Makedonya Tatil

Mersin, Akdeniz Bölgesi’nin en gözde tatil yerlerinden. Muhteşem doğal güzellikleriyle dünyada eşi benzeri az bulunan bir yerleşim yeri. Şanslı bir coğrafyada ne ararsanız var; yüzlerce km uzayıp giden kıyı şeridi, hemen arkasında uzayan ormanlarla kaplı Toros dağları, üzerinden güneşin eksilmediği verimli topraklar, binlerce yıllık kültürlerin izlerini taşıyan antik kalıntılar, zengin mutfak kültürü ve dahası.

Kilikya’yı oluşturan, Anamur’dan Silifke’ye, Kilikya’nın Efes’i olan Uzuncaburç’tan Kanlıdivane’ye, Mersin’den Tarsus’a kadar uzayan bu coğrafya dinlerin ve kültürlerin buluştuğu bakir, henüz değeri yeteri kadar anlaşılmamış şahane bir şehir.

mersin nasıl gidilir

Mersin hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Antik çağdaki ismi Kilikya olarak bilinen bölgede, sulak ve verimli topraklarda kurulu olan Mersin’de en eski insan yerleşimi Yeni Taş Çağı’na dek uzanıyor. Gözlükule ve Yumuktepe höyüklerinde yapılan kazılarda elde edilen buluntuların en eskisi MÖ 6 bin 300’lü yıllara en yenisi ise Selçuklu dönemine uzanıyor.

Mersin’in yakın dönemde tarih sahnesinde yer alması ise 19. yüzyılın ortalarına rastlıyor. Bu dönemde henüz köy olan Mersin, göçmen Türkmen aşiretlerine ev sahipliği yapmış ve ismini de bu aşiretten almış. Amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığına katkıda bulunmak amacıyla Çukurova’da artan pamuk üretimi ve 1866 yılında Mersin’in demiryolu ağına bağlanmasıyla şehrin kaderi değişmiş.

Çukurova’nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği en önemli limana ev sahipliği yapan şehrin hızla gelişmesinde en büyük pay sahibi ise Hristiyan Levantenler. Levantenlerin şehirdeki izlerini Latin İtalyan Katolik Kilisesi ve Arap Ortodoks Kilisesi’nde görmek mümkün.

Mersin’in Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut olmak üzere 13 ilçesi bulunuyor. Mersin’in nüfusu 1 milyon 840 bin, yüzölçümü 15 bin 620 km², telefon kodu +324, plaka kodu ise 33.

Mersin nerede 📍

Mersin, doğuda Adana, batıda Antalya, kuzeyde Konya, Karaman ve Niğde, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili. Yüzölçümü 15 bin 853 kilometrekare olan şehrin topraklarının yüzde 49.5’i ormanlardan oluşuyor.

Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz kıyısında 321 km boyunca uzanan Mersin’in kuzeyi orta Toros Dağları ile çevrili. Tarsus ve Mersin’in bir bölümü bereketli Çukurova’nın devamı niteliğinde, geniş düzlüklerden oluşuyor.

flyista
mersin haritası
Mersin Haritası, büyütmek için tıklayın

ⓘ Mersin gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Mersin’e nasıl gidilir ✈️

Mersin, Türkiye‘nin dört bir yanından ulaşım bağlantısına sahip bir kent. Şehre hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile ulaşılabiliyor.

Mersin’e uçakla nasıl gidilir: Mersin şehir merkezine en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa Havalimanı. Şehre 66 km uzaklıktaki havalimanı Mersin’in dış dünyaya açılan hava bağlantısını sağlıyor.

Adana Şakirpaşa Havalimanına Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlas Global, SunExpress ve Onur Air’in direkt seferleri bulunuyor. Adana’ya İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Diyarbakır, Trabzon, Ordu, Erzurum ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden direkt uçak seferleri yapılıyor.

Adana Şakirpaşa Havalimanından Mersin’e nasıl gidilir: Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan her yarım saatte bir hareket eden HAVAŞ servislerinin yanı sıra taksi ve araç kiralama seçeneği ile Mersin’e geçilebiliyor. Ayrıca Adana Garı’ndan trenle ve otogardan otobüsle de 1 saat gibi bir sürede Mersin’e gitmek mümkün.

Adana’dan Mersin’e giden HAVAŞ servisleri Adana Havalimanı’ndan sonra sırasıyla Tarsus (Kleopatra), Çevreyolu, Mersin Forum AVM Önü, Saya Park (Eski Kipa AVM) güzergahını izliyor. Adana-Tarsus bilet ücreti 17TL, Adana-Mersin bilet ücreti ise 23TL. Adana-Mersin ulaşım süresi ise yaklaşık 2 saat sürüyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Mersin’e arabayla nasıl gidilir: İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine E-5 ve E-24 karayolları ile bağlanan Mersin, zorlu coğrafyası nedeniyle uzun yıllar kara yolları yatırımlarından sınırlı olarak yararlanan bir şehir.

Adana-Mersin arası 85 km. Adana’dan Mersin’e arabayla gitmek için iki yol alternatifi bulunuyor. Şakirpaşa Havalimanı’ndan çıkarak E90 numaralı yol ve devamında da Adana Erdemli yolunu izlemeniz gerekiyor. Bu yol yaklaşık 84 km sürüyor. Daha iyi seçenek ise Adana’dan Mersin’e giden 60 km uzunluğundaki D400 yolunu kullanmak. Bu güzergah otoyol kalitesinde bir çevre yolu ve ücretli geçişler var.

İstanbul’a 946 km mesafede olan Mersin’e İstanbul-Ankara Otoyolu’nu kullanarak Aksaray, Pozantı, Tarsus güzergahı takip edilerek özel araçla 10 saatte varılıyor. Ankara-Mersin arasındaki mesafe ise 498 km (5 saat 25 dakika). İzmir’den Mersin’e özel araçla gitmek için Uşak, Afyonkarahisar, Konya, Ereğli, Pozantı, Tarsus rotası takip ediliyor. İzmir-Mersin arasındaki mesafe 909 km (10 saat 35 dakika).

Mersin’e otobüsle nasıl gidilir: Türkiye’nin dört bir yanından Mersin’e şehirlerarası otobüs seferleri yapılıyor. Mersin Otogarı şehir merkezinde bulunuyor. Mersin’den en sık otobüs seferi ise komşu şehir Adana’ya. Otobüsle Mersin-Adana 1 saat sürüyor.

Mersin’e trenle nasıl gidilir: Mersin, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sefer yapan bölgesel trenlerin ana hareket merkezi. Mersin’den hareket eden bölgesel trenler ile Yenice, Adana, Ceyhan, Toprakkale, Erzin, Dörtyol, İskenderun, Fevzipaşa ve Islahiye’ye gidilebiliyor.

flyista
mersin nerede

Mersin gezilecek yerler 📌

Akdeniz boyunca 321 km sahil şeridine sahip olan Mersin, sonu gelmeyen tertemiz kumsalları, mis kokulu portakal ve limon bahçeleri, antik kentleri ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm merkezi. Taşucu, Susanoğlu, Kızkalesi, Anamur ve Ören plajları şehrin gözde plajlarından.

Tarih boyunca birçok medeniyetin buluştuğu bir coğrafyada yer alan Mersin’de Soli Pompeipolis, Kanlıdivane, Kızkalesi, Uzuncaburç, Mamure Kalesi ve Anemurium Antik Kenti ziyaret edilecek yerlerden.

Kent merkezindeki Latin İtalyan-Katolik Kilisesi, Mersin Müzesi, Atatürk Evi ve Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Mersin Deniz Müzesi, Cumhuriyet Meydanı, Mersin Marina Mersin gezilecek yerler listenizde olmalı. Ayrıca St. Paul Kilisesi, Aya Tekla Kilisesi ve Eshab-ı Keyf Mağarası da inanç turizmi için büyük önem taşıyor.

Önceki blog yazısıİçecekten Öte Bir Keyfin Öyküsü: Arabağa Türk Kahvesi, Mersin
Sonraki blog yazısıLübnanlı Hristiyan Dürzülerin Kurduğu Mabed: Latin İtalyan Katolik Kilisesi
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

3 YORUM

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın