Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde stres ve masraf nedenlerimizden birisi. Zaten vize kavramı bile başlı başına bizi strese sokmaya yetiyor. Aslında abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biraz böyle olsa gerek.

Schengen vizesi nasıl alınır

Buradaki ipuçları kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerinin harmanlanmasıyla oluşturuldu. Daha önce defalarca Schengen vizesi almış ve cebinde 3 yıllık İtalya’dan alınmış Schengen vizesi olarak bilgilerimi paylaştım. Sorularınız varsa mutlaka öncesinde bu yazının tamamını ve en alttaki yorumları mutlaka okuyun.

Göz At: Schengen Vizesi Nedir?

1Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol edin

Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi desek doğru olur. Hele pasaportun bitim süresine 6 aydan kısa bir süre var ise, Schengen vizesine başvurmadan, gidip yeni pasaport almak daha mantıklı olur. Geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi, eğer pasaportun bitim süresi, yapacağınız seyahatte dolacaksa eğer yine kapıdan geri gönderilme riskiniz var.

Önceki makaleBelgrad Gezilecek Yerler
Sonraki makalePalandöken Kayak Merkezi
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşık birisi. 14 yıl çalıştığı şirketiyle yolları ayrılınca, hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gitti. 22 ay boyunca Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat etti.

505 YORUMLAR

  1. Durumunuzu uzun uzun anlatıp “Bana Schengen vizesi verirler mi?” diye sormayın. Bilmiyorum, kimse de bilemez, sadece tahminde bulunulabilir.

    Aşağıdaki diğer yorumları ve öncelikle de yukarıda her şeyi uzun uzun anlattığım yazıyı okuyun lütfen. İçiniz rahatlasın diye soruyorsunuz ama verilen cevaplar sizi yanıltabilir. Kendi durumunuzu kendinize bu bilgiler ışığında değerlendirin. Korkmayın, başvurun. Rededilirse de edilsin.

    • Martta Prag turuna gidicem. Vize başvurusu yapmadan önce ağustosa da bir tur satın alsam başvuruyu öyle yapsam 6 aylık ya da 1 yılık vize verirler mi?
      Banka hesabı 100.000 ve 1 kez İtalya vizesi almıştım.

  2. Ben öğrenciyim şu an ve ilk defa vize talebinde bulunacağım. Almanya ya başvuru yapmayı düşünüyorum . Ama ilk olacağı için ne kadar süre izin verirler bilemediğimden uçak bileti almaktan çekiniyorum . Sizce ne kadar süre verirler ?

  3. Merhaba, ben schengen vizesi alacağım ama kalacak yer için ev tutmayı düşünüyorum. Bu vize için sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler.

  4. Merhabalar Kemal bey,
    Ben de Alman vizesine basvurmak icin evraklarimi hazirliyorum. Yalniz resmi evliligimizi yaptigimiz esim ve 3 cocugum da 1 ay once Alamanya’ya gittiler. Devamli oturacaklari bir daire bulana kadar gecici olarak devlet tarafindan tahsis edilen bir dairede kaliyorlar. simdi vize basvuru formunu doldurmaya basladigimda “Evli misiniz?” diye bir soru var. bunu “Evet” diye cevaladigimda esimle ilgili sorularin devami geliyor; adresi, isim soyisim, milliyeti vs.simdi ben tum bu sorulari yanitlarsam benim Almanya’ya gidip donmeyecegimi dusnmezler mi, yani red yemez miyim? Bir acentaya danistim ve bana Fransa vizesine basvurmami onerdiler.
    Not: 34 yasindayim. 4 aydir bir otelde resepsiyonda calisiyorum ve sigortam yatiyor. Hesabima fazlasiyla para koydum.
    Sizce nasil Almanya’ya giris yapabilirim? 🙂
    Saygilarimla

    Harun

  5. Merhaba,
    Hollanda için Schengen vizesine başvuracağım fakat iki sorum var.

    1-) Davet mektubum var fakat o tarihlerden sonra da 3 gün kalmak istiyorum. Göstereceğim sponsorun mektubunda o 3 günlük tarih aralığı mı yoksa tüm gezi tarihleri mi yer almalı?(davet mektubunda, davet eden organizasyonun belirtilen tarihler arasında konaklama, yemek vs. giderleri karşılayacağı yazıyor.)

    2-) Sponsor göstereceğim kişi emekli, aynı zamanda esnaf. Evrak kolaylığı açısından sadece emeklilik belgeleri, gayrimenkul, banka hesapları vs. ekleyip vergi levhası gibi şeyleri dosyaya koymasam sıkıntı çıkar mı?

    Şimdiden teşekkür ederim.

  6. Merhaba vize için tek bankanın gösterilmesi yeterli mi yoksa sahip olduğum bütün bankaları mı göstermek zorundayım

  7. Ben Scengen vize basvurusu yaptim konsolosluk gittim evraklari teslim ettim. Bugun aradilar, beni cagiriyolar neden acaba bilgi verirseniz sevinirim. Sonuc red mi onay mi? Yunanistan’a basvuru yaptim.

    • İlk defa Schengen başvurusu yapanları ve son 3 yıldır Schengen vizesi olmayanları gerek mülakat gerekse parmak izi almak için vize merkezine çağırırlar. Ret olup olmadığını sen buraya yazıp bildirirsen veya niye çağırdıklarını yazarsan diğer arkadaşlar da bilgi sahibi olur.

  8. Merhaba Kemal Bey öncelikle böyle bir sayfada bizim gibi bilgi mağduru insanları aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Benim size sorum şunlar olacak. Ben bu önümüzdeki Kasım ayı içerisinde 10 Kasım sonrası tüm 10 günlük ya da tüm Kasım ayı dahilinde İSVEÇ i ziyaret etmek amacıyla İSVEÇ turist vizesi almak istiyorum. Benim şu an pasaportum yok ve ilk kez vize ve pasaport alacak birisiyim. Benim sizden öğrenmek istediğim ilk kez vizeye başvurmak için İSVEÇ e gideceğim tarihten ne kadar süre önce vize başvurusunda bulunmalıyım. Ayrıca bir çok sitede hesabınızda belli bir miktar para bulunması lazım diye okudum. Bu banka hesabının minimum ne kadar olması gerekir bir bilginiz var mı. Çalıştığımız iş yerinde en az ne kadar süredir çalışıyor olmamız gerekir. Davetiye üzerine kaç gün, davetiyesiz kaç gün İSVEÇ’te ikamet edebilirim. Uçak bileti Otel rezervasyonları vizeye başvurmadan en az kaç gün önce yapılmış olması gereklidir. Çok soru sorduguğumun farkındayım. Tüm mesaj ve yorumları okuduğum ve sizin samimiyetinize güvendiğim için her türlü bilgiyi sizden almak istedim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • En az 1 ay öncesinde başvuru yapılmasını öneriyorum. Vize başvurusunda ne kadar kaldığını otel rezervasyonu ve uçak bileti ile gösteriyorsan o kadar süre veriliyor. Geri kalan sorularından bazılarının cevapları yukarıdaki yazıda yer alıyor.

  9. Merhabalar. Ben Mayı ayı için Almanya’ya (Stuttgarta) schengen vizesi başvurusu yapıcam. Uçak bileti almak istiyorum. Sorum, dönüş uçak biletimi Stuttgartdan değil de başka yerden mesela Fransa’dan alabilir miyim? ve ya dönüş uçak biletimi esnek bırakabilirmiyim? Konsolosluk sorun çıkartır mı? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim 🙂

  10. Merhabalar, Benim 10 yıllık Pasaportum var daha yeni.
    İlk defa yurtdışına çıkmayı düşünüyorum, gideceğim ülke Hollanda. 5 yıl boyunca geçerli olacak yatma içme konaklama herşey dahil bir davetiyem var. Yalnız şu an herhangi bir yerde çalışmıyorum. Önceden çalışıyordum şuan ara vermek zorunda kaldım. 1 ay boyunca hollanda’da kalmayı düşünüyorum. Banka hesabımda 5 bin TL var, herhangi bir sabıka kaydı veya Askerlik sorunum yok. Sadece bir aylığına gideceğim. Schengen vizesi alabilmem sizce mümkün mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim, ilginiz için teşekkürler!

    • Yukarda da belirttiğim gibi vize alıp alamayacağınızı maalesef ben bilemem. İlk defa Schengen’e başvuruyorsanız, işiniz yoksa vize alma ihtimaliniz daha düşük görünüyor.

  11. Merhaba,
    Ben bu yaz bir arkadaşımla avrupa planları yapmaktayız. Benim yeşil pasaportum var arkadaşımın ise normal. Haliyle o schengen e başvuracak. Arkadaşım 30 dan büyük Ancak benim yaşım şu an 17 ve yeşil pasaportum olduğumdan bana vize uygulaması yok. Noterden ailem tarafımdan alacağım muvafakatname dışında alacağım başka belge var mıdır ? Ayrıca o alacağım muvafakatname yi seyahat boyunca yanımda taşıyıp kimlere göstermeliyim ? Teşekkürler.

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here