Tarih boyunca, dünyanın köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan toprakları ve yüzlerce farklı etnik kimliğin oluşturduğu çok kültürlü yapısıyla bir kültür mozaiğini andıran Türkiye, birbirinden değerli eserlerin ve kalıntıların sergilendiği görkemli müzeleriyle göz kamaştırıyor.

İçinde dolaşırken binlerce yıl geriye uzanan büyülü bir yolculuğa çıkmış hissi uyandıran bu müzelerde, yalnızca kültürel, tarihi ve sanatsal eserleri değil; ünlü sanatçılar, fikir insanları ve halk ozanları gibi önemli isimlerin anılarını ve eserlerini de keşfedebilirsiniz.

Tatil denildiğinde deniz, kum ve güneş üçlüsünden çok daha fazlasını hayal ediyorsanız, seyahat planlarınız arasına Türkiye’nin en güzel müzelerini eklemeyi ihmal etmeyin.

Türkiye’nin En Güzel Müzeleri

1. Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul

turkiyenin en güzel müzeleri

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Haliç arasındaki Tarihi Yarımada’nın uç noktasında yer alan Sarayburnu’nun en görkemli yapısı. 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı, tarihi dokusu ve koleksiyonlarının yanı sıra zamana meydan okuyan ağaçlarla kaplı bahçesi ve enfes manzarasıyla da kentin nefes aldığı bir yer.

Malta

1924 yılında müzeye dönüştürülen ve günümüzde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzesi Topkapı Sarayı Müzesi, 2018 yılında 2 milyon 980 bin 450 kişiyi misafir etti. Müzede, Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu, Aya İrini Müzesi, Harem, Divan-ı Hümayun, Bağdat Köşkü, Revan Köşkü, Sofa Köşkü ve III. Ahmet Kütüphanesi ve Kutsal Emanetler Dairesi gibi bölümler bulunuyor.

Adres: Cankurtaran Mahallesi, 34122 Fatih, İstanbul
Giriş ücreti: 60 TL, Müzekart geçerli.
Müzekart ve giriş ücretine dahil olmayan yerler: Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu 25 TL, Aya İrini Müzesi 20 TL.
Ziyaret saatleri: 30 Ekim- 15 Nisan dönemi: 09.00-16.45 / 15 Nisan- 30 Ekim dönemi: 09.00-18.45. Yılın her günü ziyarete açık olan müze, yalnızca dini bayramların ilk günü 13.00’a kadar kapalı.

2. Mevlana Müzesi, Konya

turkiye en güzel müzeler

Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı olan yapı 1926’dan bu yana Konya Mevlana Müzesi olarak hizmet veriyor. ‘Ne olursan ol gel’ sözüyle hoşgörü felsefesinin temsilcisi olan Mevlana’nın dergahı ülkemizin en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerinden biri.

Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak da anılan türbenin de yer aldığı müzede Mevlana Celaleddin Rumi’nin eşyaları, el yazmaları, sekiz telli kemanı, sabır taşları sergileniyor. Konya’nın sembol yapısını yurt içi ve yurt dışından binlerce kişi ziyaret ediyor.

Adres: Aziziye Mahallesi, Mevlana Caddesi, No:1 Karatay, Konya
Giriş ücreti: Ücretsiz.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 09.00-16.40 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 09.00-18.30, yılın her günü ziyarete açık.

3. Ayasofya Camii, İstanbul

en güzel müzeler

İmparator Justinianos tarafından dönemin ünlü mimarları Trallesli Anthemios ile Miletoslu İsidoros’a inşa ettirilen ve 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan Ayasofya, sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önemli yapılarından.

Günümüzde dünyanın sekizinci harikası olarak anılan ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye dönüştürülen Ayasofya, 1935’ten bu yana da müze olarak hizmet veriyor. İhtişamlı görüntüsüyle hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Ayasofya, Tarihi Yarımada’nın simge yapılarından. Günümüzde Ayasofya yeniden Camii’ye dönüştürüldü. Artık ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

4. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep

turkiyenin en iyi müzeleri

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyündeki Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin, heykellerin, sütunların, duvar resimlerinin ve çeşitli kalıntıların sergilendiği etkileyici ve kapsamlı bir müze.

