Bedava seyahat etmenin en güzel yöntemlerinden biri de gönüllü programlara katılmak. Sadece gelişmiş ülkelerde değil hemen her ülkede, çok çeşitli alanlarda hizmet veren gönüllü organizasyonlar bulunuyor. Bu organizasyonların bazılarına katılmak tamamen ücretsiz iken bazıları için düşük miktarda bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almıyorsunuz. Yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım gibi konularda para harcamadan yardım alındığı gibi, bazen az miktarda cep harçlığı bile kazanılabiliyor.

bedava seyahat etmek

Bedava Seyahat Etmenin Yolları

1. Gönüllü Programlar

Woofing – Organik tarım yapılan çiftliklerde yemek ve konaklama karşılığı iş öneriliyor. Bu sitemde, 1 hafta veya yıllarca çalışmak mümkün. İlk defa İngilterede, 1971 yılında başlayan ve şimdi yaklaşık 90 ülkede hizmet veren bu organizasyonda hemen herkese uygun bir iş var.

Woofing olarak da tanımlanan bu yöntemle hiç deneyim olmayan konularda bile bilgi sahibi olup kendini geliştirmek ve yeni yetenekler kazanmak mümkün. Ayrıca aynı çiftlikte woofing hizmeti için gelen diğer gezginlerle tanışıp yeni arkadaşlıklar kurma, takım çalışması konusunda kendini geliştirme fırsatı veriyor.

Malta

Türkiye’de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği aracılığı ile hizmet veriliyor. “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesi, kısa adıyla TaTuTa, WWOOF Türkiye projelerini yürütüyor.

Help Exchange – Dünya çapında gönüllü hizmet için hostlarla gönüllüleri buluşturan bu site aracılığıyla özellikle Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Amerika’da hem seyahat etmek hem de yeni ailelerle tanışıp yeni şeyler öğrenmek mümkün. Evinde, bahçesinde, çiftliğinde veya işletmesine yardımcı bir ele ihtiyaç duyan host aileler bu yöntemle yetenekli ellere kavuşuyor.

Bu sistemle siz de hem konaklama hem de yeme-içme masrafı yapmadan aileler için günde birkaç saat çalışarak karşılıklı fayda değişimi yapıyorsunuz. Çit onarmak, ot ayıklamak, meyve toplamak olabileceği gibi çeşitli sosyal hizmet sunun gruplarda okuldaki öğrencilere yardım etmek, özürlülere ders vermek veya bir restoranda garson olarak çalışmak da olabilir.

Conservation Volunteers – Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer birkaç ülkede faaliyette olan bu organizasyonda, eko turizmi teşvik edip, doğal ortamları korumak için geliştirilmiş çeşitli kısa süreli projelerde takım halinde çalışma fırsatı veriyor.

Haftalık 100$ gibi bir ücret ödeyerek hem barınma hem de yiyecek ihtiyaçları karşılanabiliyor. İngiltere’de bulunan BTCV de (British Trust for Conservation Volunteers) benzer bir hizmet sunuyor.

Birleşmiş Milletler Gönüllüsü – Doğal afetler sonrası, ülkelere sağlık ve ekonomik alanda yardım götürmek amacıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş bir organizasyon. Bu organizasyonda yer almak için tescillenmiş bir uzmanlık alanınızın ve deneyiminizi olması gerekiyor. BM bu amaçla ülkelerin bu alanda hizmet sunan sivil toplum örgütleri ile çalışmaktadır.

HF Tatil Programları İçin Grup Liderleri – Avrupanın yürüyerek tatil organize eden programlarından biri olan HF Holidays, yemek ve konaklama karşılığı bilgi ve yeteneklerinizi kullanarak Avrupa’nın 70’ten fazla destinasyonda gezmenizi sağlıyor.

Gittiğiniz ülkede konaklama ve yeme içme maliyetlerini karşılayarak sizden bir hizmet bekleyen bunların dışında yüzlerce farklı gönüllü programlar bulunuyor. Ingilizce biliyorsanız Google’da volunteer programs olarak arattığınızda önünüze çok değerli bilgiler çıkar. Çekinmeyin, araştırın, dahil olun.

2. Bedava Konaklama Yöntemleri

Konaklama ücretlerinin yüksekliğinden yakınıp, yola çıkma planlarınızı ertelemeyin çünkü bedava konaklama imkanı sunan uygulamaları ve basit konaklama yöntemlerini kullanarak, bütçenizin büyük bölümünü cebinizde tutabilirsiniz.

Hem güvenli hem de eğlenceli bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler, birçoğu referans ve üyelik yöntemiyle ilerleyen uygulamaları ya da çadır kurma yöntemini deneyebilir. Ön yargılı yaklaşıp sayfayı kaydırmadan önce daha önce bu yöntemleri kullanıp yeni dostlar edinen ve seyahatlerine renk katan insanların hikayelerini okuyabilirsiniz.

➤ Çadır kurmak – Bedava konaklama için çadır kullanmak, kendinize ait bir yeriniz olması açısından faydalı olabilir ama teknolojinin konfor alanından fazla uzaklaşmamış biriyseniz, çadırda kalmak sizin için büyük bir eziyete dönüşebilir. Ayrıca tuvalet ve su ihtiyacınızı giderebileceğiniz, güvenlik sorunu olmayan yerlere çadır kurmayı da ihmal etmeyin. Para vermemek için sağlığınızı ve kendinizi tehlikeye atmayın.

Couchsurfing – Türklerin misafirperverliği dünyaca ünlü olabilir ama bunu sadece bizim millete has bir durum gibi düşünmeyin. Uluslararası bir misafirperverlik servisi olan Couchsurfing’e üye olarak, sizin gibi misafirperver ve gezgin dostu kişilerin evlerine konuk olup, konaklama ve temel ihtiyaçlarınızı ücretsiz olarak karşılayabilirsiniz. Yeni insanlarla tanışıp, dostluk edinmek de işin bonusu.

Mind My House – Couchsurfing’de misafir olduğunuz için sizden iş ve yardım beklemiyor ama Mind My House uygulamasında durum farklı. Bu uygulama aracılığıyla tanışacağınız ev sahipleri, sizden bazı küçük istekleri olacak. Duvar boyamak, evcil hayvan bakımı ya da yemek yapmak gibi ufak tefek işler yaparak, konaklamanızı ücretsiz hale getirebilirsiniz.

HomeExchange – Yapmanız gereken tek şey, gideceğiniz rotadan sizin olduğunuz şehre gelmek isteyen bir ev sahibi bulmak. Böylece evlerinizin anahtarlarını değiştirerek, ev konforunda ve ücretsiz şekilde konaklayabilirsiniz. Uygulamaya üye olarak ev alternatiflerinize göz atabilirsiniz.

3. Bedava Otel Konaklaması

Seyahat maliyetimizin en büyük kısımlarından birini konaklama oluşturuyor. Bugün seyahate çıkmadan ucuz otel bulma için oldukça da çok zaman harcıyoruz. Otel arama motorları siteleri bu konuda bize çok yardımcı oluyor. Tek tek otellerin sayfalarına girmekten ise en uygun kampanyaları, indirimli otelleri rahatlıkla seçebiliyoruz oturduğumuz yerden.

Hotels.com Welcome Rewards Programı – Online otel rezervasyon sitelerinden birisi olan hotels.com, yıllardır otel ararken en çok kullandığım en iyi otel sitelerden birisi. Müşterilerine sunduğu Welcome Rewards Programı ile konaklama harcamasını minimuma indirmek ve hatta bedavaya getirmek mümkün.

Hotels.com sitesinin verdiği fiyatlar konusunda içiniz rahat edebilir. Çünkü bu site aracılığıyla bir rezervasyon yaptıktan sonra, eğer başka bir sitede aynı oteli daha ucuza bulursanız, hotels.com aradaki fiyat farkını size iade ediyor. Yani en uygun veya en ucuz fiyat garantisini de veriyor. Bu da başka bir artı, ne kadar uygun otel bulursak, bütçemizi eğlenmeye ve şehri keşfetmeye daha çok ayırırız değil mi?

Programın en güzel özelliklerinden birisi de yapacağınız otel rezervasyonların kendi adınıza olmasının yeterli olması. Arkadaşlarınız, aileniz veya çevrenizde kim varsa otel rezervasyonlarını yaparken sizin hesabınız üzerinden rezervasyon yapın ve bedava otel konaklaması biriktirmeye başlayın. Toplanan 10 gecenin ortalama değeri hesaplanarak, bu değere uygun bir gecelik ücretsiz otel konaklamasını kapın.

Ücretsiz gecenizin değerinden daha yüksek bir konaklamayı da tercih etmek mümkün. Aradaki farkı ödüyorsunuz, böylece dilediğiniz oteli de seçmiş oluyorsunuz.

Diyelim ki sistemde 100$’ınız birikti ve konaklamayı yapmak istediğiniz otel 150$. Bu durumda aradaki fark olan 50$’ı ödemeniz yeterli. Yıldız derecelendirmesi, konum, marka adı veya konaklama türüne bağlı olmaksızın her konaklama hesaba katıldığı için çok kısa bir sürede ücretsiz otel konaklaması ödülü kazanıp, seyahatlerde bedava konaklama fırsatı yakalamak mümkün.

Bunu bir çeşit mil biriktirme programı gibi düşünün. Seyahat ediyorsanız, çevrenizde seyahat edenler varsa, böylelikle her 10 konaklamanızdan birini bedavaya getirin.

Rocketmiles Mil Programı – Yaptığınız konaklama karşılığı mil yüklemesi yapıyor ve ilk rezervasyonunuzda ekstra 1000 mil hediye ediyor. Yani 2 farklı gecenizi ayrı ayrı bu sitelerden yaptığınızda yaklaşık 4000 mil kazanabiliyorsunuz. Otel seçenekleri az ve fiyat konusunda da biraz yüksek gelebilirler.

Türk Hava Yolları Miles and Smiles hesabı açıp ilk uçuşunuzu gerçekleştirdiğinizde +1000 mil THY hediyesiyle bedava yurtiçi bilet kazanmak fena değil ama değil mi? Aşağıdaki linki tıklayarak üyeliğinizi oluşturun ve bir sonraki seyahatinizdeki otel rezervasyonunu siteden yapın.

Menüde yer alan Invite & Earn linkini tıklayarak siz verilen linki sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşın. Onların, yapacakları ilk otel rezervasyonlarında her iki taraf da kazanmış oluyor.

Rocketmiles Nasıl Çalışır: Dünya genelinde 150 bin üzerinde otelde rekabetçi fiyatlar sunarak binlerce Miles & Smiles mili kazanıyorsunuz. En düşük fiyat garantisi ile destekleniyor. Miles & Smiles üyeleri için en iyi odayı alabilmeniz için tasarlanmış premium konsiyerj hizmetine erişim imkanına sunuyor.

Bedava otel bulmak için bu püf noktaları aklınızda tutun ve fırsatları yakalayın. Erken rezervasyon konusunu da ihmal etmeyin. Böylece seyahat bütçesinden tasarruf edin, daha çok seyahat edin, daha az harcayın.



46 Yorumlar

  1. Geç kaldığım için çok üzgünüm, 57 yaşındayım ve daha yeni öğreniyorum bu sistemleri. Gençlere tavsiyem kafalarını boş şeylerle doldurmak yerine bu sistemlere dahil olup kültürel ve paylaşımsal olarak kendilerini geliştirmeleri. Sonra siz de benim gibi ah keşke 20 li yaşlarda olsaydım demeyin!

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz