Anamur, Akdeniz Bölgesi‘nde bulunan Mersin’in Akdeniz kıyı şeridinin en batıdaki ilçesi. İlçenin ismi Yunanca Anemourion sözcüğünden türemiş ve rüzgârlı burun anlamına geliyor. İlçenin tarihine ışık tutan Antik Anemurium Kenti, Anamur Burnuna çok yakın ve sürekli rüzgâr alan bir noktada kurulu.
Türkiye’de yerli muz üretiminin yapıldığı en önemli yerleşim yeri olan Anamur, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlamaya geldiği bakir kumsalları, Akdeniz foklarına yuva olan kayalık ve mağaraları, eşsiz doğal güzellikleri ile büyük şehir stresinden uzaklaşıp huzurla vakit geçirilecek bir atmosfere sahip.

Akdeniz kıyıları boyunca uzayan tertemiz kıyıları, benzersiz iklim koşulları, turizmin hemen her çeşidine uygun doğal ve tarihi zenginlikleri, deniz-kum-güneş, yaylalar, ormanlar, mağaraları ve üzerine yöresel lezzetleri ve kültürüyle Anamur, Mersin’in en güzel tatil yerleri arasında.
Muzuyla ön plana çıksa da tatil rotası olarak da gayet ilgi çekici bir ilçemiz. Anemurium Antik Kenti ve son restorasyonla birlikte şahane bir yere dönüşen Mamure Kalesi başta olmak üzere çok sayıda kültürel sit alanlarına da sahip. Akdeniz Sahil Yolu projesinin tamamlanmasıyla birlikte turim açısında hak ettiği ilgiyi göreceğine eminim.
Anamur hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Mersin’in en batısında yer alan ilçe merkezi Anamur’un tarihi geçmişi oldukça gerilere uzanıyor. MÖ 8. yüzyılda Asurluların daha sonra Perslerin ve MÖ 333’de Büyük İskender’in egemenliğine giren Anamur’un tarihteki ismi Anemurium. Latince ‘burun’ ve ‘rüzgar’ anlamına gelen Anemurium antik kentinden ismini almış.
Luviler, Arzavalar, Klikyalılar, Kueler, Selefkozlar, Kızuvatnalılar, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Arapların uzun süre egemenliklerini sürdürmüşler. İskender’in ölümünün arından Selevkosların eline geçen Anamur, MÖ 1. yüzyılda Roma İmparatoru Caligula tarafından bütün Kilikya Kıyıları ile birlikte Kommagene Kralı IV.Antoochus’a verilmiş.
Anamur 12. yüzyılda, 1228’de Selçukluların egemenliğine geçmiş. 1243’te yeniden Kilikya Ermeni Krallığının ve daha sonra 1275’te Karamanoğlu Beyliğinin, 1471’de Osmanlı yönetimine girmiş. Anadolu’nun en güney noktasında bir doğa bahçesi olan Anamur, 1869’dan bu yana ilçe konumunda.
Anadolu’nun en güneyinde mavi ve yeşil tonların birbirine ahenkle karıştığı Anamur, subtropikal bitki ve meyvelerinin yetiştirilebildiği mikro klima iklim özelliğine sahip. Kendine has bir iklimi sayesinde ülkemizde en çok yerli muz üretiminin yapıldığı yer konumunda. Muz üretimin ilçeye ekonomik katkısı çok büyük.
Anamur, Mersin-Antalya Karayolu üzerinde toplam 56 mahalle ile beraber 2016 verilerine göre 64.933 nüfusa sahip. Yüzölçümü ise 1.248 kilometrekare. Bozyazı tarafından başlayarak Anıtlı civarına kadar 60 kilometrelik bir sahil şeridine sahip. Zümrüt yeşili dağları, akarsuları ve pırıl pırıl deniziyle cennetten bir köşe.
ⓘ Daha uygun ve keyifli bir Anamur tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın.
Anamur nerede 📍
Türkiye’nin güney ucunda yer Anamur’un güneyinde Akdeniz, batısında Antalya Gazipaşa, kuzeyinde Karaman’ın Ermenek ilçesi, kuzeydoğuda Gülnar ve doğusunda ise Bozyazı ilçeleri ile çevrili.
ⓘ Anamur gezinizde, gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
ⓘ Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Yine Anamur’daki Ünlüselek Otel de konakladığım yerlerden biriydi. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Kilikya Bölgesinde keşfedilecek pek çok saklı hazine yatıyor. Bulmaya varım derseniz, diğer listelerimize de göz atın.
Anamur’a nasıl gidilir ✈️
Anamur, Mersin’in en uzak ilçesi, aradaki mesafe 230 km. Silifke ile Anamur arası ise kıyı şeridine paralel uzanan Toros Dağlarının girinti-çıkıntılı 132 kilometrelik dar ve keskin virajlı yollarından gidiliyor.
Anamur’dan Antalya’ya giderken, Anamur-Gazipaşa arasında yer alan 80 kilometrelik bölüm de Anamur-Silifke arasındaki yol gibi dolambaçlı ve virajlı. İlçeden kuzeye gitmek için ise Torosların arasından geçen dar ve virajlı yollardan geçiyorsunuz.
Her ne kadar yollar virajlı olsa da şahane manzaraya sahip. Kara tarafında ormanlarla kaplı Toroslar, diğer tarafta ise sonsuzluk hissi veren Akdeniz maviliği yer alıyor. Mersin ve Antalya’ya birbirine bağlayan ‘Akdeniz Sahil Yolu’ projesinde yer alan tünel, viyadük ve yol düzenleme çalışmalarının bitmesiyle ulaşım çok daha kolaylaşacak gibi görünüyor.
Gazipaşa Havalimanının tamamlanmasıyla birlikte yurtiçi ve yurtdışı uçuşların başlaması bölgenin önemli bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlamaya başladı.
Anamur’a uçakla nasıl gidilir: Anamur’a en yakın havalimanı Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçesinin kesişim noktasında yer alan Alanya Gazipaşa Havalimanı. Anamur’a yalnızca 70 km uzaklıkta bulunan havalimanına yaz döneminde Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok şehrinden direkt uçak seferleri yapılıyor. Adana Şakirpaşa Havalimanı ise Anamur’a 291 km mesafede.
Alanya Gazipaşa Havalimanından Anamur’a nasıl gidilir: Alanya Gazipaşa Havalimanı’ndan Anamur’a toplu ulaşım imkanı yok. Taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarıyla Anamur’a ulaşım sağlanıyor. Alanya ya da Gazipaşa otogarına geçtikten sonra buradan Aydıncık, Silifke, Mersin yönüne giden otobüslerle Anamur’da inebilirsiniz.
Adana Şakirpaşa Havalimanından Anamur’a nasıl gidilir: Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Anamur’a direkt toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. Taksi, araç kiralama ve özel transfer araçlarıyla Adana Havalimanı’ndan Anamur’a 4.5 saatte ulaşabilirsiniz. Adana Otogarı’ndan ise Anamur’a düzenli otobüs seferleri var. Adana’dan otobüsle Anamur’a ulaşım yaklaşık 6 saat sürüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Anamur’a kara yoluyla nasıl gidilir: Mersin’e 230 km, Antalya‘ya 265 km, Karaman’a 230 km, Kıbrıs’a 40 mil (76 km) uzaklıkta olan Anamur, Mersin-Antalya Devlet Karayolu üzerinde bulunuyor. Anamur, Alanya’ya 129 km ve Silifke’ye de 140 km uzaklıkta.
Orta Toros Dağlarının Akdeniz’e inen kollarının ilçe topraklarının içinden geçtiği Anamur’da yer alan Anadolu’nun Akdeniz’deki en güney noktası olan Anamur Burnu, merkezin 7 km batısında kalıyor.
Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden hareket eden otobüs seferleri ile direkt Anamur Otogarına ulaşım mümkün. Buradan istediğiniz yere taksi veya belediye otobüsleri ile geçebilirsiniz. Dilerseniz Mersin üzerinden de Mersin Otogarına geldikten sonra Anamur’a hareket eden minibüslerle ilçeye gelebilirsiniz.
Özel aracınız ile Alanya veya Mersin yönünden yola çıkarsanız, muazzam manzaraya sahip biraz virajlı yoldan ilerliyorsunuz.Mersin’den gelirken Mersin-Erdemli–Silifke–Aydıncık güzergahını izleyebilirsiniz. Aydıncık’ta yer alan ve şu ana kadar gördüğüm en güzel mağaralardan olan Aynalıgöl Mağarası‘nı da geçerken gezebilirsiniz.
Konya üzerinden ulaşımda ise iki alternatifiniz var. Konya-Karaman-Mut-Gülnar-Aydıncık veya Konya-Seydişehir-Akseki-Alanya-Gazipaşa rotasından birini tercih edebilirsiniz.

Anamur’a deniz otobüsüyle nasıl gidilir: Anamur-Kıbrıs Girne arasında çalışan deniz otobüsleri ile yaklaşık 2 saatte Anamur’a ulaşım mümkün. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Anamur arasındaki deniz otobüsü seferleri yalnızca yaz aylarında yapılıyor.
Anamur gezilecek yerler 📌
Titiopolis Antik Kenti, Ala Köprü, Ak Camii, Anamur ilçe merkezi ve Ören beldesindeki tarihi evler ile Azıtepe ve Anamur Müzesi Anamur’da gezilmesi gereken önemli yerlerden. Anamur’da gezilecek noktalar arasında Anemurium Antik Kenti, Mamure Kalesi, Çukurpınar Düdeni ve Köşekbükü Mağarası öne çıkan yerler.
Akdeniz Bölgesi’nin en uç noktası, Mersin’in çilek ve muz diyarı ilçesi olan Anamur, 60 km’lik kıyı uzunluğu ve tertemiz denizi ile huzurlu bir tatil isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Mersin gezilecek yerler yazımda Mersin coğrafyası hakkında daha detaylı bolca bilgi var.
Denizi harika olan bir yer Anamur.
Memleketim diye demiyorum ama Anamurum’uz çok güzeldir, çevresinde görecek çok ama çok şey var kimse de bilmez. Yollarımız da kötü. Muz ve çilek memleketi bizim diyar. Anemurium antik kent ve Mamure Kalesibilinir ama Köşekbükü ve Çukurpınar mağaraları hiç bilinmez mesela. Yaylalarımız da var. Akdeniz’de en güzel yerlere de yakınız. Pansiyonlarımız da ucuz. Bekleriz.