Alaçatı, Türkiye’de son yıllarda yıldızı iyice parlayan, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bir tatil merkezi. Birbirinden güzel butik otelleri, şahane kafe ve restoranları, begonvillerle süslü taş duvarları, hareketli eğlence hayatı ve muhteşem Çeşme plajlarına olan yakınlığı ile Alaçatı, tatilcilerin gözdesi. Son gittiğim Alaçatı Ot Festivalinde hayatımda hiç görmediğim bir kalabalığa sahipti.
Butik otelleri ve taş evleriyle ünlü Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle. Yaz-kış hareketli bir merkez olan Alaçatı, İstanbulluların ilgisiyle Türkiye‘nin eşsiz turizm merkezlerinden birine dönüştü. Değişim ve dönüşümü her yıl Alaçatı’nın dört bir yanında görmek mümkün.

Alaçatı hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Alaçatı, 1980’li yılların sonuna kadar kendi halinde bir kasabaydı. Kasaba, Osmanlı Döneminde bataklık ve sazlıklardan oluşan verimsiz bir bölgeydi. Dönemin Osmanlı sadrazamınının Alaçatı çevresindeki bataklıkları kurutmak amacıyla çalışma yapılması emrini vermesinin ardından Alaçatı’nın güneyindeki bataklıklar kurutularak küçük bir limana dönüştürülmüş.
Sakız Adası’ndan bataklığı kurutmak için çalışmaya gelen Rum işçilerin Agrilia ismiyle kurduğu Alaçatı, Cumhuriyet Döneminde Mübadele Anlaşması’yla Rum nüfusunu kaybetmiş. Alaçatı’yı imar eden Rumların yerine Yunan adalarında yaşayan Türklerin yerleştirildiği Alaçatı, 80’lerin sonunan itibaren başlayan hareketlilikle ülkemizin gözde turizm merkezlerinden birine dönüştü.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden yurt içinde alternatif seyahat rotaları arayanların ilgisiyle kısa süre içerisinde kendine has kimliği ve kültürel dokusunu oluşturan Alaçatı’da sokaklardan mimari yapılara kadar eşsiz bir bütünlük görmek mümkün. Ülkemizin birçok noktasında gelişen turizmin bozduğu tatil beldelerine inat Alaçatı, değerlerini korumayı sürdürüyor.
ⓘ Daha uygun ve keyifli bir Alaçatı tatili yapmanız için Şirin Kasaba Alaçatı’da Yapılacak Şeyler, Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın.
Alaçatı nerede📍
Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesinde yer alıyor. Alaçatı, Çeşme’nin sadece 3 km doğusunda yer alıyor. İzmir Alaçatı arası 79 km, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Alaçatı arası ise 85 km. Ege’nin lavanta kokan şirin kasabası Alaçatı’nın kuzeyinde Ilıca, güneyinde Ege Denizi ve Alaçatı Marina, batısında Çeşme, doğusunda ise Kutlu Aktaş Baraj Gölü bulunuyor.
Alaçatı hareketli ve bazen de gürültülü bir yer. Oteli seçerken buna dikkat etmek gerek. Benim şimdiye kadar kaldığım ve memnun Kurabiye Hotel, Alura Boutique Hotel, Hay Otel, Salbakos Otel butik otel seçeneklerine göz atın. Bütçenize uygun olanı seçin.
Alaçatı’ya nasıl gidilir ✈️
Alaçatı’ya İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor. Dünya standardında bir ulaşım bağlantısına sahip olan tatil beldesi, ulaşılabilirliğiyle birçok tatilcinin gözdesi.
Alaçatı’ya uçakla nasıl gidilir: Alaçatı’ya en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Alaçatı’ya 85 km. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinden direkt uçak seferleri bulunuyor. İzmir’e İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Batman, Mardin, Kıbrıs, Trabzon, Ağrı, Kars, Iğdır, Elazığ, Samsun ve Ordu’dan direkt uçak seferleri var.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya nasıl gidilir: Alaçatı’ya İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşmak isteyenler HAVAŞ otobüslerini kullanıyor. Yine Çeşme Seyahat firması İzmir Havalimanı-Çeşme arası sefer yapıyor. HAVAŞ otobüsleri Alaçatı Terminalinde (Pazar Yeri Karşısı) yolcu alıp indiriyor.
Nisan-kasım aylarında gerçekleştirilen havaalanı-Alaçatı seferleri havalimanından 00.30, 03.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde, Çeşme’den ise 02.30, 04.30, 06.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde.
Yaklaşık 90 dakika süren yolculuğun ücreti 48TL. Havalimanından araç kiralayarak da Alaçatı’ya gitmek diğer bir seçenek.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
İzmir Otogar’dan Alaçatı’ya nasıl gidilir: Çeşme Seyahat otobüsleri İzmir-Alaçatı-Çeşme güzergahında taşımacılık yapıyor. Nisan-Kasım arasında neredeyse her saat başı, yılın diğer döneminde ise daha seyrek seferler düzenleniyor. İzmir Alaçatı otobüs fiyatı 25TL ve 1,5 saat sürüyor.
Araçlar 141 nolu perondan kalkıyor. İlk araç sabah 06.30 son araç ise 22.00’de kalkıyor. Her yarım saat veya 45 dakikada bir seferler düzenleniyor. Çeşme Seyahat otogar telefon 0232 7126499. Çeşme Seyahat Alaçatı telefon 0232 7166191.
Ayrıca yaz döneminde İstanbul, Ankara, Bursa gibi şehirlerden Kamil Koç, Pamukkale, Metro Turizm’in seferleri bulunuyor.
Buca, Bornova, Karşıyaka, Gaziemir veya diğer İzmir ilçelerinden İZBAN ve sonrasında Metro aktarması ile Fahrettin Altay durağına gelerek buradan Alaçatı’ya gidebilirsiniz.
Alaçatı’ya ESHOT ile nasıl gidilir: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım firması ESHOT otobüsleri ile İzmir merkezinden 2 otobüs değiştirerek Alaçatı’ya ulaşım sağlanabilir. Öncelikle Urla’ya gitmek için, Fahrettin Altay’dan kalkan 725 numaralı F. Altay-Urla otobüsüne binin.
Urla’ya varınca da 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsü ile Alaçatı’ya geçebilirsiniz. Urla-Alaçatı arası ulaşım, İzmirim Kart ile tam 4,50TL, öğrenci 2,45TL, öğretmen ise 2,75TL. 760 hat Fahrettin Altay Alaçatı otobüs saatleri iş günleri ve cumartesi Çeşme’den Urla yönüne 06.00, 06.50, 07.40, 16.47, 17.40, 18.34 saatlerinde; pazar günü ise aynı yönde 07.00, 08.30, 16.20 ve 17.40 saatlerinde hareket ediyor.
Aynı otobüs Urla-Çeşme güzergahında iş ve cumartesi günleri 06.20, 07.20, 08.10, 17.13, 18.07, 19.00; pazar günlerinde ise 07.00, 08.30, 16.20, 17.40 saatlerinde hareket ediyor. 725 hattındaki Fahrettin Altay-Urla otobüsü ise haftanın her günü 06.00-00.30 saatleri arasında her yarım saatte bir hareket ediyor.

Üçkuyular’dan Alaçatı’ya nasıl gidilir: Üçkuyular Semt Garajı, Alaçatı’ya Çeşme Seyahat’in otobüsleri kalkıyor. Üçkuyular Semt Garajı, İzmir Metro’nun Fahrettin Altay İstasyonu’nun hemen yakınında bulunuyor. Ben araç kiralamadığımda en çok Üçkuyular Semt Garajı’ndan Alaçatı’ya gitmeyi tercih ediyorum. İzmir’de Buca, Bornova, Karşıyaka’dan İZBAN ile Halkapınar Metro durağına oradan da Metro aktarması yapıp son durak Fahrettin Altay’da inip hemen yolun karşısındaki semt garajına geçin.
Üçkuyular-Alaçatı otobüs saatleri 07:00-23:00 arası her yarım saatte bir yapılıyor. Üçkuyular’dan Alaçatı’ya gidiş 1 saat sürüyor, Alaçatı’ya ulaşım ücreti ise 22TL.
Çeşme’den Alaçatı’ya nasıl gidilir 🚌 Alaçatı-Ilıca-Çeşme dolmuşları sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar her 10 dakikada bir, 21.00’den 24.00’e kadar her 15 dakikada bir sefer gerçekleştiriyor. Dolmuşlar Çeşme Otogar’dan hareket edip, Ilıca ve Alaçatı merkeze uğruyor. Ücret 3,50TL’den başlıyor ve mesafeye göre değişiyor. Yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Kiralık veya otomobille Alaçatı’ya gidiş 🚘 İzmir Alaçatı 45 dakika sürüyor, eğer özel aracınız varsa tabi. İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinde 79 km uzaklıktaki Alaçatı’ya ulaşım çok kolay. Eski yol üzerinden gitmek isteyenler ise 1 saate yakın bir yolculuğu göze almalı.
İstanbul-Alaçatı arası 550 km ve yolculuk 6 buçuk saat, Ankara-Alaçatı arası ise 675 km yolculuk ve 7 buçuk saat sürüyor.
Alaçatı, gezilecek görülecek yerler açısından çok sayıda alternatife sahip. Alaçatı’nın merkezinde 24 saat canlı olan Hacı Memiş Mahallesi’nde onlarca restoran, kafe, meyhane ve alışveriş yapılabilecek mağazalar bulunuyor.
Alaçatı değirmenler, rüzgar sörfü parkurlarıyla Sörf Plajı, Deliklikoy, Çark ve Kleopatra (Güvercinlik Koyu) plajları, Alaçatı Port, Öküz, Tren gece kulüpleri ve Alaçatı Pazarı gezilecek yerler arasında. Alaçatı’ya gelmişken Çeşme merkeze uğrayıp Çeşme Marina, Çeşme Kalesi, Cumhuriyeti Meydanı ve Çeşme Çarşısını da mutlaka görün. Vaktiniz kalırsa Ildır, Germiyan, Çiftlik ve Ovacık köyleri de listenizde olsun.
Mrhba
Alacatida havalimani varmi?
Yada cesmede havalimani ?
Tskler
Alaçatı veya Çeşme’de havaalanı yok. En yakını İzmir Adnan Menderes Havalimanı.
Merhaba biz de ağustosda Alaçatı’ya gidiyoruz. Ben Çeşme’de konaklamak isterdim ama Alaçatı’da uygun otel buldum. Ilıca’da denize girmek için hergün Alaçatı Çeşme arası dolmuşla gidip gelmek çok mu zorlayıcı olur?
Alaçatı-Ilıca arası 15-20 dakika.
Alaçatı da bulduğunuz otelin ismi paylaşabilir misiniz?
Alaçatı otelleri bayağı güzel.