Şarm El Şeyh, Mısır’ın popüler turistik şehirlerinden birisi. Bir zamanlar küçük bir Bedevi kasabası olan Şarm El Şeyh, seksenli yıllardan sonra yapılan turizm yatırımlarıyla hızla gelişerek, dünya klasmanında tatil seçenekleri sunan bir tatil beldesine dönüştü. Kızıldeniz’in berrak suları, mercan resifleri ve zengin su altı yaşamı, kısa sürede buranın gözde bir uluslararası tatil merkezi haline gelme nedenlerinden birisi.
Asya ile Afrika’yı birleştiren Sina Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Şarm el Şeyh, “Şeyhin Koyu” anlamına geliyor ve Arapça’da “Şarmeşşeyh” diye telaffuz ediliyor. Bir yanda görkemli Sina sıradağları ve uçsuz bucaksız gibi görünen Sina Çölü uzanırken; diğer yanda dantel gibi işlenmiş kıyı şeridi ile misafirlerine unutulmaz bir tatil vadediyor.

Mısır kültürü ve tarihinin zenginliği, kültür turlarından ekstrem sporlara, şık akşam yemeklerinden Bedevi sofralarına kadar geniş seçenekli alternatif etkinlikler, renkli gece hayatı ve eğlence olanakları, Avrupa ve Türkiye gibi yerlere yakın oluşuyla dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor.
Balıkçılıkla geçimini sağlayan bir liman kasabasıyken doğru bir strateji ile turistik bir tatil cennetine dönüşen Şarm, dağlarla sarılı coğrafyasında denize kucak açıyor. 30 kilometreyi aşan uzunluktaki kumsalları ve su sporlarıyla dikkat çeken Şarm’da en önemli turistik merkezlerden biri Naama.
Şarm El Şeyh, karayolu boyunca dizilmiş 4 farklı bölge üzerine yayılmış bir şehir. Bunlar; Nabq Bay (Na-bik diye okunuyor), Naama Bay, Hadaba (Ras um Sidd) ve Şarm Old Town.
Nabq Bay
Nabq Bay, Şarm El Şeyh’in en Kuzeyinde kalan ve şehrin en yeni gelişen bölümün adı. Çok sayıda yeni otel ve villalar inşa edilmeye devam ediyor. Nabq bölgesinde Al Khan ve La Strada adlı iki alışveriş merkezi bulunuyor. Nabq Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’na 8 km uzaklıkta yer alıyor.
Naama Bay
Naama Bay, şehrin turistik merkezi diyebileceğimiz bir yer. Mısır, 1983 yılında Sina Yarımadası’nı İsrail’den geri aldığı zaman, Naama Koyu’nda herhangi bir yerleşim bulunmuyordu. Şimdi ise şık restoranları, ünlü otelleri, fast food zincirleri, bar ve gece kulüpleriyle, Marmaris ve Bodrum’u aratmayacak şekilde, oldukça renkli ve hareketli bir bölge. Yol kenarlarında sıralanan cafelerde, yere serili minderlerde dinlenerek çay veya Türk kahvesi içmek ve nargile tüttürmek mümkün.
Yaklaşık 1 km uzunluğundaki plajı ile de deniz kum güneş sevenleri kendisine çeken bir yer. Alışverişin kalbi kesinlikle Naama kıyı kesiminde atıyor. Giyim-kuşam mağazaları yanı sıra mücevher dükkanları da dikkat çekici çeşit ve yoğunlukta. Naama Bay, Şarm El Şeyh Uluslararası Havalimanı’na 8 km uzaklıkta yer alıyor.

Göz at: Naama Bay Plajı, Şarm El Şeyh, Mısır [Video]
Hadaba
Hadaba, Naama Bay’dan sonra gelen, Kızıldeniz boyunca uzanan bu yerleşim alanı, 5 yıldızlı otellerin yanında 3 ve 4 yıldızlı ekonomik otellere ve lüks villalara ev sahipliği yapıyor. Hadaba’daki Ras Um Sid bölgesi yüzmek ve şnorkelle dalmak için en uygun yerlerden birisi. Al Hadaba bölgesinin ana alışveriş noktası ise Il Mercato
Sharm El Sheikh Old Town
Old Town, Şarm El Şeyh’in en otantik yönünün görülebileceği tek yer olan bu Eski Şehir bölgesi, diğer turistik yerlerdenn farklı olarak, esnaf dükkanlarının ve lokantalarının olduğu, bana daha sıcak gelen bir yer. Nargile sevenlerin veya kahve içmek isteyenlerin için mutlaka bir akşam uğranması gereken bir yer. Her gece bir meydanda Arap müziği eşliğinde dans gösterileri yapılıyor. Mısır’ın ünlü yerel dansı olan Tennure gösterileri meydanda izlenebilir. Hediyelik eşya almak için ise fiyatlar daha uygun.
Şarm El Şeyh’e nasıl gidilir
Türk Hava Yolları, Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri olmak üzere haftada 4 defa İstanbul’dan Şarm El Şeyh’e direkt tarifeli seferler düzenliyor. THY uçağı gece 02:00’de kalkıyor ve yaklaşık 2 saat 15 dakikalık bir uçuş sonrasında Şarm’a varıyor.
İstanbul-Şarm El Şeyh uçak bileti fiyatları Türk Hava Yolları ile 750 TL civarında. Egypt Air ile Kahire aktarmalı olarak da Şarm’a gidilebilir. Sharm el Sheikh International Airport (İsrail’den kalma “Ophira” olarak da adlandırılıyor), Mısır’ın en yoğun ikinci havalimanı. Hurgada’dan Şarm El Şeyh’e feribot seferleri düzenleniyor.

Ulaşım; Şehirde bir yerden bir yere gitmek için en ideali taksi kullanmak. Yalnız araçlarda taksimetre kullanılmıyor. 20-40 Mısır Pound bir çok yere gitmek için yeterli. Taksiye binmeden gidilecek yer hakkında ücret miktarını otel resepsiyonundan öğrenip, taksicilerle öylece pazarlık yapmak iyi fikir. Gezilecek bazı yerler ve alışveriş merkezleri için ücretsiz Shuttle Bus olup olmadığını da otelinizden öğrenebilirsiniz. Birçok otelin kendisine ait günlük shuttle servisleri oluyor. Öğrenmekte fayda var.
Mısır telefon kodu; 20. Türkiye’yi aramak için + 90 212 123 4567 şeklinde tuşlamanız gerekiyor.
Para Birimi; Mısır Paundu (Egyptian pound ya da LE). Paund da “piaster” denilen 100 kuruşa bölünür.
Elektrik; Mısır’da elektrik 220 volttur ve Türkiye’deki gibi Avrupa tipi elektrik prizleri kullanılıyor.

Sağlık; Güneş gözlüğü, şapka ve güneş kremi mutlaka çantada olmalı. Bolca su tüketilmesi tavsiye edilir. Mısır gezisi için herhangi bir aşı yaptırmak gerekmiyor.
Güvenlik; Şarm El Şeyh’in, oldukça güvenli olduğunu söylenebilir. Naama Bay bölgesinde, sabahın ilk ışıklarına kadar turistleri sokaklarda ve cafelerde görmek mümkün. Seyahatlerde genel kural olarak yanınızda çok fazla nakit taşımayın. Günlük yapılacak harcamalar için cebinizde para bulundurun ve ödeme yaparken tüm paranızı çıkarıp göstermeyin.
Kıyafet seçimi; Şarm El Şeyh modern bir tatil kenti. O nedenle giyim konusunda herhangi bir şeye özellikle dikkat etmek gerekmiyor. Gezerken t-shirt ve şort giymekte bir soru yok. Serin geceler için yanınızda ince uzun kollu bir kıyafet bulundurmakta fayda var. Plajlarda üstsüz güneşlenmenin Mısır’da yasak olduğunu hatırlatayım. Şnorkel ve paletinizi de yanınıza almayı unutmayın. Otelden alınan havlular, plajda veya tekne turlarında kullanılabilir, yük etmeyin.

Internet; Otellerde ve cafelerde ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriliyor. Yaygın kullanılan Vodafone SIM kart (5 TL) ve internet paketi alınabilir.
Resmi tatil günleri; Cuma günleri Mısır’da genellikle tatil ilan ediliyor. Cumartesi gününe kadar iş yerleri ve bankalar kapalı oluyor. 7 Ocak Coptic Christmas adını verdikleri bayramlarını kutluyorlar. 22 Şubat ise Mısırlılar’ın Birleşme Günü olarak kutlanıyor. 25 Nisan’da ise Sina Yarımadası’nın Kurtuluş Günü. 1 Mayıs Mısır’da da İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.
Şarm El Şeyh gece hayatı
Şarm El Şeyh gece hayatı çok renkli. Gün boyun deniz, kum ve güneşin keyfini çıkaran tatilciler, hava karardıktan Şarm sokaklarını doldurmaya başlıyor. Kelimenin tam anlamıyla şehir bir parti havasına bürünüyor ve bu sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Naama Bay bölgesi, turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden bir tanesi. Burada yer alan Hard Rock Café, Pasha, Bus Stop, Camel Bar, Black House, El Adaba’da bulunan El Fanara Açıkhava Diskosu ve Taj Mahal Şarm El Şeyh’in en ünlü mekanları.
Hard Rock ve Little Buddha gibi mekanlar ise gün boyu restoran olarak hizmet verirken; gece 12.00’den sonra gece kulübüne dönüşüyor. Şarm El Şeyh gece hayatının en ünlü ve en çok ilgi gören yeri ise, çölde, açık havada yer alan La Dolce Vita Disco. Burası, arabayla şehrin 20 dakika kadar dışında yer alıyor.

Şehrin en prestijli ve en büyük eğlence yerlerinden biri de Soho Square. Burası Naama Bay’e göre daha sakin ve düzgün. Avrupai mekanlar, dünya mutfağından seçmeler sunan restoranlar, Irish Publar ve Discolar ve alışveriş shoplarıyla keyifli bir akşam geçirmek için uygun bir yer.
Şarm El Şeyh’e ne zaman gidilir
Ekim- Nisan arası Şarm El Şeyh’in kış mevsimi ve hava sıcaklığı 20-30C arasında seyrediyor. Mayıs-Eylül arası ise sıcak olsa da tatil için elverişli bir iklim sunuyor. Bu dönem yine dalış için de en uygun vakitler. Nem oranı düşük olduğundan sıcaklık insanı çok rahatsız etmiyor. Akşamları çölden gelen esinti ile şahane bir hava oluşuyor. Ekim-Kasım arası en uygun mevsimler, ancak bu dönem Şarm El Şeyh oldukça çok ilgi gördüğünden otel fiyatları daha yüksek olabiliyor. Gitmeden erken rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Mısır vizesi
Mısır vize isteyen ülkelerden birisi ve vize almak 10 gün sürebiliyor. Bu süreç biraz belirsiz, bazen 1 ayda vizenizin çıkmadığı durumlarla dahi karşılaşabilirsiniz. Alınan vize ile ülkede 30 gün kalınabiliyor. Ben Ankara’dan bir turizm acentesi aracılığıyla single giriş vizeyi 100 TL ödeyerek aldım. Minimum 6 ay geçerliliği olan pasaport ve 2 fotoğraf gerekiyor.
Mısır Konsolosluğu İstanbul Adres: Cevdetpaşa Caddesi, No: 12, Bebek – Beşiktaş / İstanbul
Mısır Büyükelçiliği Ankara Adres: Atatürk Bulvarı, No: 126, 06680 Kavaklıdere / Ankara
Şarm El Şeyh‘e 10 yıl aradan sonra ikinci gidişimden sonra bu yazıyı hazırladım. Burası ilk defa dalış yaptığım da bir yerdi. Sadece Kızıldeniz bile Şarm El Şeyh’e gitmek için yeterli bir sebep bana göre. Direkt uçuş var, ulaşım süresi kısa, kaliteli ekonomik otelleri var, nem olmadığından dolayı yılın her mevsimi gidilebilecek bir yer.
Şubat ayında deniz girilir mi acaba…
Evet, Ben bir doğum günümde Kızıldeniz’deydim, istisna günler hariç deniz suyu sıcak ve yüzülebilir.
Mısır’a hiç gitmedim. Türkiye’de dalışı öğrenip, Şarm ve Hurgada’nın renkli sularına dalmak istiyorum. Vize için en 40 gün önceden başvurmak gerekiyor diye duydum. Şu vize sorunu olmas gezecek çok yer var.
Mısırı gerçekten böyle bilmezdim 😳
Gezilecek ve görülecek çok yer var. Bu nedenle elimizi çabuk tutmalı ve yola koyulmalıyız. Şarm El Şeyh ile yola başlamak lazım; ilk hedefimiz Kızıldeniz ileri!
Şarm’da Naama Bay bölgesinde yerel turizm acenteleri var. Acentelerden Thislegorm Savaş Batığı, otobüs ile Süveyş Kanalı tünelinden Kahire, çölde atv ile bedevi çadırı ve gökyüzünü teleskop ile izleme turlarına uygun fiyata katılabilirsiniz. Sırf pazarlık için hediyelik eşyacılar ile pazarlığa girebilirsiniz (Almayacağınız ürünler için pazarlığa tutuşmayın! Çay ikram edilirse o ürün illa satılıcak 🙂 )
Şarm El Şeyh’le ilgili sorularınız için http://www.misiragel.com
instagram : misiragelcom
merhaba,
bookingden okudugum yorumlara göre otel yemeklerınden genelde kımse memnun değil, hersey dahil otel tercihi yerine merkezde bir otelde kalıp kahvaltı dahil bir konaklama seçip gunun geri kalanında merkezdeki yerlerden damak tadımıza göre yemek yemek ne derece uygun ve ekonomik olur? merkezdeki yerlerde cok pahalı mıdır yemek fiyatları açısından.
Şarm El Şeyh’ten Hurgada ve Akabe’ye geçebilir miyim? Ulaşım var mıdır?
Ben haziranda şarm el şeyh teydim. Akabe ve hurghada ters yerlerde.. Akabeye oradan turlar var onlar ile gidebilirsiniz. Ben tur kataloğunu incelerken fiyatını görmüştüm 1200Egypt paundu idi. Oda yaklaşık 160$ civarı yapar. 1$ = 7,60Egyp paundu.
Kendiniz nasıl geçersiniz bilmiyorum. Hughada ya uçakla gitmek isterseniz çok pahalı olur çünkü önce kahireye gidip sonra oraya gitmeniz lazım. 2 uçak değiştiriyorsunuz. Sadece egypt air var. Gidiş geliş 400$ tutar. Şimdi baktım sharm el sekh hurghada direk uçuaklarda başlamış ben orda iken yoktu oda gidiş geliş 130$ civarı.. Hurghada ya Feribot ile geçme imkanı var diye okudum ama bu gittiğimde vakit yetmediği için araştırmadım.
Hurghada ya giderseniz LUXOR ada gidin derim. Günü birlik turlar var. Kemal beyin yazısı vardı.
Kahireye 6 saat süren lüks otobüsler ile gidebilirsiniz. oda 25$ civarı..
Mısır gerçekten görmek istediğim bir yer. Sharm dalgıçların Mekkesi sayılır. Bizim de bir hacı olmamız lazımdır. 🙂
Benim Mısır’da en çok merak ettiğim, denizaltı dünyasının en güzel göründüğü yer: Şarm El Şeyh. Bu kadar berrak suların içinde yüzmek ve o doğal ortama karışmak, mükemmel bir deneyim olurdu. İlk fırsatta gideceğimiz iki yurt dışı planımız var. Bunlar Mısır ve İtalya vee gezdikten sonra buradan paylaşmaktan zevk alacağım. Sevgiyle kalın…