Silifke, Mersin’in batısında, Mersin-Antalya Karayolu üzerinde, tertemiz denizi, kum plajları, Türkiye’yi Kıbrıs’a bağlayan Taşucu Limanı, arkeolojik ve kültürel değerleri ile doğu Akdeniz’in en güzel tatil beldelerinden biri. onlar tarafından bir koloni kenti olarak kurulan Silifke, Mersin sınırları içerisinde yer alan 20’den fazla antik kentin yarıdan fazlasına ev sahipliği yapıyor.
Silifke, turkuaz denizi, minik adaları, sessiz sakin koyları ve birbirinden samimi çok kültürlü ve hoşgörülü halkıyla, ister deniz ve güneş tatiline, isterseniz kültür turuna gelin, bir parçanızı bırakıp döneceğiniz bir cennet ilçe. Türkiye’de yaşanılacak en güzel yerlerden biri listesine girmeye de aday.

Silifke, yılın büyük bölümünde yüzünü gösteren pırıl pırıl güneşiyle Akdeniz atmosferinin sıcaklığını hissettiren bir yerleşim yeri. Nüfusu ağırlıklı olarak Türkmen göçmenlerinden oluşan Silifke’nin en önemli ve meşhur ürünleri ise yoğurt ve ayranı.
Silifke hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Silifke, MÖ 6 binli yıllardan bu yana sürekli insan yerleşiminin yaşandığı bir bölgede kurulu. Tarihte sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Silifke’de İyonlar, Kilikya Krallığı, Persler, Makedonya İmparatorluğu, Selefkoslar, Roma İmapratorluğu, Selçuklular ve Osmanlıların izleri görülebiliyor.
Coğrafi konumu ve Akdeniz’e açılan limanı nedeniyle bölge savunması için stratejik önem taşıyan Silifke, 1570 yılında Sokullu Mehmet Paşa’nın Kıbrıs’ı fethinin ardından İçel ismiyle Kıbrıs’a bağlandı. 260 yıl Kıbrıs’a bağlı kalan Silifke, daha sonraki dönemde Ermenek ve Adana’ya bağlı bir yerleşim yeri olsa da Cumhuriyetin ilanından 1933’e kadar Mersin’in de içerisinde bulunduğu İçel ilinin merkeziydi.
Silifke, Akdeniz kıyısı boyunca uzanan 105 km’lik sahil şeridiyle Akdeniz Bölgesinin en güzel sahilleri ve kirlenmemiş denizine sahip. Silifke, aynı zamanda Mersin’in metropol ilçeleri ve Tarsus’tan sonra ilin nüfus bakımından en büyük ilçesi. Silifke’nin nüfusu 120 bin, yüzölçümü ise 2.693 kilometrekare.
ⓘ Silifke Gezi Rehberi ve Silifke Gezilecek Yerler blog yazılarımda bu güzel coğrafya hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Aynı zamanda Mersin Gezilecek Yerler ve Mersin Tarihi Yerler yazılarımda da Silifke ile ilgili bilgiler geçiyor. Daha uygun fiyatlı ve keyifli bir Silifke tatili yapmak için göz atabilirsiniz.
Silifke nerede 📍
Silifke, Türkiye’nin güneyinde yer alan Akdeniz Bölgesinin büyük şehirlerinden Mersin’e bağlı bir ilçe. Orta Toros Dağlarının eteğinde Göksu Nehri deltasının başlangıcında, sahilden 5 km içerde, Mersin-Antalya karayolu ile Konya karayolunun kesiştiği noktada kurulu.
Silifke, doğuda Erdemli, batıda Mut ve Gülnar, kuzeyde Karaman ve Ereğli, güneyde ise Akdeniz ile çevrili. Silifke’nin içinden Göksu Nehri geçiyor. Mersin’i İç Anadoluya bağlayan Silifke, yapımı süren Akdeniz Sahil Yolunun da üzerinde yer alıyor.

ⓘ Silifke gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
ⓘ Silifke’de konaklamayı düşünenler için, deniz kenarında yer alan bölgenin en iyi otellerinden Altınorfoz Otel en uygun seçim olabilir. Yine Anamur’daki Ünlüselek Otel de konakladığım yerlerden biriydi. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız otel tavsiyem Sultaşa Otel ve HostaPark Otel. Kilikya Bölgesinde keşfedilecek pek çok saklı hazine yatıyor. Bulmaya varım derseniz, diğer listelerimize de göz atın.
Silifke’ye nasıl gidilir ✈️
Silifke, Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanan Antalya-Mersin Karayolunun üzerinde yer alıyor. Akdeniz Bölgesinin batısını İç Anadolu Bölgesine bağlayan bir kavşak noktası olan ilçeye kara yoluyla ulaşım oldukça kolay. Silifke’ye en yakın havalimanı Adana’da bulunuyor. Silifke’ye 165 km uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanından Adana Otogarına ya da HAVAŞ’la Mersin Otogarına geçip Silifke dolmuşlarını kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz.
Silifke’ye uçakla gitmek için bir başka alternatif de Alanya Gazipaşa Havalimanı. İlçeye 214 km mesafedeki havalimanından Alanya ya da Gazipaşa otogarına geçip, bu noktadan Silifke ve Mersin otobüslerini kullanarak Silifke’ye ulaşabilirsiniz.
Silifke’ye otobüsle nasıl gidilir: Mersin’in batısında yer alan Silifke’ye ilçenin batısında yer alan Antalya ve ilçelerinden Mersin yönüne giden tüm otobüslerle direkt ulaşım şansınız var. İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden ise Silifke’ye dönem dönem direkt otobüs seferleri yapılsa da direkt sefer bulunamadığında öncelikle Mersin’e gelmek gerekiyor. Mersin Otogarından Silifke’ye her yarım saatte bir otobüs var.
Silifke’ye arabayla nasıl gidilir: Silifke, Mersin’e 85 km (1 saat), Konya’ya 257 km (3 saat 40 dk), Kayseri’ye 413 km (5 saat), Ankara’ya 515 km (6 saat), İstanbul’a 885 km (11 saat 20 dk), İzmir’e ise 809 km (10 saat 40 dk) uzaklıkta.
Ankara’dan Silifke’ye arabayla gelişte Konya, Karaman, Mut güzergahı izleniyor. İstanbul’dan Silifke’ye arabayla gelişte Bursa, Eskişehir, Konya, Karaman, Mut rotasını takip etmek gerekiyor. İzmir’den Silifke’ye arabayla ulaşımda ise rotada Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Mut yer alıyor.

Silifke’de gezilecek yerler 📌
Silifke gezilecek yerler ile şaşırtan seçenekler ve inanılmaz çeşitliliğe sahip. Helenistik veya erken Roma dönemine ait olduğu düşünülen Silifke Kalesi ve kalenin eteğinde yer alan Tekirambarı Su Sarnıcı, Silifke merkezde yer alan Jüpiter Tapınağı, Silifke’nin merkezinde Göksu Nehri’nin üzerinde yer alan ve Roma uygarlığı yapılarından biri olan Taşköprü Silifke’de mutlaka görülmesi gereken yerler.
Mersin’in en önemli ve en iyi korunmuş tarihi kalıntısı olan Uzuncaburç, Silifke merkezin 30 km kuzeyinde yer alıyor. Olba Krallığının ibadet yeri antik kent, son restorasyonla birlikte çok ilgi çekici bir yere dönüştü. Anadolu’da eşi olmayan Adam Kayalar ise Silifke’ye yolu düşen herkesin meşakkatli olan yolunu göze alıp gitmesi gereken şahane kaya oymalara sahip.
Kilikya Afrodisiası olarak bilinen Tisan Koyu, caretta carettaların üreme bölgesi olan Boğsak Adası Silifke’de yaz aylarında tatilcilerin akın ettiği yerlerden. Silifke-Narlıkuyu yakınlarında yer alan ve doğal yollarla oluşmuş, çok derin mağaralar olan Cennet ve Cehennem Mağaraları, Dilek Mağarası olarak da bilinen Astım Mağarası, Silifke’de görülmesi gereken yerler arasında.
Ayrıca 4. yüzyıl Roma dönemine ait olan ve Narlıkuyu Koyu’nun deniz kıyısında yer alan Poimenios Hamamı ve Üç Güzeller Mozaiği, Taşucu yolu üzerinde yer alan ve Meryemlik olarak da adlandırılan Aya Tekla Kilisesi, Uzuncaburç’un 4 km doğusunda yer alan Olba Antik Kenti de görülmeli.
Mersin ve çevresinde zengin kültürel ve tarihi potansiyeli ile keşfedilecek pek çok saklı hazineye sahip olan Silifke, lezzetli yemekleri ve hoş restoran ve kafeleriyle her anında keyif alacağınız bir yer.
Ayrıca, Silifke birçok kuşun uğrak yeri olan Akgöl kuş cennetine sahip ve kuş gözlemcilerinin uğrak noktasıdır.
tisantatil.com sayesinde Tisan’ı Mersin’i Silifke’yi tanıma fırsatı buldum. Hiç pişman olmazsınız gidin gezin görün. Müdavimi olacaksınız huzurun.
Çok güzel görünüyor çok beğendik inşallah bir gün gideriz. Sitemize bekleriz.
nereninilcesi.com
Mersin çok güzel bir yer. Gerek tarihi gerek plajları… İnşaat sektörü çok gelişmiş. Liman mersin için çok önemli ihracaat anlamında. Mersin’de yaşıyorsanız mutlaka bakın: firsatmersin.com , en güncel bilgiler ve indirimler var tavsiye ederim 🙂
Gerçekten harika bir site, Mersin’deki tüm etkinlik,festival ve konserler var 🙂 hem de çok uygun fiyata edis konserine gittim. Teşekkürler firsatmersin.com 🙂