Avustralya’nın başkenti olmamasına rağmen, Yeni Güney Galler eyaletinin başkenti ve ülkenin en canlı şehri olan Sidney, aynı zamanda kıtanın en eski yerleşim yerleriden biri. Büyük ticaret limanı ve önemli kültür sanat etkinlikleri ile tanınan şehirde, okyanus kıyısındaki uzun kumsallar ve rahat yaşam da cezbedici.
Modern şehir hayatı ile çevreci ve doğal yaşamın birleştiği Sidney Avustralya’nın güneydoğu kıyısında yer alıyor. Dalgalı masmavi denizi, upuzun kumsalları, modern şehir yaşamı, renkli gece hayatı ve yaz-kış 15 derecenin altına düşmeyen sıcaklığı ile Güney Yarımkürenin en havalı şehri.

Avustralya, dünya literatürüne ‘the down under’ (dünyanın dibi) olarak geçmiş. Bu isim coğrafi konumundan ötürü verilse de tarih boyunca göçmenlerin güvenli limanı olan ülke tarih boyunca ‘tutunacak dalı olmayanların’ yeni bir yaşam isteği ile tercih ettiği bir adrese dönüşmüş.
Önce mahkum İngilizler, sonra topraksız Avrupalılar, işsiz Türkler, savaş ve şiddet mağduru Afgan, Boşnak, Iraklı, Somalililer. Rejim kaçkını Çinliler, Güneydoğu Asya’da karın tokluğuna çalışıp gelecek hayali kuramayan Asyalılar Avustralya’nın kapısına dayanmış.
Sidney Gezi Rehberi
Avustralya iki farklı kültüre ev sahipliği yapıyor. Genelde çoğu kişinin bilmediği ‘Outback’ kısmında Avustralya’nın geçmişine sahip olan Aborijinler bulunuyor.
Sidney’in ilk sakinleri yaklaşık 40,000 yıl önce Güneydoğu Asya’dan şehre gelen Aborijinler olarak adlandırılan yerliler. İngilizlerin kıtaya ve Sidney’e ayak basmasıyla birlikte yerlerinden edilen, öldürülen ve o güne kadar kıtada görülmeyen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden Aborijinlerin nüfusu 30 yıl içerisinde yarı yarıya azalmış.
Bu ıssız adaya getirilen mahkumlar Sidney’in ilk batılı sakinleri oluyor. İsmini İngiliz Lord Sydney’den alan Sidney’in modern tarihi 18. yüzyılda İngiliz donanmasıyla adaya gelen James Cook’un önerisiyle İngiltere’nin kalabalık hapishanelerinden yüzlerce mahkumun buraya getirilmesiyle başlıyor. Daha sonraki yıllarda dünyanın dört bir yanından göç alan şehir kısa süre içerisinde kozmopolit bir merkeze dönüşüyor.
Beyazların kıtaya gelmesiyle Avustralye yerlileri Aborijinlerin yaşamları alt üst oldu. Geçmişte özgür ve kendine yeten bir topluluk olarak yaşarlarken, soykırımdan kurtulanlar şimdilerde sefalet ve açlık içerisinde yaşıyorlar. 40 bin yıldır süregelen kültürleri ve dilleri artık yok oluyor. Siyasilerin yaptıkları şeyler ama yapmadıkları, verilen ama tutulmayan sözlerle topraklarından uzaklaştırılmış Aborijinlerin isyanları ve hak talepleri Avustralya’nın hep gündeminde olacak görünüyor.
Dünyanın en büyük göçmen ülkelerinden Avustralya’nın en büyük kenti Sidney, çok kültürlü yaşamın izlerini yansıtan bir şehir. Yunan, Lübnanlı, Arap, İranlı, Türk, Çinli, Hintli ve Avrupalıların yerleştiği Sidney, birçok farklı milletten insanlara kucak açan tam bir kültür sentezi.
Sydney, Avustralya’nın en büyük şehri olduğu kadar, dinamik şehir hayatı ve renkli yapısıyla da en dikkat çekici yerleşimi. Down Under yani Aşağısı olarak adlandırılan, haritada dünyanın öteki ucu diyebileceğimiz Sydney, her daim başkent Canberra ile karıştırılsa da kendisi sadece ülkenin en görkemli şehri.
Tüm dünyada tanınan Sydney Opera House ile Harbour Bridge, muhteşem okyanus manzarası, müzeler ve sanat galerileri, yeşil park ve bahçeleri ve uzun kumsallarıyla Sydney, keyifli bir deneyim yaşatıyor. 1788’de kurulan İngiliz kolonilerine dayanan şehirde, İngiltere’den getirilen mahkumlarla başlayan göç hareketi, günümüzde dünyanın her yanından gelen insanlarla sürüyor. Şehrin kozmopolit yapısı ziyaret eden turistlerle birleşince ortaya çok farklı renklerin karması çıkıyor.
Sidney Gezilecek Yerler
1. Sydney Opera Binası

Sydney Opera Binası, hiç kuşkusuz şehirde görülmesi gereken en önemli simge. 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri olan Sydney Opera Binası, Danimarkalı Mimar Jørn Utzon tasarımı. Opera Binasının en yüksek ucu, zeminden 67 m yüksekliğe ulaşıyor, bu da 22 katlı bina yüksekliği demek.
İnşasında 350 km çelik kablo kullanılan yapıdaki bu uzunluk ise Sydney’den başkent Kanbera’ya ulaşmak için yeterli. 10.000 işçi tarafından inşa edilen ve 20 Ekim 1973’te Kraliçe II Elizabeth tarafından açılan Sydney Opera Binası, Avustralya’nın dünyaca tanınan sembol yapısı olmakla birlikte ülkenin yaratıcı ve teknik başarısı olarak da kabul ediliyor.
Sidney Opera Binasında 7 gösteri salonu, Konser Salonu, Opera Tiyatrosu, Drama Tiyatrosu, Playhouse, Studio, Forecourt ve Utzon Odası gibi bölümler bulunuyor. 2007’de UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesine eklenen Sidney Opera Binasında her yıl 3.000 gösteri, yılda 2 milyon izleyiciye ulaşıyor.
10.154 borulu Büyük Orgu ise dünyanın en büyük mekanik orgu olma özelliğine sahip. Opera Binasında opera, konser ve tiyatro salonunu kapsayan 1.5 saatlik turlar düzenleniyor. Dilerseniz bilet alarak bir performans da izleyebilirsiniz.
Sydney Opera Binasında yer alan Opera Bar, Sydney’in olağanüstü liman manzarasının tadına varılabilecek en güzel yerlerden. Sydney’in unutulmaz görüntülerini izlerken, hafta içi her akşam ve hafta sonlarında akşam üstleri ücretsiz canlı müzik dinlenebiliyor.
2. Circular Quay


Sydney Limanı (Harbour), Parramata ve Lane Cover Nehirlerinin binlerce yıl kumtaşını şekillendirmesiyle meydana gelmiş doğal bir liman. Liman kıyıları şehri kuzey ve güney olmak üzere iki parçaya ayırıyor. Dünyanın en keyifli ve manzaralı limanı olarak adlandırılan Sydney Limanı, liman, dok alanlarına ve benzersiz kumsallara sahip.
Liman bölgesinde yer alan Circular Quay, kentin en hareketli ve popüler mekanı. Denizden 20 km kadar içeride yer alan Parramatta Nehri’nin ağzına kurulu Circular Quay, gündüz ve gece düzenlenen tekne turlarının başlangıç noktası aynı zamanda. Bu turlar için Sydney Ferries şirketi tercih edilebilir. Tekne turu yapmasanız dahil Harbour Limanına gün batımında giden tekneye binin. Şanslıysanız olağanüstü gün batımının limanı nasıl boyadığına şahit olursunuz.
3. The Rocks Mahallesi

The Rocks, Avrupalıların şehirdeki ilk yerleşim merkezi. 1788’de karaya çıkan mahkumların ilk yerleşimi kurduğu The Rocks Mahallesi Sydney Opera Binası’nın karşı tarafında yer alıyor. The Rocks, 100’den fazla standın yer aldığı, hem Avustralya hem de dünya mutfaklarının en iyi örneklerinin tadına bakılabileceği, 1900’lerde inşa edilmiş binaları, mağazaları ve çakıl taşı sokaklarıyla keşfedilecek birçok yer sunuyor.
Günümüzde Sydney’in tarihi dokusunu ve modernliğini aynı anda barındıran çekici bir bölge. El sanatları pazarı ve hediyelik eşya satışının da yapıldığı bir merkez. Sydney Limanı’nın manzarası, tarihi binaları, pubları ve otel ve pansiyonları ile bu renkli mahalle görmeye değer. Üstelik burada lezzetli atıştırmalıklar için kafe ve restoranlar da bulunuyor.
4. Harbour Bridge

Harbour Bridge, Sidney Limanında yer alan ve dünyadaki en büyük çelik kemerli köprülerden. Sidney’in karakterini oluşturan ikonlaşmış tasarımlar arasında yer alan köprü 1932’de hizmete açılmış. 134 metre yükseklikteki köprüye tırmanmak yaklaşık üç saat sürüyor. Sydney Harbour Köprüsü’ne tırmanmanın bedeli ise 148$. Meşhur köprüyü yaya yolunu kullanarak geçip, Sydney’i köprüden izlemenin ücreti ise sıfır cent!
The Rocks ile Sidney’in kuzeyini birleştiren köprü, şehrin en iyi manzaralarının deneyimleneceği yerlerden birisi. Köprüyü uzaktan, Sidney’in silüetinin bir parçası olarak görebileceğiniz gibi yakından da görebilir, hatta yürüyerek tepesine bile çıkabilirsiniz. Yılbaşı gecesi Sidney’in ünlü havai fişek gösterilerinin bir kısmı da bu köprüden atılanlar.
5. Sydney Tower Eye


Sydney Tower Eye (Sydney Kulesi), şehir ve liman manzarasının en güzel görüldüğü noktalardan biri. “Sydney Tower Eye” olarak da bilinen ve 305 metre yüksekliği ve 360 derece dönen restoranıyla Sydney Kulesi, 150 mağazalık alışveriş merkezi ile tam bir çekim merkezi.
Kulenin girişi Westfield Alışveriş Merkezi’nin 5. katında yer alıyor. Gözlem platformu için alacağınız biletle şehrin kuş bakışı görünümünü gösteren bir 4D film de izleyebilirsiniz ve kulenin yapısına odaklanan bir sergiye de girebilirsiniz.
6. Darling Harbour

Darling Harbour (Darling Limanı), Sydney’in en hareketli bölgelerinden. Şehrin batısında yer alan liman, eğlence merkezleri, yüzlerce cafe ve restoran, su sporları ve fuar merkezi, IMAX sineması ve sayısız yaşanacak deneyim bulunuyor.
Deniz kıyısında birçok restoran ve kafenin bulunduğu Darling Harbour’da ise çocuk oyun alanları, sergi ve toplantı salonları yer alıyor. Darling limanı gün battıktan sonra harika bir yere dönüşüyor. Şaraplar, harika yemekler ve müzik eşliğinde dans şansını kaçırmayın.
Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi (Australian National Maritime Museum), ülkede denizcilik tarihini yansıtan 7 salonuyla yatlar, tekneler, haritalar, Aborijin kanoları ve Vietnam göçmenlerinin teknelerini görme imkânı sunuyor.
Çin Bahçesi, Sydney’in kardeş şehri Guandong’un armağanı. Avustralya’nın 200. yıl kutlamaları sırasında açılan ve 5. yüzyıl örneklerinden izler taşıyan bahçe, kentin önemli bir çekim merkezi.
7. Sidney Akvaryumu

Sydney Akvaryumu (Sea Life Sydney Aquarium), dünyanın en zengin akvaryumlarından biri. Sydney Akvaryumu’nda 5 binden fazla balık türü 145 metre kadar derinliğe ulaşan tüneller içerisindeki doğal ortamlarında görülebiliyor.
8. Wild Life Sydney Zoo
Wild Life Sydney Zoo da enfes bir yerdi. Kombine biletimle ziyaret ettiğim zon yer olmuştu. Türkiye’de böylesi yerleri hiç görmediğimden olağanüstü gelmişti bana hepsi de. Şehrin göbeğinde orta ölçekte bir hayvanat bahçesi ve eğitici okul gibiydi. Kelebek, arı ve karıncaların hayatları hakkında çokca bilginin yanında, gerçek bal peteği ve üzerinde çalışan gerçek arıları görebiliyorsunuz.
9. Sydney Botanic Gardens

Sydney Botanic Gardens (Botanik Bahçesi) , şehrin kalabalığından kaçmak için ideal bir adres. modern gökdelenleri arasında yer alan, Sydney’in yemyeşil kalbi. Birçok çeşit bitki ve çiçek arasında huzurlu bir piknik, giriş ücreti vermeden yapılabiliyor. Royal Botanik Bahçeleri, botanik bahçe içerisinde belirli saatlerde ücretsiz turlar da düzenliyor. Sidney’de piknikçilerin ve yürüyüş yapmak isteyenlerin tercihi olan Botanik Bahçesi, Opera Binasının yanında, sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar açık.
Sydney Limanı yakınlarında bulunan Royal Botanik Bahçeleri & The Domain, 1816’da ziyarete açılan, Avustralya’nın en eski bilim merkezi. İçerisindeki yerli ve egzotik bitki, çiçek ve ağaç koleksiyonuyla Sydney’in kalbinde yemyeşil bir alan olan bahçelerde aynı zamanda bir sanat galerisi ve müzik okulu bulunuyor.
Sydney’in en önemli sanat galerisi olan New South Wales Sanat Galerisi (Art Gallery of New South Wales) ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. 1909’da ziyarete açılan New South Wales Sanat Galerisi, Avustralya’nın en özel sanat eserlerinin bulunduğu galeri ve yılda bir milyonun üzerinde ziyaretçi alıyor.
Avustralya, Asya ve Avrupa’dan gelen çağdaş sanat eserlerinin bulunduğu galeride, aynı zamanda Aborjin sanatına dair eserler de görmek mümkün. Çarşamba günleri yine ücretsiz izlenebilecek konuşmalar ve film gösterimleri düzenleniyor.
10. Taronga Hayvanat Bahçesi

Taronga Hayvanat Bahçesi, kentin deniz kıyısında yer alıyor. Devasa büyüklükteki hayvanat bahçesi, dünyanın en güzel manzarasına sahip bahçelerden biri olsa gerek. Sydney Limanını ve meşhur Qircular Quay Bölgesini karşıdan gören hayvanat bahçesinde 380 türde 2,200 hayvan ziyaretçilerini bekliyor.
Hayvanat bahçesinde, hayvan türlerinin doğal ortamları yaratılmış. Avustralya’nın ikonu kanguruları, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşamayan koalaları ve çizgi filmlerden tanıdığımız Tasmanya Canavarı’nı Taronga Hayvanat Bahçesi’nde görmek mümkün. Buraya Circular Quay’den feribotla ulaşım mümkün. Taronga Hayvanat Bahçesi’nde yerli türler ile bitki çeşitlerini görebilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
11. Bondi Plajı

Bondi Beach, dünyanın en popüler kumsalları arasında ismini geçirmeyi her zaman başarıyor. 1 km uzunluğundaki göz alıcı kumsalın kuzeyinde Ben Buckler banliyösü ve güneyinde ise okyanusa nazır yüzme havuzlarıyla meşhur Bondi Icebergs yüzme kulübü yer alıyor. Yüzücülerin ve sörfçülerin şehirdeki favorisi Bondi Kumsalı ihtişamıyla, havalı cafe, pub ve gösterişli otelleriyle her an hareketli bir kumsal.
Yürüyüş yapılabilecek en güzel rotalardan olan Bondi Kumsalı ve Coogee Bölgesi arasındaki rota, görüp görülebilecek en güzel manzaraların izinin sürülebileceği bir rota. Bahar aylarında, Sydney’in popüler kumsalı Bondi’de ‘Scuplture By The Sea’ olarak adlandırılan ve kumların arasında sergilenen heykeller ücretsiz olarak görülebiliyor.
Bondi Kumsalı’nın sahilinin kalabalığından kaçmak isteyenler için ise Sydney’in gizli cenneti Camp Cove Sahili harika bir fırsat. Dalgasız bu kumsalda, Sydney’in en pahalı ve şık evlerinin hemen önündeki kumlara şemsiye dikip kumsal keyfi yapmak elbette ücretsiz.
Sydney her ne kadar büyük ve kalabalık bir şehir olsa da şehir merkezinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşabilen 24 plaj bulunuyor. Liman bölgesi çevresindeki Balmoral, Chinamas, Nielsen Parkı ve Parsley Körfezi’nde yüzmenin yanı sıra sörf aktiviteleri de yapılıyor. Batıda bulunan Bondi Plajı ise şehrin en tanınan sörf merkezi.
12. Blue Mountains

Blue Mountains (Mavi Dağlar), Sydney’in 100 kilometre kadar güneybatısında bulunan ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir yer. Geçmişte Aborjinlerin yaşadığı dağlarda çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor. Trenle 2 saat, özel araçla ise 50 dakikada ulaşılabilen bu doğa harikasını mutlaka listenize ekleyin.
Sidney yeme içme
Daha çok İngiliz etkilerinin görüldüğü Sydney mutfağı şehirde yaşayan yabancı nüfusun etkisiyle çeşitlilik gösteriyor. Kapsamlı menülerin olduğu restoranlarda et, balık, sebze hatta Aborjin mutfağına kadar geniş bir seçenek sunuluyor.
Dünya mutfaklarından İtalyan, Fransız, Türk, Çin, Japon, Tay, Vietnam ve Hint restoranları da şehrin dört bir yanına dağılmış durumda. Deniz ürünleri konusunda hiç sıkıntı yaşamayacağınız Sydney’de kaliteli biftek ve et çeşitlerinin lezzetine inanamayacaksınız.
Daha çok İngiliz etkilerinin görüldüğü Sydney mutfağı şehirde yaşayan yabancı nüfusun etkisiyle çeşitlilik gösteriyor. Kapsamlı menülerin olduğu restoranlarda et, balık, sebze hatta Aborijin mutfağına kadar geniş bir seçenek sunuluyor.
Çok kültürlü yaşam ve etnik yapıdaki farklılıklar nedeniyle Sidney’de dünya mutfaklarından lezzetleri kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Türk, Yunan, İtalyan, Çin, Japon, Tay, Hint ve Latin Amerika restoranları şehrin dört bir yanına dağılmış durumda. Deniz ürünleri konusunda hiç sıkıntı yaşamayacağınız Sydney’de kaliteli biftek ve et çeşitlerinin lezzetine inanamayacaksınız.
Sidney alışveriş
Sidney’de alışveriş denince akla ilk gelen yer Kraliçe Viktorya Binası (Queen Victoria Building) oluyor. 20. yüzyıl Viktoryen mimarisinde inşa edilmiş olan bina göz zevkinize hitap ederken yüzlerce mağaza arasından alışveriş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca Westfield Alışveriş Merkezi’nde de Gucci, Chanel, Louis Vuitton gibi lüks markaları bulabilirken Paddington bölgesindeki butikleri gezebilirsiniz.
Sidneyin bir çok yerinden trenle gidebileceğiniz Central bölgesi ucuz alışveriş için uyfun. Çok sayıda alışveriş merkezi, hostel, otel ve şirket binaları var. Büyük alışveriş merkezi World Square Center’in altında çok büyük bir halk pazarı var. Ne ararsanız bulabileceğiniz irili ufaklı dükkanlardan oluşan bu yer çarşambadan pazara kadar açık.
Avustralya’da gördüğüm en uygun fiyatlı yer burası olmuştu. Sebze meyveden tutun da oyuncak, elektronik, telefon ve aksesuarları, kılık kıyafet, ayakkabı, çanta, hırdavata kadar her şey var. Fiyatlar makul. Yarım saat bu bölgeyi dolaşmak için yeterli, çok fazla dikkat çekici bir şey yok, hemen yakını Chinatown. Zaten bu bölgede çok sayıda Uzakdoğulu görebilirsiniz. Dükkânların ve restoranların çoğu aynı şekilde Uzakdoğu kökenli.
Sidney gece hayatı
Sidney kalabalık nüfusu ile 24 saat yaşayan bir şehir. Gece hayatıyla iddialı bir konumda olan şehirde farklı zevk ve beklentilere uygun çok sayıda alternatif bulunuyor. The Rocks ve King Street Wharf bölgeleri şehrin en elit mekanlarının olduğu daha üst gelir grubu kişilere hitap eden merkezler.
Oxford Caddesi, kafe ve barların yanı sıra gay kulüpleri ile şehrin gay bölgesi olarak adlandırılıyor. Liman çevresinde de liman manzaralı teras barlar ve gece kulüpleri bulunuyor. Genel olarak pahalı bir şehir olan Sidney’de gece kulüpleri de bu pahalılığı hissedebileceğiniz yerler. Bazı mekanlar giriş ücreti talep ediyor, alkollü içecekler ve atıştırmalıkların fiyatları ortalamanın üzerinde.
Sidney’de nerede kalınır
Sydney Cental YHA, normal oda ücretleri 36 AU$, 60 TL. Bir gezgin için çok yüksek, 15 günlük konaklama paketi aldığınızda, geceliği konaklama fiyatı 26 AU$’a geliyor. 390 AU$ ödeyerek 15 günlük paket aldım. Yandaki kötü hostele 27AU$ ödemek yerine bu toplu ödeme indirimiyle burada 26 AU$’a kalabileceğim.
Kesinlikle beş yıldızlı bir hostel. Duvardaki fotoğrafa bakılırsa burası eskiden Sydney’in en eski ve en yüksek binalarından biriymiş. Şimdiye kadar gördüğüm hosteller içerisinde en büyüğü ve en kalitelisi. Altı kişilik odası kocaman sayılır ve klimalı, havası temiz, her yatak başında kişiye özel aydınlatması ve büyük sırtçantanızı bile koyaup kapısını kilitleyebileceğinize size özel dolabı var.
Kapılar elektronik kartla açılıyor, ancak açıp kapatması oldukça gürültülü. Mutfağı pırıl pırıl ve çok sayıda sanayi tipi buzdolabı ve rafları var. Mutfak gereçleri yeni ve düzenli. Yemek yenilecek masa ve sandalye ve ortam hostel yemekhanesinden çok bir cafe ortamına benziyor. 2 tane piyano bile var.
Mutfağın hemen karşısında Cinema olarak adlandırılan, akşamları film yayını yapan kocaman b,r oda var. Yerde bolca armut koltuk, minder ve sünger. Bilardo, kitaplığı, internet için bilgisayarlar ve yine aynı yerdeki koltuklarıyla bu dinlenme alanı oldukça güzel ki çoğu zamanımı burada geçirdim.
Hemen Central Tren istasyonunun arkasındaki ilk bina. Ulaşım olarak da her yere en çabuk gidilebilecek bir yerde konumlanmış. Circular Quay ve Town Hall’e uzaklığı yürüyerek yarım saat. 60-70 yaşlarında olan misafirlerini görebileceğiniz gibi çok sayıda yaşı 18’den küçük olan grup olarak gelmiş kimseleri de görebilmek mümkün.

Sidney’e nasıl gidilir
Sidney’e Türkiye’den direkt uçuş yok. Ulaşım için tek seçenek aktarmalı uçuşlar. Ülkemizden en uzun uçuş mesafesinde yer alan şehirlerden Sidney’e Qatar Airways ile Doha’dan, Singapore Airlines ile Singapur’dan, Emirates ile Dubai’den ve Oman Air’le Maskat’tan aktarmalı uçuşlarla ulaşılabiliyor.
İstanbul-Sidney uçuş süresi hava yolu şirketine, aktarma sayısına ve aktarmadaki beklemeye göre 19 saat 40 dakika ile 38 saat arasında değişiyor.
✈ Sydney Uluslararası Havalimanı, şehir merkezinin 8 km güneyinde yer alıyor. Havalimanından Sidney şehir merkezine tren, otobüs, shuttle, taksi, bisiklet, kiralık araç ile gidilebiliyor.
Haftalık Sydney Ticket aldım, 57 $. Otobüs, feribot ve Trende geçerli ve şehrin birçok yerine bununla ulaşabileceğim. Türk Lirası ile 1 haftalık bu bilet 92 liraya geliyor. Mümkün olduğunca bu şehirdeki gezimi hızlıca tamamlayıp diğer şehirlere geçsem iyi olacak gibi.
Sanırım burada bir hafta kalınınca yapılacak harcamayla Asya’da birçok ülkede bir ay rahatlıkla gezilebilir. Bu bile havalimanı için geçerli değil. Nedense orası için ayrı bilet satın almak gerekiyor. Uyku tulumumu havalimanında unutmuşum. Sırf onu almak için 20$ lık havalimanı bileti aldım.
Bondi JunctationAnladığım kadarıyla burası diğer bir önemli transport merkezi. Çünkü tren istasyonu ve oradaki bağlantılı otobüslere bakarsak neredeyse küçük çaplı bir havalimanı tasarımındaydım. Sanırım metronun geldiği son noktalardan biri. Buradan diğer yakın yerlere otobüsle hizmet yapılıyor.