Tarsus, zengin tarihi geçmişi ile Anadolu’nun en önemli inanç merkezlerinden biri. Akdeniz Bölgesi’nde Mersin‘in en gelişmiş ilçelerinden biri olan Tarsus, dünyada kesintisiz yaşamın devam ettiği en eski yerleşim yerleri arasında. Hristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan ve Hz. İsa’nın havarilerinden olan St. Paul’un doğum yeri olan ilçe Hristiyanların hac rotasında yer alıyor.
Köklü medeniyetlerin mirasını taşıyan Tarsus, tarihi ahşap konakları, lezzetli yemekleri, doğal güzellikleri, farklı kutsal kitaplarda ismi geçen mekanları ve tarihi rotaları ile kültür, doğa ve gastronomi turizminin bileşenlerini bir arada sunuyor. Tarsus, metropol yerleşimi dışında Mersin’de en kalabalık nüfusa sahip olan ilçe.

Tarsus hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Tarsus, Mersin’in en doğudaki ilçesi ve tarihte Kilikya olarak anılan bölgede kurulu. Arapça soğuk su anlamına gelen Berdan Çayı’nın kıyısına kurulu olan Tarsus, Çukurovanın bereketli topraklarında, sayısız medeniyetin izlerini taşıyor. Toros Dağlarının eteklerindeki ilçe, Mersin’in ve Akdeniz Bölgesi’nin en gelişmiş yerleşim yerlerinden.
Yapılan araştırmalarda Tarsus’un kuruluşunun neolitik çağa dek uzandığı biliniyor. Günümüzden 8 bin yıl önce, Yeni Taş Çağı’nda kurulan Tarsus’ta tarih boyunca hüküm süren devletler arasında Asuriler, Fenikeliler, Persler, Makedonyalılar, Mısırlılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Osmanlılar bulunuyor.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa’nın 1832 yılında Çukurova’yı işgal etmesiyle 8 yıl Mısır egemenliğinde kalan Tarsus, bu dönemde planlı tarım uygulamalarıyla tarım verimliliğinin arttığı önemli bir tarım üretim merkezine dönüştü. 1839 Kütahya Antlaşmasıyla Osmanlılara iade edilen Tarsus, Anadolu’da farklı inanç gruplarından çok sayıda inanın yaşadığı çok kültürlü bir yapıya sahip.
Toros Dağları’ndan İç Anadolu’ya geçit veren Kilikya kapısı nedeniyle güneyden gelen göç ve ticaret yolları üzerinde yer alan Tarsus, Çukurova’nın bereketli topraklarında insan yerleşimine çok uygun bir altyapıya sahip. İnanç turizminde dünyanın en etkileyici destinasyonlarından biri olan Tarsus, Eshab-ı Keyf Mağarası ve St. Paul Kilisesi ile her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. 360 bin nüfusa sahip olan Tarsus’un yüzölçümü 2 bin 19 kilometrekare.
ⓘ Tarsus Gezi Rehberi ve Tarsus Gezilecek ve Görülecek Yerler blog yazılarımda Tarsus ile ilgili gezilip görülecek yerler hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Tarsus çevresinde gezilecek yerler için de Mersin Gezilecek Yerler yazıma bakabilirsiniz.
Tarsus nerede📍
Tarsus, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesinin Adana Bölümünde, Mersin’in en doğuda yer alan ilçesi. Tarsus, doğuda Adana, batıda Mersin kent merkezi, kuzeyde Pozantı ve Çamlıyayla, güneyde Akdeniz ile çevrili. Tarsus, konumu ile Akdeniz’den İç Anadolu’ya bir geçit özelliği taşıyor.
Berdan Çayı ve kollarının suladığı çok verimli bir ova üzerinde kurulan Tarsus’un denizden yüksekliği 15-100 metre arasında değişiyor. İlçenin güney bölümünü geniş ovalar, kuzeyini ise Toros Dağları oluşturuyor.
ⓘ Tarsus gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Tarsus’a nasıl gidilir ✈️
Tarsus, Mersin kent merkezinin doğusunda, İç Anadolu Bölgesinin Doğu Akdenizle buluştuğu bir yerde, önemli bir kavşak noktası. Coğrafi konumu ile Türkiye’nin birçok noktasından hava, kara ve deniz yoluyla ulaşılabilen Tarsus’a en yakın havalimanı Adana’da bulunuyor.
Adana Şakirpaşa Havalimanı, Tarsus’a 40 km uzaklıkta. Havalimanından 30 dakikada bir hareket eden HAVAŞ servisleriyle yarım saatlik bir yolculukla Tarsus’a ulaşılabiliyor. Adana-Tarsus HAVAŞ bileti 17TL. Ayrıca Adana ve Mersin Otogarı’ndan Tarsus’a düzenli dolmuş ve otobüs seferleri yapılıyor.

Tarsus’a otobüsle nasıl gidilir: Tarsus’a Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerarası otobüs seferleri düzenleniyor. Birçok büyükşehirden Mersin’e seferi olan otobüsler Tarsus’a da uğruyor. Mersin’den yalnızca yarım saat uzaklıktaki Tarsus’a Mersin Otogarı’ndan düzenli dolmuş seferleri var.
Tarsus’a arabayla nasıl gidilir: Ankara’ya 500 km, İstanbul’a 950 km, İzmir’e ise 910 km uzaklıkta olan Tarsus, İstanbul-Ankara-Şanlıurfa arasında yer alan otoyolun geçiş güzergahı üzerinde yer alması nedeniyle özel araçla ulaşımın oldukça kolay olduğu bir destinasyon.
İstanbul’dan Tarsus’a arabayla ulaşım için Bolu, Aksaray, Pozantı güzergahını izlemek gerekiyor. Ankara’dan Tarsus’a arabayla ulaşım için Şereflikoçhisar, Aksaray, Pozantı güzergahını kullanabilirsiniz. İzmir’den Tarsus’a arabayla ulaşımda takip edilecek rotada ise Uşak, Afyonkarahisar, Akşehir, Ereğli ve Pozantı bulunuyor.
Tarsus gezilecek yerler 📌
Tarsus, Anadolu’nun tarihi geçmişinde tarihin ilk dönemlerine uzanan çok sayıda yerleşim yeri bulunmasına rağmen, kesintisiz yerleşimin görüldüğü az sayıdaki yerden. Hristiyanlığın yayılmasında büyük emeği olan ve İncil’de de adı geçen, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Paul’un kuyusu ve St. Paul Kilisesi Hristiyanların hac rotalarından.
Kuran-ı Kerim’de de bahsi geçen, Anadolu’nun yerlerinde örnekleri görülen Eshab-ı Keyf Mağarası da Tarsus’ta. Bulunduğu semte adını veren ve Tarsus’un en eski camisi olan Ulu Camii‘nin doğusundaki türbede, Şit ve Lokman peygamber ile abbasi Halifesi Ma’mun’un makamları yer alıyor.
Osmanlı döneminde ticari hayatın kalbi durumunda olan Kırkkaşık Bedesteni mistik bir atmosfere sahip. Tarsusluların nefes almak için gittiği Tarsus Şelalesi, Makamı Danyal Camii, Antik Yol ve Kleopatra Kapısı Tarsus’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca tarihi Tarsus evlerinin bulunduğu sokaklarda keyifli bir yürüyüş yapmadan Tarsus’tan ayrılmayın.
Tarsus, tarihi ve doğal güzellikleri ile Anadolu’nun en güzel rotalarından biri. Farklı inanç gruplarına ait kutsal mekanları, farklı uygarlıkların dokunuşlarını görebileceğiniz mimari yapıları ve nefis lezzetleriyle görmeye değer.