Lüksemburg‘ta Our Nehri’nin her iki yakasında kurulu olan Vianden (Canton de Vianden), Lüksemburg’un Almanya sınırında yer alıyor. Lüksemburg’un kuzeyinde kalan, Lüksemburg Büyük Dükalığı’nda yer alan Diekirch’in yönetim merkezi Vianden kasabası, kalesiyle ve doğal güzellikleriyle ünlü huzurlu atmosfere sahip bir yerleşim yeri.

Nüfusu yaklaşık bin 800 olan kasaba, zengin tarihi geçmişi ve el değmemiş doğal güzellikleriyle Lüksemburg’un en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezlerinden. Kasaba, daracık sokakları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, festivalleri ve orta çağ izlerini taşıyan tarihi yapıları ine öne çıkıyor.

Vianden Gezilecek Yerler, Lüksemburg

Vianden, Our Nehri’nin her iki kıyısında da bulunan fazlasıyla ilginç bir kasaba. Lüksemburg’un Almanya sınırında yer alan Vianden zengin tarihi geçmişi ve tarihi geçmişin yansıması olan mimari yapılarının yanı sıra el değmemiş doğal güzellikleri ile de ülkenin en çok ziyaretçi ağırlayan turizm merkezlerinden biri.

Orta Çağdan boyunca, aynı adla anılan ve şimdiki Lüksemburg Büyük Dükalığı kadar geniş bir alanı kaplayan Vianden Kantonunun güçlü başkenti oldu hep. 136 köyü sınırlarına alan Vianden arazileri Prum’da Bitbourg’a kadar uzanıyordu.

Malta

Vianden 3000 kişilik bir nüfusa sahipti ve birçok el sanatları alanında gelişmiş bir merkezdi. Ülkenin üçüncü büyük kasabasıydı ve refahının çoğunu sanatçılarının yeteneğine ve 7 şirkette gruplandırılmış ustalarının bilgi birikimine borçluydu.

Kalenin dibindeki vadiye sıkışmış, 24 kuleli surlarla çevrili şehir, ona hakim tepedeki kaleden korunuyordu. Şehre 5 farklı kapıdan giriş yapılıyordu. Hockelstour olarak bilinen ve aslen gözetleme kulesi olarak görev yapan mevcut çan kulesi, kale ve kasaba arasındaki bir kaya üzerinde duruyordu. Boufflers Dükü tarafından 1679’da şehrin surları yıktırıldı.

Vianden sakinleri, 1308 yılında şehrin özgürlüğünü alarak kendilerine belediye başkanı seçtiler ve 7 kişiden oluşan meclisini kurdular. Ayrıca 3 ana adalet mahkemesinin yanı sıra feodal bir mahkeme ve adalar mahkemesi kurdular.

1. Vianden Kalesi

vianden kalesi

Vianden Kalesi, 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında inşa edilendi. Vianden Kalesi, kasabasının talihsizliklerinin ve acılarının sembolü oldu. 15. yüzyılda ilçeyi miras alan Nassau Hanedanı, bu küçük mülkiyetle ilgilenmeyip, sadece vergi toplama işlerini yaptı. Kasabanın düşüşe geçince 1794’te Vianden’in ilçeliği kaldırıldı. 1815’te Viyana Kongresi’yle ilçenin 42 köyünün Prusya’ya teslim edildi. Vianden iyice zayıfladı.

Şehre kuşbakışı bakan kale tam 450 metre yükseklikte bir tepede bulunuyor. Kalenin içerisinde asansör ile çıkacağınız bir platformdan ise hem şehrin hem de kalenin üzerinden enfes bir manzaraya şahitlik edilebiliyor. Kale, kasaba merkezine 10 km uzaklıkta. Kalenin içinde bulunan küçük müze bölümünde; 11. yüzyıldan kalan goblenler, zırhlar, süslü mobilyalar göz kamaştırıyor.

Vianden Telesiyeji (Der Sessellift), 440 metre yüksekliğindeki tepeye tırmanıyor ve muhteşem Our Vadisi manzarasıyla harika bir gezi sunuyor. Telesiyejle tek yön gidiş 4,10€, gidiş dönüş ise 5,50€. Luxembourg Card varsa ücret ödemeden çıkabiliyorsunuz. Paskalyada döneminde ekim ayına kadar sabah 10’dan akşam 6’ya kadar açık. Kötü hava koşullarında ve Ekim ayında kapalı.

Vianden Kalesi ziyaret saatleri 10.00-17.00. Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık. Vianden Kalesi giriş ücreti 8€, öğrenci 4,50€, 6-12 yaş çocuklar 2€. Lüksemburg Kart ile ücretsiz.

2. Victor Hugo Müzesi

Vianden, Victor Hugo’nun köyü olarak da biliniyor. Sürgünde olduğu dönemde hayatının 3 yılını bu kasabada geçiren Victor Hugo’nun kaldığı ev 1935 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. Victor Hugo Müzesi‘nde (Musée Littéraire ‘Victor Hugo’), ünlü yazarın kişisel belgeleri, özgün eserleri ve mobilyaları sergileniyor. Ayrıca, Rodin tarafından yapılan bir büstü de eserler arasında.

Victor Hugo Müzesi ziyaret saatleri 12.00-18.00. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Victor Hugo Müzesi giriş ücreti 4€, öğrenci 1,50€. Lüksemburg Kart ile ücretsiz.

3. Grand Rue

vianden
Vianden Kantonu

Grand Rue, Vianden’in kalbinin attığı en hareketli ve en uzun caddesi. Cadde boyunca sıralanan restoran, kafe, tarihi yapılar ve mağazalar günün her saati kasaba sakinleri ve yabancı ziyaretçilerin buluşma noktası. Grand Rue üzerinde görülmesi gereken en önemli yapılar ise kasabanın şirin belediye binası ile Trinity Kilisesi.

4. Trinity Kilisesi

vianden gezilecek yerler

Trinity Kilisesi (Trinitarians Kilisesi), Lüksemburg’ta Gotik sanatının görülebileceği en görkemli mimari yapılardan biri olarak kabul ediliyor. 1248’de inşa edilen kiliseye 1644’te büyük koro bölümü, 1758’de ise Rokoko tarzındaki ana sunak eklenmiş. Kilisenin yanında bulunan eski manastırda kilisede görev yapan din adamlarının mezarları bulunuyor.

Trinity Kilisesi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Kilise, pazar günleri ziyarete kapalı. Trinity Kilisesi giriş ücretsiz.

Vianden yıl boyunca düzenlenen etkinlik ve festivalleriyle de tanınıyor. Etkinliklerden en ünlüsü, ceviz kekleri, cevizli şekerleme, ceviz brendi ve ceviz likörleri ile birlikte yerel cevizlerin satışa sunulduğu ekim ayında düzenlenen Ceviz Panayırı.

Vianden nerede

Vianden’e nasıl gidilir

Lüksemburg’a, Türkiye‘den İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın direkt seferleri var. Lüksemburg-Findel Havalimanı ülkenin tek uluslararası uçuş noktası. İstanbul-Lüksemburg uçuş süresi 3 saat 30 dakika. Avrupa’nın birçok şehrinden Lüksemburg’a otobüs ve trenle de ulaşım sağlanıyor.

Lüksemburg’un 30 km kuzeyinde yer alan Vianden‘e Lüksemburg şehir merkezindeki merkez tren istasyonundan yarım saatte bir kalkan trenlerle Ettelbruck’a gelip, bu noktadan 570 numaralı otobüse binerek ulaşabiliyorsunuz. Bu yolculuk hızlı trenle gidilirse 1 saat, daha fazla durakta duran regional (bölgesel) trenle gidilirse 1 saat 15 dakika kadar sürüyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz