Alaçatı, İzmir’in en gözde tatil beldesi olarak biliniyor. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Alaçatı, bilmeyenler için ise tam bir labirent. Renkli gece hayatı, konsept mekanları, leziz yemekleri, bakir koy ve kumsallarıyla sizin de tatil planlarınız arasında Ege kıyıları varsa, Alaçatı tatili hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var.
İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı olan Alaçatı, şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta. Şehir dışından Alaçatı’ya ulaşmak istiyorsanız, araba tercihi yapabilirsiniz. İstanbul-İzmir Otoyolunun açılmasıyla İstanbul’a daha da yaklaşan Alaçatı, beldeye yerleşen İstanbulluların sayesinde yaz-kış yaşanılan hareketli bir tatil merkezine dönüştü.
Uçaktan sonra da konforumdan vazgeçmem diyorsanız İzmir Adnan Menderes havaalanından kolayca araba kiralayabilir ve Alaçatı yoluna koyulabilirsiniz. Araba tercihi yapmadıysanız üzülmeyin! İzmir’de her şey turistler için düşünülmüş. Yine havalimanından binebileceğiniz otobüslerle Alaçatı’ya direkt ulaşabiliyorsunuz.
Keyifli bir Ege Turu sonrasında Alaçatı’ya ulaştıktan sonra kendinizi şirin kasabanın modern görüntüsüne kaptırabilirsiniz. Avrupayı andıran sokak yapısı ile herkesi büyüleyen Alaçatı’da kaybolmak size keyifli bile gelebilir.
Alaçatı Tatili Öncesi Bilinmesi Gerekenler
1. Alaçatı butik otelleri tek kelimeyle nefis
Alaçatı’nın daha beldeye giden yolda başlayan ve sizi sarıveren farklı bir havası var. Alaçatı’nın begonvillerle kaplı mis kokulu sokaklarının oluşturduğu atmosfer ve huzur dolu ambiyans, İzmir Alaçatı’nın neden son yılların en gözde tatil beldelerinden biri olduğunu hissettiriyor.
Türkiye’nin en iyi butik otellerinden bazılarına da ev sahipliği yapan Alaçatı, gerek sevgililer günü tatilinde gerekse yaz döneminde iyi bir tatil keyfi yapmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.
Çocuklu aileler için Alaçatı merkezinde kalmak akşam kalabalık ve ses nedeniyle problem olabilir, o yüzden ara sokaklarda bulunan otellerde konaklamak daha iyi bir fikir. Benim şimdiye kadar kaldığım ve memnun Kurabiye Hotel, Alura Boutique Hotel, Hay Otel, Salbakos Otel butik otel seçeneklerine göz atın. Bütçenize uygun olanı seçin.
Alaçatı otelleri, beldenin hemen her yerinde dağılmış durumda. Birçoğu da kalabalığın taş evlerin sıralandığı sokakları doldurduğu merkeze yakın. Bu butik otellerin bir çoğu oda kahvaltı şeklinde hizmet veriyor. Ticari bir işletme zihniyetinden uzak, evlerine gelen tatilcileri bir misafirmiş gibi ağırlayan Alaçatı butik otelleri, kahvaltısıyla, odalarının kendine münhasır tasarımıyla, tarihi dokusu ve bahçelerinin güzelliğiyle göz dolduruyor.
Alaçatı otellerinde günün en önemli öğünü kahvaltıda, otel işletmecisi ailenin hazırladığı ev reçelleri, köy ekmekleri, çeşit çeşit peynirler, günlük süt ve kendi ürünleri olan zeytinler ve zeytinyağı ile karşılanıyorsunuz. Harika başladığınız güne Alaçatı’nın plajlarında ve denizinde pek çok aktivite ile devam edebilirsiniz.
2. Alaçatı gece hayatı oldukça hareketli
Alaçatı, eğlenmesini bilenler için oldukça hareketli. Akşamüstü saatlerinde dar sokaklarda sevdiklerinizle birlikte keyifli yürüyüşler yapın, meşhur rakı balık restoranlarında Ege mezeleriyle birlikte kolay kolay unutamayacağınız tatlar keşfedin.
Sadece Alaçatı’da bulabileceğiniz mezeler, rakı masalarının olmazsa olmazı. Alaçatı’da tabii ki diğer dünya mutfaklarına özgü restoranları da bulabilirsiniz. Seçim burada da size kalıyor.
İstanbul’da da oldukça meşhur bir bar olan Tektekçi, Alaçatı’nın en çok dikkat çeken mekanlarından birisi. Geceleri özellikle gençlerle dolup taşan mekan, geç saatlere kadar açık. Binaların iç içe olması, otel ve evlerin de barlara yakın olduğundan geç saatlerde yüksek sesle müzik yasak. Gece 01.00’den sonra dağıtılan kulaklıklarla eğlenceye devam ediliyor.
Gecenin ilerleyen saatlerinde meşhur Aya Yorgi Koyu‘na gidip, gece kulüplerinde eğlenin. Bu gece kulüplerine özellikle erkek erkeğe girmeniz bir hayli zor. Ayrıca giriş ücreti vermeniz gereken mekanlar da var.
3. Topuklu ayakkabı giyecekler dikkat
Akşamları Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı sokaklarından yüksek topuklu, havalı yürüyüşünüzle yürüyecekseniz bunu bir daha düşünseniz iyi olur. Bileğinizi burkma ve kayıp düşme riskini aklınızda tutun. Düşmeden yürüyeceğim diye dikkat ederken Alaçatı’nın güzelliğini kaçırma ihtimaliniz de var. Benden tavsiye topuklu ayakkabı giymeyin, giyerseniz de sevgilinizin koluna girin.
4. Midye ve Çeşme kumrusunun tadına bakın
Alaçatı’da gecenin sonu tabii ki midye ve kumru ile sona eriyor. İzmir’in kumrusu gibi meşhur olan midyesinin tadı da damağınızda kalacak gibi. Diğer şehirlerde gördüğünüz midyelerin aksine çok küçük olan İzmir midyesi, tadından ise ödün vermiyor. Bir yiyenin bir kez daha bırakamayacağı midyeleri mideye indirin.
Alaçatı’nın nesi meşhur diye sorduğumda, herkesten aldığım cevap net; kumru. Diğer şehirlerde yediğiniz kumrulardan daha lezzetli olduğunu ilk ısırıkta anlıyorsunuz. Alaçatı tatili sırasında kumru yemeden dönmemeniz daha sonra pişman olmamanız için şimdiden akılda tutun derim. Çünkü, kumru Alaçatı’da yenir. Gece kumru yemek için kendinizi sıra beklerken bulabileceğinizi de şimdiden söyleyeyim.
Cumartesi sabahları kurulan Alaçatı pazarı ise ayrı bir keyif, rengarenk sebze ve meyveler inanılmaz lezzetli ve ucuz. Eve dönerken sebze ve meyve almak isteyenler nasıl taşırım diye düşünmesin, bütün zahmete değer.
5. Alaçatı taksi ücretleri
Alaçatı’da belki de en büyük dert taksi bulmak. Özellikle tatilcilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan taksiler, maalesef tamamıyla onlara derman olamıyor. Bu durum da ister istemez taksi fiyatlarının oldukça yüksek rakamlara çıkmasına neden oluyor. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerle arasında oldukça fiyat farkı bulunan taksiler ise durumdan memnun gözüküyor.
Çok mecbur kalmadıkça sık sık düzenlenen minibüs seferlerini kullanmanız ve otelinize yürümeniz, Alaçatı tatili sırasında ulaşıma fazla para harcamamanızı sağlayabilir. Korsan taksiler ise son yıllarda bir hayli yaygınlaşmış. Birçok butik otelin transfer için anlaştığı şoförler bulunuyor.
6. Sörfçülerin toplanma noktası
Alaçatı, konumu gereği oldukça rüzgarlı ve bu durum da ister istemez denizin dalgalı olmasını gerektiriyor. Rüzgar denize girmek isteyenler için olumsuz bir durum olsa da sörf tutkunları için biçilmiş kaftan.
Alaçatı’da yazın sörf yarışmalarının düzenlenmesi de bölgeye ayrı bir turizm hareketi katıyor. Denize girenler için ise daha sakin sahiller de yok değil. Ayrıca gençlerin uğrak noktası haline gelen birçok beach club’lar sırayla açılıyor. Bu beachlerde güneşin ve denizin tadını doyasıya yaşayabiliyorsunuz.
Özellikle İstanbul ve çevresinde yaşayanların hemen hemen her yıl tercih ettiği Alaçatı’da yapılacak şeyler bunlarla ibaret değil tabi. Bölgedeki sayısız kumsal ve koylar, sanat galerileri, şahane gün batımları, hafta sonu pazarları misafirlerini bekliyor.
Alaçatı, huzur, keyif, eğlence ve büyük şehrin stresinden uzaklaşmak ve keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız, tüm güzellikleriyle aradığınız adres.
Ben 20 senedir Alaçatı’da oturuyorum. Her sene kötüye gitti. Hiç bir şekilde kontrol yok. Aracınızı yolun ortasına bırakın kimse neden bıraktın demez. Esnaf kaldırımları işgal eder kimse bir şey demez, bisiklet yolları araç parkı oldu burada. Her şey para, paranız varsa sınır yok kural yok. Aynı şeyler Çeşme için de geçerli. Para için yapamıyacakları yok.
Trafik berbat, hız sınırı uygulaması yok, park etmek yasak diye bir şey yok, nereye park ederseniz edin yeter ki para harcayın. Ilıca kavşağında trafik ışıklarından yayalar için yeşil ışığı kaldırdılar. İnsanlar şansa geçiyor. Ilıca Plajı şezlong istilasında. Denizden 10 metre sonra koymaları gereken şezlonglar denizin dibinde. Kontrol eden tabiki yok. İşin özü kim kime kim duma.
Merhaba sizden birşey öğrenmek istiyorum. Haziran ayında Alaçatı sıcaklığı nedir? Tatil için gelmeyi düşünüyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.
Asgari ücretle çalışan 👩🎨 o kadar insan var. Turistle yerli halkı aynı kefeye sokmayın biraz insaf yani.
Bu söylemi anlamakta zorluk çekiyorum. Asgari ücretlinin tatil yapacağım çok yer var ülkemizde. Her ülkenin lüks, süper lüks, turistik, pahalı şehirleri var. Kimse de gidip de bu ne fiyatlar, bizim buna gücümüz yetmiyor biz de gidip Venedik’te şurda kalabilelim diyemez.
Asgari ücretli de gider Alaçatı’da gezer, çayını kahvasini içer. Hatta geceliği 150-200 lira olan butik otellerde 2 kişi kalıp şahane kahvaltı yapabilir. Çeşme ve civarında çok sayıda pansiyon da var. Alaçatı’da kimsenin uyuma zorunluluğu yok.
Benim asgari ücretlim orada tatil yapamıyor, yerli halk tatil yapamıyor demeyin. Bana absürd geliyor. Bugün ülkede her yerin fiyatı ucuz olsaydı turizm denen bir sektör kalmazdı. Hizmet kalitesi ve cazibe arttıkça kiralar yükselir, personel sayısı ve giderleri yükselir, maliyetler artar ve fiyatlar da artar. Turistle yerli halkı aynı kefeye koymayın, Dolarla buranın ne işi var demekle ne dediğiniz anlaşılmıyor.
Bir pizza 500 tl bir lahmacun 50 tl bir dürüm 45 tl buna ne demeli millet enayimi gidip yesin bizim TÜRK isletmecilerimiz üç kağıtçılar fırsatçılar
Alaçatı güzel bir yer ama dolarla ne işi var burası Türkiye yerli halkında tatil yapmaya hakkı var
Merhabalar ben 17 Nisan yıllık izin tatilimi geçirmeyi planlıyorum. Fakat havanın nasıl olduğu ile ilgili hiçbir fikrim yok. Denizine girilmez diye düşünüyorum ama :/. Havası ile ilgili yardımcı olursanız cok sevinirim. Gezme ile kalın. 🙂
Ah Alaçatı aşkın beldesi!
Harika bir tatildi bu yaz yine alaçatı
Almanya’da yasiyorum. Emekli olduktan sonra iklim kosullarindan dolayi Ege bölgesinde yasamayi düsünüyorum. Cesme-Alacati sürekli yasamak icin uygun bir sehir mi ve 1.200 Euro ile gecinmek mümkün mü? Tesekkür ederim.
Geçinirsiniz
Kesinlikle geçinirsiniz yaklaşık beş bin lira yapar emekli aylığınız ve kesinlikle yeter
1200 YE 3 AİLE GEÇİNİR ORADA
Alaçatı gece hayatı ve meşhur Ege yemekleri ile biliniyor. Alaçatı beldesinin özel kültürü ile şekillenen eğlenceli havası ve yiyecek – içecek zenginliği sizleri bekliyor… Alaçatı’da ne yenir, ne içilir, hangi mekanlarda eğlenilir gibi sorularınız varsa doğru adrese geldiniz…
Alaçatı yaz dönemi çok kalabalık ve pahalı, sonbaharda en güzel zamanları bana göre.
Doksanlı yıllarda çok az insan bilirdi Alaçatı’yı, 2000 li yıllarda yeni açılan otellerle adını duyurdu. Şimdi rastgele bir butik otele girdiğinzide fiyatlar nerdeyse 2 kişi için 1000 liradan başlıyor. Olsun, bence ülkemizin böyle değerli yerleri de olmalı. Bozulup da Kuşadası’na benzemesin.
Alaçatı’da unutulmaz bir tatil yaptım geçen yıl ve bu yıl da aynı otelide yerini ayırttım. Hacımemiş mahallesinde. Herkes çok pahalı olduğunu söylyor ama uygun fiyatlı kenar mekanlar da varın, keşfedin.
Herkesler yokken gitmeli.
İlkbahar ve Sonbahar en güzel zamanları. 🙂
Ülkemizin son zamanlarda turizm ve eğlence alanında parlayan iki önemli merkezi şüphesiz ki; Çeşme ve Alaçatı’dır. Özellikle yurtiçinden çektiği büyük turist kitlesi ile, Doğu’dan Batı’ya İzmir denilince akla gelen iki yerdir.
Turizm açısından, ülkemizin ve bölgenin en ciddi gelir kaynaklarından olan Çeşme ve Alaçatı’nın , son yıllarda Avrupa ve diğer Dünya ülkesi vatandaşlarınca da oldukça büyük ilgi görmektedir. Sezon kapanışında dahi, yurtiçi ve yurtdışı turist kitlelerini; doğal güzellikleri ve şifalı olduğuna inanılan tertemiz havasıyla kendine çekmektedir.
Sahip olduğu doğal zenginliklerin yanı sıra , ülkemizin gözde sahilleri, eğlence mekanları, farklı damak tadlarına hitap eden restorantları ve meşhur ev yemekleriyle de ; ziyaretçilerin tekrar tekrar ziyaret etmeye karar verdikleri yerlerdir.
Ayrıca, özellikle Alaçatı’nın sahip olduğu otlu yemek kültürü; son senelerde yapılan Alaçatı Ot Festivali ile uluslararası bir üne kavuşmuştur.
Çeşme’nin meşhur kumrusu, sakızlı dondurması da yeme-içmeye düşkün ziyaretçilerimizi de cezbetmektedir.
Alaçatı Evleri , mimari anlamda Türkiye İnşaat ve Dekorasyon literatürüne girmekle; bölgenin haklı farklılığını göstermektedir.
Taş evlerinin hem dekoratif hemde farklılık yaratan özelliği, yapımında tamamen doğadan imal edilen ürünler olmasıdır.
Ayrıca, Çeşme Marinası Türkiye’nin alanında en büyük ve en modern marinalarından birisidir. Marina etrafındaki denizcilik sektörüne hitap eden ürünlerin satışını yapan firmaların çokluğu ve ürün yelpazesi, bu alanda Çeşme’nin hatrı sayılır bir kapasitesi olduğunun da göstergesidir.
Alaçatı’da gezerken hasan’a asan diyen hadi yerine adi diyen kendinizi geyiklide hissettirecek gayet yoğun sayıda Alaçatı’lıya karşılaşınca gülümsemeyi unutmayın, tam o sırada rüzgara dikkat edin! 🙂
Alaçatı’ya 2014 yazında eşimle birlikte gitme şansımız oldu. Gerçekten bir şans! Bayıldık, hayran kaldık. Modern hayatla köy hayatının sentezi sanki burası. Evet genel olarak özellikle yeme-içme pahalı ama bunun da bir yolunu bulup kendinize daha uygun yerleri keşfedebiliyorsunuz.
Gece hayatı ve plajları çok güzel. Biz Vanilya Otel’de kaldık. Gürültüden uzak hem de merkezde harika bir konumu var. Veli Usta’da sakızlı dondurma, Kumrucu Erol’da kumru kesinlikle yenmeli. Tekrar gitmek istiyorum, doyamadım.