Dinyeper Nehri’nin Karadeniz’le buluştuğu noktada kurulan Herson, geniş caddeleri, yemyeşil parkları, güler yüzlü insanları ve İstanbul’dan 1 saat 5 dakikalık uçuş mesafesi ile Ukrayna turizmi için önemi artan şehirlerden birisi.
Ukrayna’nın en yeşil kentlerinden biri olan Herson’da Dinyeper Nehri’ni dik kesen geniş caddeler üzerindeki yeşil doku insanı rahatlatıyor. Ferah yaya kaldırımları, devasa meydanlar, hemen hemen her kavşakta insanı karşılayan parklar yaşam kalitesine katkı sağlıyor.
Herson (Kherson)
Kurulduğu ilk günden beri Slav nüfusu ile Müslüman nüfusu arasında bir sınır olan Kherson, çok kültürlü yapısıyla da dikkat çekiyor. Özellikle 1. Dünya Savaşı’ndan kaçan Avrupalı nüfusun daha iyi bir yaşam için tercih ettiği bölge, her zaman barış ve hoşgörü kenti olarak anılmış. O dönemde Alman, Fransız, Polonya, Yunan ve İsveç vatandaşlarının ilk adresi Herson olmuş.
Rusya’nın Kırım Hanlığı’nı 1778’de işgalinden hemen sonrasında Herson’da kurduğu deniz üssü ve tersane, Sovyetler coğrafyası için ilk ve önemli bir yer olma özelliğiyle stratejik bir öneme sahip.
Günümüzde bu iki yer hem Ukrayna’nın hem de Herson’un can damarı rolünü üstleniyor. Herson Limanı, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Ukrayna ticareti için önemini daha da artırdı. Bu yüzden bu liman “Ukrayna’yı dünyaya bağlayan kapı” olarak anılıyor.
Dünyanın önemli tarım ülkelerinden biri olan Ukrayna’da üretilen tahılın neredeyse tamamı, diğer tarım ürünlerinin ise büyük bir bölümü Kherson Limanı’ndan diğer ülkelere ulaştırılıyor. Tam 42 ülke ile ticaret köprüsü sağlayan bu liman, Karadeniz limanları içinde en aktiflerden birisi. Türkiye‘nin Ukrayna‘dan ithal ettiği 1 milyon tonluk tahıl ürünü de Herson’dan yükleniyor.
İstanbul’dan Türk Hava Yolları’nın uçuşu ile ulaştığım Kherson’daki tablo beni oldukça şaşırttı. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ile birlikte Ukrayna’nın güneydoğu bölgesinin neredeyse tüm uçuş trafiği Herson Havalimanından yapılmaya başlanmış.
Ağırlıklı olarak Ukraynalıların yaşadığı Herson’da tam 115 farklı etnik kökenden insan bulunuyor. 6 farklı dini inanç grubuna ait ibadethaneler, geçmişte aynı cadde üzerinde görülebilirken, şehir bu özelliği ile de hoşgörü kelimesi ile örtüşüyor.
Herson’da ne yapılır
Kherson şehir merkezi
Geniş bir alana kurulan şehirde hiçbir zaman kalabalık bir ortamla karşılaşılmıyor. Özellikle Türkiye’nin büyük şehirlerinden Kherson’a gelenlerin bu rahatlık ve dinginliği seveceklerini düşünüyorum.
Kherson Tren Garı’ndan Dinyeper Nehri’ne kadar uzanan Ushakova (Uşakova) Caddesi şehrin tüm bürokrasinin bulunduğu en önemli merkez konumunda. Belediye, valilik ve şehrin tek 5 yıldızlı oteli Optima bu hat üzerinde bulunuyor. Birkaç yerel marketin de görülebileceği caddenin geniş kaldırımları ve hemen hemen her kavşakta rastlanan parkları şehri tanımak için değerlendiriliyor.
Suvorova Caddesi şehir merkezinde hareketin en yoğun olduğu bir alışveriş caddesi. Yan yana sıralanan kafe ve pastanelerin olduğu, araç trafiğine kapalı bu cadde İstanbul’un İstiklal’i, İzmir’in Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni andırdı bana. Canlı müzik performansı sunan üniversiteliler, el işi ürün tezgahları ve grafitili duvarlarıyla cadde insana enerji veriyor.
Şehrin eskiden kale olan bölgesinde bugün Katherina Kilisesi boy gösteriyor. Kale kalıntıları üzerinde inşa edilen kilise, kentin en önemli yapıları arasında. Hemen kilisenin arkasında yer alan büyük şehir parkı içinde tarihin izlerine de tanıklık etmek mümkün.
Avrupa‘da tek kat üzerinde kurulan en büyük alışveriş merkezi olan Fabrika, 88 bin metrekare alanıyla kentin en hareketli yerlerinden. Dünya markalarının yanı sıra bazı Türk markaları da bu alışveriş merkezinde bulunuyor.
Dinyeper nehri yat turu
Dinyeper Nehri, Kherson için hayati önem taşıyor. Nehrin Karadeniz’e döküldüğü ağızdan 25 km içeride kurulan şehirde, en önemli aktivite su sporları. Jet ski, kano, yelken, bot ve teknelerle çok sayıda Hersonlu, Dinyeper Nehri ve kollarında zaman geçiriyor.
Ukraynalıların Dnipro olarak adlandırdığı nehirde, başka şehir ve ülkelerden gelen ziyaretçiler için tekne turları düzenleniyor. Şehir merkezinde tersanenin yanından hareket eden yatlara binerek yaklaşık 1 saatlik Dinyeper yat turu ile şehre uzaktan bakmak, nehir kıyısında sıralanan yazlık evlere selam vermek, kano ve su sporlarıyla uğraşan yerli halkla karşılaşmak mümkün. 3 kişilik gruplardan toplam 50 $ bedel alınarak yapılan turda, doğum günü olan kişiden ücret alınmıyor. Uygun hava koşullarının olduğu günlerde nehrin serin sularında serinlemek isteyenler için yüzme molası da veriliyor. Turlar için tıklayın.
Oleshkovsky Çölü
Kherson şehir merkezi ve yakın çevrede çok sayıda gezilecek, görülecek yer bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni Kherson Çölü olarak da anılan Oleshkovsky Kumulu, Avrupa’nın en büyük çölü aynı zamanda.
Sarı, ince yapısıyla adeta Çeşme Ilıca Plajı’ndaki kumsala benzeyen çöl hayranlık uyandırıcı. Özellikle akşam saatlerinde serinleyen havanın etkisiyle kum tepelerinin yer değiştirmesi ise oldukça ilginç. Düşünün iki gün üst üste gelseniz dahi, gördüğünüz manzara birbirinin aynısı değil! Kherson’dan yaklaşık 45 dakikalık yolculukla ulaşılabilen çöl, 2,000 kilometrekare genişliğinde bir alana yayılıyor. Ukrayna yerel içeceği Kvas ve Uzvar çölü ziyaret edenlere tattırılıyor.
Keşif ve dinlenme amacıyla kullanılan bir çardağın kurulu olduğu Oleshkovsky Çölü’nde jeep eşliğinde safari yapılabiliyor. En fazla 3 kişinin binebildiği jeeplerle yarım saatlik keyifli bir çöl turunun maliyeti 333 Ukrayna Grivnası yani yaklaşık 15$ yapıyor. Çölde safari detayları için tıklayın.
Chaika ekoturizm bölgesi
Kherson bölgesinde turizme katkı sağlamak amacıyla hazırlanan bir proje olan Chaika, (Çayka) kelime olarak ‘martı’ anlamına geliyor. Ukrayna’nın yerel kültürüne ait tüm izlerin hayata geçirildiği bu alanda, geleneksel mimarisiyle küçük bir Ukrayna evi de bulunuyor.
Kano, su bisikleti, sandal gibi ekipmanlarla su sporlarının yapılabildiği bu bölge, 100 hektarlık geniş bir alan içerisinde konumlanıyor. Dinyeper Nehri’ne bağlanan çok sayıda nehir kolu ve küçük göller ile doğal bir yaşamın olduğu Chaika’da konaklama imkanı da var.
Küçük bir balıkçı kasabası şeklinde dekore edilen Chaika Ekoturizm Bölgesi, engelliler ve yaşlılar için de uygun. 1922 yılından bu yana hizmet veren sanatoryum, pasif tatil arayan Avrupalı turistlerin ilgisinde. Nehir ve göl çevresinden çıkarılan çamurun İsrail’deki Ölü Deniz’den daha şifalı olduğu biliniyor.
Etnografik ürünlerin ve tarım aletlerinin sergilendiği bir açıkhava müzesine de sahip olan bu yerde ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden ve taze sebzelerden oluşan yerel lezzetler de ziyaretçilere sunuluyor. Chaika’da bir tam günlük tur, yemek dahil 185 Ukrayna Grivnası (8 $) karşılığında alınabiliyor. Chaika için tıklayın.
Herson gece hayatı
Genç nüfus varlığı nedeniyle gece hayatında üniversite öğrencileri bir ağırlığa sahip. Cuma, cumartesi ve pazar günleri belli başlı mekanlarda yer bulmak pek de kolay değil. Alkol fiyatları, Türkiye ile karşılaştırıldığında oldukça ucuz; şişe bira 1,5 TL, 1 şişe şarap ise 7 TL civarında.
Kentin en çok ilgi gören iki gece mekanı var. Bunlar Amigo ve Zefir. Her iki mekanda da gece yarısına kadar canlı müzik performansları sunulurken, gece yarısından sonra ise DJ eşliğinde club ortamına dönüşüyor. Gece kulüplerinde de erkek nüfus azınlıkta.
Herson’da ne yenir
Kherson şehrinin kurulduğu ilk günden bu güne korunan çok kültürlü yapı ve bu şehrin mutfağına da yansımış. Neredeyse tüm dünya mutfaklarının bulunabildiği şehirde Akdeniz tarzı beslenme de yaygın. Türklerin damak tadına uygun birçok restoranın bulunduğu şehirde yemek fiyatları da çok uygun.
Zamanda yolculuğa çıkaran iç dekoruyla 2014’te kentin en iyi restoranı seçilen Nostalgie Restaurant; Dinyeper Nehri kıyısındaki huzur veren manzarasıyla Terassa Restaurant ile şehir merkezinde Akdeniz lezzetlerinin bulunabildiği Olivia Restaurant önerilerim arasında.
Herson’a nasıl gidilir
Ukrayna’nın güneydoğusunda Karadeniz’den 25 km içeride, Dinyeper Nehri kıyısında bulunan Herson’a İstanbul’dan uçak ile gitmek mümkün. Türk Hava Yolları’nın 15 Ekim 2014’te başlattığı İstanbul-Herson seferleri, 29 Mart 2015’ten bu yana haftanın 7 günü karşılıklı olarak gerçekleşiyor.
Ukrayna’da turizm pastasından pay almak için atağa geçen Herson, Türkiye’de birçok iç uçuş noktasından daha kısa sürede gidilebilmesi nedeniyle yakın gelecekte daha da ilgi görecek. Tarih boyunca barış ve hoşgörü kenti olarak anılan Herson, çevresinde gezilecek ve görülecek yerleri ile misafirlerini bekliyor.
Hem Avrupa hem Balkanları andıran ve insanları çok güleryüzlü trafiği sakın insana saygı yeşil büyük parklara sahip aynı zamanda güzel bir nehir şehir ortasından geçen yani her şey perfekt. Thy ayrıcalığıyla.
Kherson’a 3 günlüğüne gitmiştik. Şehir küçük ve şirin bir yer. İnsanları güler yüzlü. Bir şeyler yemek ve içmek için güzel yerleri de var. Ancak ne yazık ki Optima Kherson otele sabaha karşı dönerken 3 kişi tarafından gasp edildik. Arkamızdan geldiler bir anda önümüzde durup silah çektiler, o yüzden dikkatli olun. Merkezi bir yerde böyle bir şeyin başımıza gelmesi bizi etkiledi ve tatilimizi erken bitirmek durumunda kaldık
İsmini hiç duymadığımız nerelere nerelere uçuyor THY 🙂