıkların yakınında demirledi. Tırmanmak isteyenler birer ikişer kanoyla tırmanışın başlayacağı halatlara ulaştırılıyor ve dileyen de dilediğince yeteneği ve cesareti ölçüsünde tırmanmaya başladı.

İyi bir yüzücü olmadığımdan can yeleğimi takıp halatlara tırmanmaya başladım. Daha ilk aşama bile enerjinizi yitirmenize sebep. Elleriniz kaymasın diye tebeşir tozu bulunuyor, ancak ıslak kayalarda bu tutunmanıza yardım etmesi yerine kayganlaşarak daha zorlaştırıyor. Tepeden akan sularla elimi yıkayıp devam ettim.

Kayalıklarda tutunmayı kolaylaştıracak hiçbir işlem yapılmamış. Tamamen doğal oluşmuş kayalara tırmanıyorsunuz. Öyle bir noktaya geldim ki oradan öteye ilerleyemedim. Zaten çok da yorulmuştum. Ben de kendimi 4 metre kadar yükseklikten aşağı sulara bıraktım.



Yeni Zelanda’da 47 metreden bungee jumping yapmıştım ama bu kısacık yükseklikten atlama anı bile bana o anın heyecanını yaşattı. Tekneye varıp da oradan atladığım yere bakınca çok yüksekten atlamamışım gibi görünüyordu. Ancak atlamadan önce aşağı baktığımda bana çoook yüksekmiş gibi gelmişti. Bir apartmanın ikinci katından suya atlamak işte.

Birer birer teknedekiler tırmanmaya başladılar. Birçoğu deneyimli olmalı ki benim o kadar zorlandığım yerleri o kadar kolay geçtiler ki! Kimisinin tırmandığı nokta 20 metreyi buluyordu. 10-12 katlı bina hani.

Öğle yemeğimizi tırmandığımız kayanın hemen yakınındaki, kayalıkların arasında beyaz kumlara sahip bir küçük koyda aldıktan sonra diğer bir tırmanma noktasına geçtik. Burası tırmanmak için daha kolay bir yer.

Kolay olmasına kolay da tırmanılan o kadar yükseklikten sonra aşağı bakmak nasıl bir his acaba. Ben bunu biliyordum. Buradaki tırmanmayı çok kolay yaptım ve daha da yukarı kolaylıkla çıkabileceğimi bilmeme rağmen daha da yukarı çıkmaya cesaret edemedim.

Burası tam ekstrem olarak adlandırabileceğimiz bir yer oldu. Hele birkaç kişi öyle yüksek noktalara çıktılar ki ağzımız açık izledik. Onlar kadar biz izleyiciler de heyecanlıydık. Saniyeler süren serbest düşme sonrasında suya çakılan tırmanıcılar ve yüzlerindeki başarı gülümsemesi.

Hem Railay’te hem de Tonsai de sürekli olarak kalker tepelerine tırmanan birilerini görmek mümkün. Tekneyle geri dönerken yüksek bir Ton Sai mağarasının ağzına yakın küçücük görünen tırmanıcıları gördük. Bizim yaptığımız tırmanışa ‘Deep Water Soloing’ deniyor.

Biz de tırmanmayı kolaylaştırmak için sadece özel ayakkabılar vardı. Bu kaya tırmanıcılarında ise profesyonel tırmanışta kullanılabilecek tüm araç gereç ve halatlar bulunuyor. Buradaki tırmanış okullarında gönlünüze ve bütçenize göre birçok seçenekler bulunuyor. Günlük veya haftalık kurslar, kılavuzla grup olarak veya birebir tırmanışlar gibi.

Otelimize dönüp dinlendikten sonra kendimizi yine Krabi gece marketine attık. Tayland’da yılbaşı ve sonrasındaki bir hafta tatil olarak kutlanıyor. Festivaller, konserler, gösteriler düzenleniyor. Sırf bunun için kurulmuş bu markette ne ararsanız bulabilirdiniz.

Ahşap, el oyması mobilyalardan tutun, süs ve kıyafet satan stantlara, elektrik-elektronikten, evcil hayvan ve çiçek satan 1001 türlü mağaza var. Standları gezerek gönlümüze ve zevkimize göre akşam yemeğimizi alıp, bir yandan yiyip bir yandan da marketi dolaştık.

Bulduğumuz bir stantta yeni bir şeyi denemenin zamanı gelmişti. Borneo Adası’nda popüler olan Sago adlı kurtçuğu canlı olarak yemeyi denemeyi çok istemiştim, ancak bulunduğum yerlerde karşıma çıkmamıştı.



Kısmet Krabi’de pişmişine demekti. Küçük tabağı alıp kurtçuklardan ve çekirgelerden ortaya bir karışık yaptım. Bekran ile birlikte tatlarına baktık böylece. Bekran daha önce Kamboçya’da denemişti. Herhangi bir sos ve baharat kullanmamamıza rağmen beklediğimden daha da güzeldi. Çerez niyetine atıştırarak marketi dolaşmaya devam ettik.

Day 518: Tayland:7, Krabi, 3 Ocak 2012

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz