KEMAL KAYA

Tek yön biletle başlayan 16 yıllık yol hikayesi

14 yıllık kurumsal kariyerimi 2009 sonunda geride bırakıp, 2010’da tek yön biletle Tayland’a uçtum. Gezdikçe öğrendim, öğrendikçe yazdım; yollarda biriken tüm gerçek deneyimler olduğu gibi bu sayfalarda hayat buldu. Yolda Olmak hızlı tüketilen bir ansiklopedi değil, bağımsız bir pusula olma fikriyle büyüdü.

Tek yön bilet Yaşayan yol arşivi Yavaş yazılmış rehberler Ansiklopedi değil, pusula

kimlik

Veteriner hekim, MBA, seyahat yazarı

Aslen veteriner hekimim ve marka yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Sosyal medyanın henüz olmadığı, “dijital göçebe” gibi kavramların konuşulmadığı o dönemde, yola çıkmak geri dönüşü garanti olmayan tamamen kişisel bir tercihti. Toplumsal beklentileri ve güvenli hayat fikrini İzmir’de bırakıp, kendimi en çok ait hissettiğim yere, yolun dinginliğine bıraktım.

Veteriner Hekim MBA Seyahat Yazarı
Kemal Kaya
Kemal Kaya
70+ Ülke
16 Yıl
1600+ Yazı
685 Gün

kırılma noktası

Ansiklopedi Değil, Pusula

Yolda Olmak, statik bir bilgi yığını veya kuru bir ansiklopedi olmak yerine, kendi yolunu çizmek isteyenlere rehberlik eden bağımsız bir pusula vizyonuyla olgunlaştı. Ben rehber yazıyorum, ancak turistik broşürlerin o parlatılmış dilinden uzak duruyorum; zira şehirlerin yapay vitrinleriyle değil, arka sokaklarında akan gündelik hayatın hakiki ritmiyle ilgileniyorum.

2009 14 yıllık iş hayatından sonra geri dönüş tarihi olmayan o büyük karar.
2010 Tek yön biletle Tayland; tutulan notlar artık yolun ayrılmaz bir parçası.
2011 Tazmanya’da, bir karavan molasında yoldaolmak.com resmen açıldı.
2012 685 gün tamamlandı; kişisel yazılar düzenli ve kalıcı bir seyahat arşivine dönüştü.
Bugün Yolun biçimi değişti; yazma ve paylaşma nedeni ise hiç değişmedi.

ilk büyük yol

685 Gün: 11 Ülke, 250+ Şehir, 70.000 Kilometre

Rakamlar sadece istatistik; asıl olan o yollarda üzerimde biriken deneyimdir. Okuyucuya beş yıldızlı fanteziler değil, gerçekten gidilmiş yolların içinden çıkan notları anlatırım. Bazı yazılar bir feribot sırasında, bazıları sabaha karşı sessiz bir otobüs terminalinde tamamlandı. Yazmasam, yolun yükü yalnızca bende kalırdı.

685 Gün Rotası ve Süreler: Tayland (4 ziyaret, 30+60+15+15 gün), Fiji (15 gün), Avustralya (90 gün), Endonezya (60 gün), Malezya (4 ziyaret, 9+9+7+7 gün), Singapur (3 ziyaret, 3+14+1 gün), Borneo (40 gün), Filipinler (38 gün), Laos (26 gün), Kamboçya (30 gün), İran (23 gün).

685gün
11ülke
250+şehir
70.000+km
50 TLgünlük bütçe (2010–2012)

site hikayesi

yoldaolmak.com’u Bir Ofiste Değil, Tazmanya’da Bir Karavanda Kurdum

Her şey Yeni Zelanda’dan Fiji’ye giderken kendim için aldığım küçük notlarla başladı. Haziran 2011’de Tazmanya’da, karavanla mola verdiğim eski bir köyde yoldaolmak.com’u açtım.

Yolda Olmak, hızlı tüketilecek listeler üretmek için kurulmadı. Gerçek deneyimleri, tüm doğallığıyla anlatmak için ortaya çıktı. Para kazanmak için başlamadım. Zamanla kişisel bir blogdan daha fazlasına, yaşayan bir seyahat hafızasına dönüştü. Ben gezdiğim için yazmıyorum. Yolda değiştiğim için yazıyorum.

yolun felsefesi

Sadece Görmek İçin Değil, Anlamak İçin Gidiyorum

Seyahat benim için hiçbir zaman sadece gitmek olmadı; anlamaya çalışmak oldu. Bir yeri gerçekten tanımak için bazen sadece biraz daha uzun yürümek, pazara oturmak, otogarda beklemek ve gündelik hayatın ritmine karışmak gerekiyor.

şeffaflık ve güven

2011’den Beri Aynı Adres, Aynı Ses

Yolda Olmak’u 2011’den beri aynı sesle, aynı yerden büyütüyorum. Bu süre içinde ulusal ve uluslararası röportajlar verdim, üniversite panellerine katıldım, markalarla nitelikli projeler yaptım ve seyahat alanında kalıcı medya kayıtlarının parçası oldum. Dünyanın farklı yerlerinde birçok destinasyonu, oteli ve deneyimi yazdım; ama her zaman gördüğümü abartmadan, eksik olanı saklamadan, o an şahit olduğum yalın gerçekliğiyle aktarmaya çalıştım.

Sitede sponsorlu bir iş birliği varsa bunu okuyucularımla açıkça paylaşıyorum. Herhangi bir iş birliği ibaresi görmüyorsanız, o içerik tamamen kendi yol notlarıma, gözlemlerime ve bizzat yaşadığım deneyimlere dayanır. Fotoğrafların büyük çoğunluğu bana ait. Eksik görseller için 2023’ten beri DepositPhotos ile çalışıyorum. Hosting hizmeti de Natro tarafından karşılıksız olarak sağlanıyor.

Anadolu Ajansı Hürriyet Daily Sabah Boat International TRT Radyo THY Pegasus Qatar Airways Singapore Tourism Board Malaysia Tourism

bugün

Bugün Hâlâ Yazıyorum. Sadece Rotalar Biraz Değişti.

Zaman aktı, hayatın ritmi değişti. Bugün evliyim ve iki çocuk babasıyım. Eskiden tek başıma sırt çantasıyla çıktığım plansız yolculukların yerini artık pusetler, çocuk oto koltukları, uyku saatleri ve daha dikkatli planlanan kısa aile rotaları aldı. Yolculuğun şekli, hızı ve eşlikçileri değişti; ama yazma isteğimin arkasındaki şey aynı kaldı. Hâlâ bu satırları okuyan birinin bir gün zihnindeki o görünmez duvarı yıkıp gerçek bir bilet alacağını ve kendi yolculuğuna çıkacağını bilerek yazıyorum.

Ben gezdiğim için yazmıyorum. Yazmadan gezemiyorum.
Ana