Müzenin en değerli ve ünlü eseri ise üzerindeki Çingene kızına benzeyen figür nedeniyle ‘Çingene Kızı Mozaiği’ ismi verilen parça. Daha ilk bakışta büyülü bir etki uyandıran Çingene Kızı Mozaiği, müzenin ikinci katındaki özel ve karanlık bir odada sergileniyor. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi unvanına sahip Zeugma Müzesi, Gaziantep’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı, 27500 Şehitkamil, Gaziantep
Giriş ücreti: 20 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: Kasım-mart dönemi: 09.00-17.00 / Nisan-ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

en iyi müze

Ankara’da, Anadolu’nun farklı kazı alanlarından getirilen eserlerin buluştuğu etkileyici bir kültür mekanı olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1997’de İsviçre’nin Lozan şehrinde, 68 müze arasından birinci seçilerek, “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülünü aldı.

Anadolu’da yazılı tarihin başlangıcı gibi bölge tarihine ışık tutan önemli bilgileri de saklayan müzede, Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı’nın yanı sıra Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu, Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser de sergileniyor.

Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No:2 Ulus-Altındağ, Ankara
Giriş ücreti: 30 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: Yılın her günü 08.30-17.15 saatleri arasında ziyarete açık.

6. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

türkiyenin en iyi müzeleri

Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’ni kapsayan üç ana bölümden oluşan bir müzeler kompleksi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul gezilerinin en popüler kültürel mekanlarından. Türkiye’nin en iyi müzelerinden biri.

1891’de ziyarete açılan Arkeoloji Müzesi, Sidon Kral nekropolü kazılarından İstanbul’a getirilen İskender Lahdi ve Tabnit Lahdi gibi önemli eserleriyle, Çinili Köşk Müzesi, Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul’daki tek örneği olmasıyla, Eski Şark Eserleri Müzesi ise yakın foğu ülkelerinden getirilen eserleri ve mimarisiyle görülmeye değer.

Adres: Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu Sokak 34122 Gülhane-Fatih, İstanbul
Giriş ücreti: 30 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 09.00-17.00 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık.

7. Mardin Müzesi

turkiye müzeler mardin müzesi

Süryani evlerinin arasında bölgenin arkeolojik ve etnografik dokusunu, tarihini ve kültürel zenginliğini yansıtan eserleriyle göz kamaştıran Mardin Müzesi‘nde, Eski Tunç, Asur, Urartu, Grek, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Artuklular ve Osmanlı devirlerinden kalma eserleri görebilirsiniz.

Bu eserler arasında yörenin ünlü gümüş takıları, mutfak eşyaları, kılıçlar, sikkeler, mühürler, tabletler ve eski giysiler de bulunuyor. Müze yetkilileri, yarım asır önce Mardin’de kaybolmuş bir gelenek olan Bilâli Şenliği gibi kültürel miraslara sahip çıkıp, onları yaşatmak için de çaba harcıyor. Gördüğüm en yeni ve en güzel müzelerden biriydi.

Adres: Cumhuriyet Meydanı üstü Şar Mahallesi Artuklu, Mardin
Giriş ücreti: 6 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 08.00-17.00 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

8. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul

turk-islam-eserleri-muzesi

Türkiye’nin en iyi müzeleri arasındaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam sanatı eserlerinin bir araya getirildiği ilk Türk Müzesi unvanına sahip. 1914 yılında cami, mescit, tekke, zaviye ve türbelerden çalınıp yurt dışına kaçırılan eserlerin önüne geçmek için kurulan Evkaf-ı İslamiye Müzesi (İslam Vakıfları Müzesi), Cumhuriyetin ilanından sonra Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını aldı.

1983’e kadar Süleymaniye İmaret Binasında bulunan müze ve içindeki eserler, daha sonra bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Halı, el yazmaları, ahşap, taş, cam-maden-seramik ve etnografya bölümlerinde sergilenen muhteşem eserlere sahip olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin bir diğer önemli özelliği de Osmanlı İmparatorluğu Döneminde açılan son müze olması.

Adres: Binbirdirek Mahallesi Atmeydanı Sokak No: 12, 34122 Sultanahmet, İstanbul
Giriş ücreti: 35 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim-14 Nisan dönemi: 09.00-17.00 / 15 Nisan-2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

9. Baksı Müzesi

baksı müzesi

Şehir merkezlerinde yer alan müzelerin aksine Bayburt şehir merkezinin 45 km uzağında, Çoruh Vadisi’ni gören bir tepe üzerine kurulan Baksı Müzesi, Bayburt’un Baksı (Şimdiki ismi Bayraktar) köyünün ismini taşıyor. Yaklaşık 40 dönümlük bir araziyi kaplayan müze hem mimarisi hem de çağdaş sanat eserleri ve geleneksel el sanatlarının yer aldığı enfes koleksiyonuyla dudak uçuklatıyor.

Bayburt’un Bayraktar köyünde doğan sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından hayata geçirilen bir projenin eseri olan müzede, sergi salonlarının yanı sıra kütüphane, konferans salonu, atölye ve konukevi gibi yerler de bulunuyor.

Adres: Bayraktar Köyü, Çayırlar Mevkii, Bayburt
Giriş ücreti: Tam 10 TL, öğrenci 5 TL, grup 7 TL (10 kişi ve üzeri). Salı günleri ücretsiz gezilebiliyor.
Ziyaret saatleri: 10.00-19.00, pazartesi hariç yılın her günü ziyarete açık.

10. Kariye Müzesi

en-guzel-muzeler-kariye-muzesi

Türkiye’nin en güzel müzeleri arasındaki Kariye Müzesi‘nin binası, 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra uzun bir süre daha kilise olarak kullanıldı. 1511 yılında Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapı, 1945 yılından bu yana da müze olarak hizmet veriyor. 14. yüzyıl Doğu Roma resim sanatının en başarılı mozaik ve fresklerini taşıyan bina, İstanbul’un görülmeye değer müzeleri arasında ilk sıralarda.



Adres: Dervişali Mahallesi, Kariye Cami Sk. No:8 34087 Fatih, İstanbul
Giriş ücreti: 45 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 25 Ekim- 15 Nisan dönemi: 09.00-16.30 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

11. Adana Arkeoloji Müzesi

en iyi müzeler türkiye

İçinde Hitit, Roma ve Erken Bizans Dönemi eserlerinin yer aldığı Adana Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de Cumhuriyet döneminde kurulan en eski müzelerden biri. 1924 yılında ziyarete açılan müzede, Adana ve Çukurova bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar sırasında bulunan 17 bin 71 tane arkeolojik eser, 26 bin 547 tane de sikke var.

Bu tarihi müzenin en ilgi çeken eserleri ise Seyhan Baraj Gölü’nün suları altında kalan Augusta Antik Kenti’nden gelen Medusalı Lahit ve Karataş/Magarsus Antik Kenti’nden çıkarılan insan boyutundaki bronz Karataş heykeli.

Adres: Reşatbey Mahallesi, Fuzuli Caddesi No:10 Gazipaşa, Adana
Giriş ücreti: 10 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 08.00-17.00 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 08.00-19.00, pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık.

12. Gordion Müzesi

Gordion müzesi

Gordion Müzesi‘nde, Eski Tunç Çağı, Orta ve Geç Tunç Çağı, Erken Frig Çağı, Erken Demir Çağı ve Erken Frig Çağı’nın yanı sıra Lidya, Helenistik ve Roma dönemlerinden kalma eserler sergileniyor. Bu eserler arasında Anadolu’nun en eski halkı olarak bilinen Hatti’lerin ölü gömme şekillerini gösteren mezarlar, Galat Mezarı ile Frig ve Roma mozaikleri, demir aletler, mühürler ve İskender sikkeleri de bulunuyor.

1963 yılında kurulan Gordion Müzesi, aynı zamanda Kral Midas tümülüsüne de ev sahipliği yapıyor ama tümülüsün içindeki Kral Midas’a ait kemikler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne taşındı.

Adres: Yassıhüyük Mahallesi, Yassıhöyük Köyü, 06900 Polatlı, Ankara
Giriş ücreti: 6 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 08.30-17.00 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 08.30-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

13. Amasya Arkeoloji Müzesi

turkiyedeki-en-iyi-muzeler

Amasya Arkeoloji Müzesi, Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağı ve Tunç Çağı’nın yanı sıra Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze dek ulaşan çok sayıda esere de ev sahipliği yapıyor.

1925’te kurulan ve 1980 yılından bu yana da şimdiki binasında hizmet veren Amasya Arkeoloji Müzesi’nde, İlhanlılar’ın Anadolu’daki siyasi egemenlikleri zamanında yaşayan ve Amasya’da nazırlık ve emirlik yapmış kişilere ve yakınlarına ait mumyaların sergilendiği bir bölüm de var.

Adres: Atatürk Caddesi, Merkez, Amasya
Giriş ücreti: 6 TL, Müzekart geçerli.
Ziyaret saatleri: 3 Ekim- 14 Nisan dönemi: 08.30-17.00 / 15 Nisan- 2 Ekim dönemi: 08.30-19.00, yılın her günü ziyarete açık.



4 Yorumlar

  1. Güneydoğunun incisi sit alanı Mardin tarihi evleri, medrese kilise ve camileri yöresel yemekleri, Şanlıurfa balıklı göl, Gaziantep zeugma bunlar da eklenmeli bence.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz