UNESCO amacını, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, korumak, toplumda bilinç oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan bu değerlerin yaşatılması için işbirliği sağlamak olarak açıklıyor.

2016 kayıtlarına göre, Dünya üzerinde UNESCO tarafından koruma altına alınmış, 203’ü doğal, 814’ü kültürel ve 35’i de hem kültürel hem doğal özelliklere sahip olan toplam 1,052 tane evrensel miras yer alıyor.

Doğu Afrika’da Gezilecek Yerler

1. Serengeti Milli Parkı, Tanzanya

Afrikada görülecek yerler

Masai Mara Rezervi ve Serengeti Milli Parkı yılda iki kez öküzbaşlı antiloplar ile zebraların gerçekleştirdikleri büyük göçe sahne oluyor. Kenya ve Tanzanya’da yer alan bu bölgeler, su ve yeşil otlaklar bulma içgüdüleriyle büyük göçe hazırlanan hayvanların muazzam gösterisine tanıklık ediyor.

Mara, Arusha, Shinyanga; kayıt tarihi, 1981

Malta

2. Monolitik Kiliseler, Lalibela, Etiyopya

Lalibela, Etiyopya

Etiyopya’nın kuzeyinde bulunan Lasta Dağları arasında yer alan Lalibela, Kudüs’ü Hıristiyanların ayağına getirmek için inşa edilmiş olan on bir monolitik kiliseye ev sahipliği yapıyor. Onuncu ve on üçüncü yüzyıllar  arasında Zagne Hanedanlığına başkentlik yapan Lalibela’da, yekpare oyulan kayalardan meydana gelen bu monolitik kiliselerin haricinde, Lalibela’nın on ikinci kilisesi olarak anılan ve bir mağaranın oyulmasıyla elde edilen başka bir kilise de mevcut.

Amhara Bölgesi, kayıt tarihi, 1978

3. Kilimanjaro Milli Parkı, Tanzanya

Kilimanjaro Milli Parkı, Tanzanya

Kilimanjaro deyince sizin de aklınıza Ernest Hemingway’in “Kilimanjaro’nun Karları” mı geliyor? 5.895 metre rakımıyla Afrika Kıtası’nın en yüksek noktası Kibo Zirvesinin yer aldığı Kilimanjaro Dağı, sönmüş bir stratovolkan. Tanzanya’nın kuzeydoğusunda bulunan Kilimanjaro, muazzam doğası ve kendine özgü yapısıyla 1987’den bu yana UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde.

Kilimanjaro Bölgesi, kayıt tarihi, 1987

4. Lamu, Eski Şehir, Kenya

Afrikada gezilecek yerler

Doğu Afrika’da Svahililerin 700 yıldan bu yana yaşadığı en eski yerleşim yerlerinden biri olan Lamu’nun Eski Şehir Merkezi, tarihi dokusunu ve hoş mimari yapısını günümüze dek korumuş bir bölge. Svahili, Müslüman, Avrupalı ve Hintli tacirlerin dokunuşlarıyla renklenen şehrin labirente benzer dar sokaklarında yüzyıllar öncesine doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz.

Lamu Bölgesi, kayıt tarihi, 2001

5. Songo Mnara Harabeleri, Tanzanya

Afrika UENSCO Mirası
Songo Mnara, Tanzania

Tanzanya’nın güney kıyılarındaki Kilwa Takımadalarından biri olan ve Songo Adası’nda bulunan Songo Mnara Harabeleri, on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda önemli bir liman kenti olarak biliniyor. Afrika Kıtası ile İran Körfezi, Kızıl Deniz ve Batı Hindistan arasındaki altın, gümüş, fildişi ve porselen ticaretinde önemli rol oynayan bir liman kenti olan Songo’nun ev sahipliği yaptığı harabeler; bir saray, beş cami, otuz üç ahşap yapı ve mercan kayalarından oluşuyor.

Kilwa Bölgesi, kayıt tarihi, 1981

6. Fort Jesus, Kenya

Fort Jesus, Kenya
Fort Jesus, Kenya

Hint Okyanusu kıyısında yer alan Kenya’nın önemli ticaret limanı olan Mombasa, stratejik konumundan dolayı 1840’a kadar Araplar, Farslar, Portekizliler ve Osmanlılar arasında el değiştirmiş. Portekizliler tarafından on altıncı yüzyılda Mombasa’da inşa edilen, Rönesans Dönemi’nin ideal mimari uyumunu yansıtan İsa Kalesi (Fort Jesus), işlevselliğiyle UNESCO listesinde yer alıyor.

Mombasa Şehri, kayıt tarihi, 2011

7. Fasil Ghebbi, Gondar, Etiyopya

Fasil Ghebbi, Gondar, Etiyopya

On yedinci yüzyılda İmparator Fasilidas’ın yükselişinden II. Tewodros’un çöküşüne dek 250 yıl boyunca Etiyopya’ya başkentlik yapan Gondar, Etiyopya’nın kuzeyinde yer alan Simien Dağları’nın eteğine kurulu bulunuyor. 70,000 metrekarelik bir alana yayılmış olan ve çevresi 900 metre uzunluğunda duvarla çevrili Fasil Ghebbi’de yer alan saray, kilise, manastır ve kütüphanelerde Arap, Hintli ve Barok etkisi görülüyor.

Amhara Bölgesi, kayıt tarihi, 1979

8. Kasubi Mezarları, Uganda

Kasubi Mezarları, Uganda

1882’de inşa edilen ve 1884’te kraliyet mezarlığına dönüştürülen Kasubi Mezarları, Baganda insanlarının kültürünü yansıtan önemli bir tarihi doku. On dokuzuncu ve yirminci yüzyılda hüküm sürmüş kralların gömüldüğü “kabakas” adı verilen mezarlar bir miktar tahrip olsa da ayakta kalan kısımları görülmeye değer.

Kampala Bölgesi, kayıt tarihi, 2001

9. Kenya Dağı Milli Parkı, Kenya

Kenya Dağı, Afrika

Afrika’da yer alan Kilimanjaro Dağı’nın Kibo’dan sonra ikinci en yüksek zirvesi olan Kenya Dağı, 5,199 metre rakımlı ve tepesinde on bir küçük buzulun bulunduğu bir tepe. Birçok vadinin de bulunduğu bir sönmüş volkan olan Kenya Dağı’nın eteklerinde ise, ülkenin 42 değişik etnik grubundan ikisi olan Kikuyu ve Merular yaşıyor. Yerel inanışa göre dağın zirvesinde Tanrı Ngai ve eşi Mumbi yaşıyor. Kendine has flora ve faunası bulunan Kenya Dağı’nda yaşayan canlıların bir kısmı ise o bölgeye endemik.

Kenya’nın orta bölgesi, Ekvator’un 16.5 km güneyi, kayıt tarihi, 1997

10. Aksum Harabeleri, Etiyopya

Aksum Harabeleri, Etiyopya
Kraliçe Saba’nın saray kalıntıları, Aksum

Ülkenin kuzeyindeki Adwa Dağları’nın eteklerinde yer alan ve Etiyopya tarihinin başladığı kent olarak bilinen Aksum, birinci ve on ikinci yüzyıllar arasında ülkeye başkentlik yapmış. Aksum’da yer alan pek çok tarihi eser arasında en değerli olanları ise, yöreye özgü efsanelerin resmedildiği monolitik granit dikilitaş mezar başları ve altındaki kral mezar odaları ile Aksum Kraliçesi Saba’nın sarayının kalıntıları.

Tigray Bölgesi, kayıt tarihi, 1980

11. Simien Milli Parkı, Etiyopya

Simien Dağları

Dünyanın en muazzam doğa harikalarından biri olan ve Etiyopya’nın kuzeyinde yer alan Simien Dağları, yüzyıllarca erozyona maruz kalarak, keskin kayalıklar, sivri zirveler, yemyeşil derin vadiler ve vadiler arasındaki dik uçurumlarıyla görenlerin nefesini kesiyor. Afrika’da kar yağışının yaşandığı çok ender bölgelerden biri olan Simien Dağları’nda yalnızca buraya endemik, nesilleri tükenme tehlikesi altındaki hayvanlar da yaşıyor. Gelada babunu, Habeş keçisi, Habeş kurdu ve pek çok kuş türü bu bölgenin sakinlerinden.

Gondar Bölgesi, kayıt tarihi, 1978

12. Harar Jugol, Surlarla Çevrili Tarihi Şehir, Etiyopya

Harar Jugol, Etiyopya

Etrafı surlarla çevrili ve Harar Çölü ile geniş bozkırların ortasındaki bir vadi üzerine kurulu olan Tarihi Şehir, Etiyopya’nın doğusunda yer alıyor. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı şehrin etrafındaki duvarlar on üçüncü ila on yedinci yüzyıllar arasında inşa edilmiş. UNESCO’nun kültürel miras listesine aldığı, Müslümanlarca dünyanın dördüncü kutsal şehri olarak kabul edilen Harar Jugol’da onuncu yüzyıla ait seksen iki cami, yüz iki türbe ve sıra dışı mimariye sahip evler bulunuyor. Afrika, Hint ve İslam gelenekleriyle harmanlanan bu mimari stil kenti benzersiz kılıyor.

Harar Bölgesi, kayıt tarihi, 2006


Figen Gündüz Letaconnoux

İstanbul doğumluyum. 2006-2016 arasında, yaklaşık 10 yıl boyunca, her köşesi ayrı güzel olan Afrika kıtasının az keşfedilmiş bölgelerinde gezdim. Yanımdan hiç eksik etmediğim fotoğraf makinemle Afrika’nın eşsiz güzelliklerini fotoğrafladım, anılarımı kaleme aldım. Anılarım ve fotoğraflarımdan oluşan iki adet gezi/anı kitabımı yazdım.

Yayın hayatının başından beri Atlas Çocuk Dergisi’nde çocuklara Afrika’nın doğasını, hayvanlarını ve oradaki yerlilerin yaşam şekillerini büyük bir keyifle yazıyorum, fotoğraflarımı paylaşıyorum. Bütün bunların yanı sıra, kendi atölyemde ağaç baskı çalışmalarıma devam ediyorum.

Gezi kitapları :
Yaşamımdan Süzülen Afrika / Siyah İnci Yayınları
İnsanlığın Beşiğine Yolculuk / Oğlak Yayınları

Çocuklar için hikaye kitapları:
Jambo Rafiki / www.yazardandirekt.com
Karibu Rafiki



6 Yorumlar

  1. Afrika hayalim, hem güvenlik hem de vize ve seyahat maliyetleri yüzünden gidemiyoruz, 4 kişilik aile olunca çok zor. Birini seçip en az ailecek bir Safari yapmak istiyoruz. Sizce hangisini seçmeliyiz?

    • Ramazan Bey haklısınız Afrika ile ilgili Türkçe doküman çok az. Kalem aldığım kitaplarımda , dergi ve internet gezi sitelerindeki yazılarımla Kara Afrika’nın aydınlık yüzünü tanıtmaya çalışıyorum. Selamlar, Figen

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz