Ankara, Anadolu Yarımadasının merkezinde konumlanıyor. Büyük önder Atatürk’ün anıt mezarı Anıtkabir’in bulunduğu Ankara, aynı zamanda Türkiye’nin başkenti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük önem taşıyan olaylara sahne olan kent, çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Hititlerden Frigyalılara, Romalılardan Selçuklulara kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan kent, sayısız uygarlığın izlerini taşıyor.

Tavşanı, kedisi ve tiftik keçisiyle ünlü Ankara, tarih öncesi çağlardan kalma eserler, Romalılar ve Galatların mimari izleri ve yakın dönem cumhuriyet tarihinin simgeleşen mimari yapıları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir ile görülecek çok sayıda tarihi önem taşıyan durağa sahip.

Ankara Tarihi Yerler
Ankara Kalesi

İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci en kalabalık şehri Ankara, ülke tarihinin en özel anlarına tanık olması nedeniyle çok sayıda tarihi önemi olan yapıya da ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin alanında en önemli müzelerine ev sahipliği yapmasının yanında binlerce yıllık tarihi mirasın kalbinde, ağırbaşlı görünümünün altında oldukça canlı kültürel hayatı ve otantik duraklara sahip.

Malta

Ankara Tarihi Yerler

Ülkemizin başkenti Ankara, zengin tarihi geçmişini simgeleyen müze, antik kent ve tarihi yapılarıyla çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip. Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi Anıtkabir ve dünya çapında bir koleksiyona sahip Anadolu Medeniyetleri Müzesi olmak üzere, Cumhuriyet tarihiyle ilgili yapı ve müzeler başta olmak üzere birçok gezilecek tarihi yere sahip.

Tarihi geçmişi günümüzden 4 bin yıl önceye uzanan Ankara, 1918 ile 1923 yılları arasındaki Kurtuluş Savaşının merkezi olduğundan bu döneme ait birçok mimari yapı ve iz taşıyor. Ulus Meydanında Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılan I. TBMM Binası ve Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan II. Meclis Binası, o yıllara tanıklık etmek isteyenleri ağırlıyor.

1. Anıtkabir

Ankara gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yer, adı Ankara ile özdeşleşen, Türkiye’nin en önemli ve en ihtişamlı tarihi eserlerden biri olan, Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıttepe’deki Anıtkabir. Barış Parkı ve Anıt Bloku (Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole) olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir kompleksi içerisinde, 10 kule ve Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün ebedi istirahatgahının bulunduğu Anıtkabir, Rasattepe’de yer alıyor. Ölümünün ardından naaşı Etnografya Müzesine kaldırılan Atatürk’e bir anıt mezar yapılması amacıyla düzenlenen yarışmayı kazanan İTÜ Mimarları Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’nın projesi olan Anıtkabir’in 1944’te başlayan inşası 1953’te tamamlanmış. Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953’te düzenlenen törenle Anıtkabir’e yerleştirilmiş.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerine sıkça rastlanan yapı ağırlıklı olarak mermer ve travertenden oluşuyor. Giriş yolu aslan heykelleri ve meşalelerle süslü olan Anıtkabir’de İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılâp Kulesi adı verilen 8 kule mevcut.

Atatürk’ün naaşı Şeref Salonunun içindeki lahitin altında yer alıyor. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Anıtkabir’de İsmet İnönü, Cemal Gürsel ve 27 Mayıs şehitlerinin naaşları da bulunuyor. Anıtkabir, haftanın her günü 09.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan gibi milli bayram ve anma günlerinde ziyaret saatleri değişiyor.

2. Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, Ankara’nın kültürel varlığına katkıda bulunan ve görülmesi gereken bir diğer önemli yapı. Tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan kale, iki kapı ve 42 kuleden oluşuyor. Bir zamanlar Ankara’nın iki önemli akarsuyu olan Hatip ve İncesu derelerinin birleştiği noktaya hakim bir tepede yer alan Ankara Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.

Muhteşem bir Ankara manzarasına sahip olan kalenin çevresinde çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor. Haftanın 7 günü ücretsiz ziyaret edebileceğiniz Ankara Kalesi, 08.30-17.30 saatleri arasında açık.

Ankara Kalesinin hemen yakınlarındaki Tarihi Ankara Evleri ile eski kent merkezinin bulunduğu Hamamönü ve Samanpazarı bölgeleri ile Ankara Rahmi M. Koç Müzesi mutlaka görülmesi gereken adresler.

3. Hamamönü

Hamamönü, Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri. Yakın geçmişte yapılan restorasyon çalışmalarıyla açık hava müzesi görünümüne kavuşan Hamamönü, Tarihi Ankara evlerinde açılan sanat atölyeleri, müzeler, kafe ve restoranlarıyla şehrin nostaljik bölgesi. Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği ve İstiklal Marşı’nı yazdığı müze ev de Hamamönü’nde bulunuyor.

Samanpazarı da tıpkı Hamamönü gibi Ankara’nın en eski yerleşim ve ticaret merkezlerinden. Şehrin tarihi ticaret ve alışveriş merkezi olan Samanpazarı, geleneksel Anadolu kasabalarının yerel atmosferini yaşatan bir dokuya sahip. Geçmişte Ankara’nın çevre kasabalarından getirilen ticari değeri olan tarım ürünlerinin saklandığı depolara ev sahipliği yapan Samanpazarı, Ankara’da zamanda yolculuk hissini yaşayabileceğiniz en iyi adreslerden.

4. Roma Hamamı

Roma Hamamı, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Çankırı Caddesi üzerinde bulunuyor. 3. yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepios adına yapılmış olan hamam caddeden 2,5 metre yükseklikteki bir höyük kalıntısının üzerinde yer alıyor.

Çeşitli nedenlerle zaman zaman tahribata uğramış olan yapının günümüze kadar gelen bölümünde soyunma ve yıkanma kısımları ile yer altındaki külhan ve servis yolları görülebiliyor. Roma Hamamı 08.30-19.00 arası, haftanın 7 günü ziyarete açık. Giriş ücreti 90 TL. Müze Kart geçerli.

5. Kurtuluş Savaşı MüzesiEski Meclis Binası

Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak da bilinen Eski Meclis Binası Ulus’ta yer alıyor. Yapımında doğal Ankara taşı kullanılan yapı, 23 Nisan 1920’de büyük coşkuyla açıldı. 23 Nisan 1961 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi ismiyle müzeye dönüştürülen bina Atatürk’ün doğumunun 100.yılı olan 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon çalışmalarıyla Kurtuluş Savaşı Müzesine dönüştürüldü.

Müze içerisinde, Atatürk ve bazı dönem milletvekillerine ait kişisel eşyalar, etnografik değeri olan malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar sergileniyor. Kurtuluş Savaşı Müzesi, 08.30–19.00 saatleri arası, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kurtuluş Savaşı Müzesi giriş ücreti 60 TL. Müze Kart geçerli.

6. Cumhuriyet Müzesi – II. TBMM Binası

Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. Müzede, Türkiye’nin ilk 3 cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü ile Celal Bayar’a ait şahsi eşyalar, mecliste kullanılan çeşitli eski kırtasiye araçları sergileniyor.

Ayrıca meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek eseri de görebilirsiniz. Cumhuriyet Müzesi, 08.30–20.00 saatleri arası, haftanın 7 günü ziyarete açık. Giriş ücreti 60 TL. Müze Kart geçerli.

7. Julianus Sütunu

‘Belkıs Minaresi’ olarak da bilinen Julianus Sütunu, Ankara’nın Ulus semtinde bulunuyor. Perslere savaş açan Roma İmparatoru Julian’ın Ankara’yı ziyareti onuruna dikilmiş olan sütunun tarihi 362 yılına uzanıyor.

İlk olarak Taşhan ile İş Bankası binası arasına yerleştirilen sütun, zemin bozukluğundan kaynaklanan sebeplerle 1934’te Ankara Valiliği’nin önündeki Hükümet Meydanı’na taşınmış. Üst üste konulmuş beyaz taşlardan oluşan sütun 24 saat, ücretsiz bir şekilde görülebiliyor.

8. Augustus Tapınağı

Ulus’ta Hacı Bayram Camii bitişiğinde yer alan Augustus Tapınağı, Ankara’daki Roma Dönemi’nden kalma önemli yapılardan biri. İlk olarak MÖ 2. yüzyılda Frigya Tanrıçası Men adına yapılmış bir tapınak olan bu yer, daha sonra son Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes tarafından Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olarak yeniden yaptırılmış.

Etrafı sütunlarla kuşatılmış dört duvardan oluşan tapınak Bizanslılar döneminde ekleme yapılarak kilise şeklinde kullanılmış. İçindeki yazıtların Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde bulunduğu tapınak haftanın 7 günü, herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

9. Antik Roma Tiyatrosu

Roma Tiyatrosu, Ankara’nın Ulus semtinde konumlanıyor. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının tarihinin milattan önceki döneme kadar uzandığı düşülüyor. Ankara’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alan ve 1992 yılında 1. ve 2. derece sit alanı olarak tescillenmiş yapıda tiyatronun arta kalan duvarlarının yanı sıra döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri, sahne odası gibi kısımlar da bulunuyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları nedeniyle Antik Roma Tiyatrosu’na ziyarete izin verilmiyor. Tiyatroyu etrafı tellerle çevrili alandan görebilirsiniz.

10. Gordion

Ankara’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Gordion Antik Kenti; Ankara’dan 90 km uzaklıkta yer alan Yassıhöyük Köyünde bulunuyor. Tarihi MÖ 3 bin yılına dayanan ve Frigya Krallığının başkenti olan kent, adını Gordios adlı Frig kurucusundan alıyor.

Zamanında, Kral Yolu üzerinde önemli bir pazar şehri ve konaklama yeri olarak bilinen kentin günümüze kadar gelebilen kısmında Frigler’in yaşadığı höyüğün kalıntıları görülebiliyor. 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor.

Gordion Müzesi, 08.30–19.00 saatleri arası, haftanın 7 günü ziyarete açık. Gordion Müzesi giriş ücreti 40 TL. Müze Kart geçerli.



11. Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk Orman Çiftliği, Cumhuriyet Dönemi eserlerinden ve Ankara’nın en büyük yeşil alanı olan. 1925’te kurulmaya başlanan ve Atatürk’ün Ankara’ya bağışladığı çiftlik, Ankara ile özdeşleşen yapılardan. Restoran olarak kullanılan ve Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin kopyası olan Gazi İstasyonu ile Anıtkabir’den sonra ilk anıt mezar olan Devlet Mezarlığı görülecekler arasında.

Atatürk Orman Çiftliğinde yer alan Ankara Hayvanat Bahçesi 26 Ağustos 2013 tarihinden beri kapalı. Yeniden açılması bekleniyor. Bünyesinde tüm dünya kıtalarının temsil edildiği çok fazla hayvan türünü barındıran hayvanat bahçesi Türkiye’nin de en kapsamlı hayvanat bahçesi olacak. Atatürk Orman Çiftliği ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

12. Gavurkale

Gavurkale, Ankara’nın 60 kilometre güneybatısında konumlanan bir tepe üzerindeki dik kayaların yüzeyinde yer alıyor. Önceleri Hititlerin ibadet yeri, daha sonra Frigler’in önemli bir yerleşim alanı olan Gavurkale, birbiri ardına yürüyen iki tanrı, onların karşılarında oturan bir tanrıça kabartması ve bu kayalığın çevresindeki iri bloklardan oluşan duvarları ile dikkat çekiyor.

13. Ahlatlıbel

Ankara’nın 14 kilometre güneybatısında Haymana yolu üzerinde yer alan bir yerleşme Ahlatlıbel. 2010 yılında yapılan kazılarla yeri saptanan bu höyüğün tarihi M.Ö. 3 bin yıl ortalarına kadar uzanıyor. İrili ufaklı taş odalardan oluşan höyükten çıkarılan buluntular Anadolu Medeniyetleri Müzesi’de sergileniyor.

14. Bitik Höyüğü

Bitik Höyüğü Ankara’nın 42 kilometre kuzeybatısında, Kahramankazan ilçesinde konumlanıyor. Tarihi milattan önceki çağlara uzanan höyükte Frig, Hitit, Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı gibi 4 farklı katmanın izleri bulunuyor. 1942 yılında yapılan kazılarda izlerine rastlanan höyüğün en dikkat çeken parçası ise kutsal evlilik törenini konu alan Bitik Vazosu.

15. Etiyokuşu

Etiyokuşu, günümüzde tümüyle yapıların altında kalmış bir höyük. Ankara’nın 5 km kuzeyinde, Çubuk Çayı kıyısında yer alıyor. Üzerindeki kumlarının çekilmesinin ardından 1937’de yapılan bir kurtarma kazısıyla höyükte, Erken Tunç Çağına ait üç tabaka belirlenmiş. Taş temelli kerpiç evlerden oluşan höyükte çanak çömlek buluntularının yanında domuz, koyun, öküz ve geyik kalıntıları da ele geçirilmiş.

Ankara’da Varlık Mahallesinde yer alan Akköprü, 1222’de inşa edilen bir Selçuklu eseri. Çubuk Çayı üzerinde yer alan köprü, geçmişte hacdan dönenlerin karşılandığı, askere gidenlerin uğurlandığı bir yer olarak kentin belleğinde önemli bir yere sahip.

Türkiye’nin Cumhuriyet tarihine damga vuran olaylara ev sahipliği yapan Ankara, günümüzden 4 bin yıl geriye uzanan zengin tarihi geçmişi ile çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip.

15 Yorumlar

  1. Çok teşekkürler, ödevimde çok yardımcı oldu. Doğduğumdan beri Ankara’dayım ama bu kadar yer olduğunu bilmiyordum. Bir gün hepsini ziyaret etmek isterim.

  2. Bende bu güzel yerde yaşıyorum.Ancak sadece 4 tane yer biliyordum,ve bu paylaşım sayesinde diğerlerinde öğrendim.Ayrıca ödevimdede yardımcı oldunuz.Çok teşekkür ederim.Ayrıca eskiden İstanbul’da olduğum için bu kadar yer bilmiyordum.

  3. Bende bu güzel başkentte yaşıyorum . Bu kadar mükemmel yerler olduğunu bilmiyordum . Tabii bazıları dışında . Bu arada ödevime şahane yardımcı oldu, teşekkürler . ♥

  4. Başkent’in tarihi birçok yeri varmış, Ankara’da yaşayanların bile bazıları bilmez buraları… Bu güzel ve bilgilendirici yazı ile bilmediklerimizi öğrenmiş olduk 🙂 Elinize sağlık, teşekkürler 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz