Avrupa‘nın en küçük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biri olan Lüksemburg, Benelüks olarak adlandırılan Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’tan oluşan üçlü birliğin üyesi. Dünyada kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülke unvanını taşıyan Lüksemburg, yüksek refah seviyesi ile biliniyor. Çok güçlü bir ekonomiye sahip olan ülke, kişi başına düşen milli gelir oranında dünya birincisi.

Avrupa Birliği’nin kurucu ülkeleri arasında yer alan Lüksemburg, birliğin çok sayıda stratejik kurum, kuruluş ve genel müdürlüklerine ev sahipliği yapıyor. Başkent Lüksemburg kenti deniz seviyesinden 300 m yükseklikte kurulmuş. Başkent, sarp kayalık bir yayla üzerine kurulu modern semtler ile aşağı kentte bulunan Grund, Clausen ve Pfaffenthal adlı üç semt arasındaki karşıtlıkla şaşırtır.

lüksemburg nasıl gidilir

Lüksemburg hakkında kısa bilgiler 🇱🇺

Resmi adı Lüksemburg Büyük Dükalığı olan Lüksemburg bir Batı Avrupa ülkesi. Başkenti ülke ile aynı adı taşıyan Lüksemburg şehri. Dünyanın en yüksek refah seviyesine sahip ülkelerinden biri olan Lüksemburg, kaliteli yaşam süresi, gelişmiş iş olanakları, güçlü ekonomik göstergeleri ve insana saygılı kent yaşamıyla örnek bir ülke.

Kont Siegfried’in 963’te Lütteburg (Lüksemburg) Kalesini kurmasıyla tarih sahnesine çıkan Lüksemburg, Roma ve Cermen kültürlerinin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Konumu nedeniyle iki uygarlığın da kültürel özelliklerinden izler taşıyan Lüksemburg’da Lüksemburgça, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç resmi dil konuşuluyor. Ülkede İngilizce de yaygın olarak konuşuluyor. Lüksemburg para birimi Euro. Türkiye’den 1 saat geri. Lüksemburg nüfusu 602 bin.

Eski bir Roma kenti olan Lüksemburg kent merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Şehrin dört bir yanı tarihi meydanlar, köprüler, geniş yeşil alanlar ve kültürel varlıklarla bezeli. Genellikle Hollanda ve Belçika’yı ziyaret eden turistlerin mutlaka görmeden geçmek istemediği bir ülke Lüksemburg.

Lüksemburg’a gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.

Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Flyista

Daha uygun bir Lüksemburg tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Lüksemburg nerede 📍

Lüksemburg Avrupa kıtasında yer alıyor. Denize kıyısı olmayan Lüksemburg, Belçika, Fransa ve Almanya toprakları ile çevrili. Toplam 12 kantondan oluşan ülkede, ülkeyle aynı ismi taşıyan başkent Lüksemburg dışında Diekirch ve Grevenmacher şehirleri bulunuyor.

İki doğal bölgeye ayrılan ülkenin Kuzeyde Ösling ve doğuda bulunan Moselle Vadisi ile güneyde “Minette Havzası”nı kapsayan Gutland. Ülkenin toplam yüzölçümü 2,586 km kare. Bunun 828 km karesi Ösling’e ve 1,758 km karesi Gutland’a ait.

Kuzeydeki Ösling, Ardenler silsilesinin bir parçası ve Almanya’daki Eifel ile birleşiyor. Sık ormanlarla kaplı bu bölge ülke topraklarının üçte birini (% 32) oluşturuyor ve çok sayıda turist ziyareti alıyor. Dik yamaçlardaki köyler, ırmaklar ve göller ile meşe ve karaçam ormanları ile kaplı bölgenin iklimi oldukça sert. En önemli şehirler Wiltz, Clervaux ve Vianden.

Ösling ve Gutland arasındaki sınır bölgesi, çeşitli ve verimli toprakları sayesinde ülkenin en önemli tarım bölgelerinden birisi.

Ülkenin güneyinde ve ortasında yer alan Gutland başkentle birlikte ülkenin geri kalan (%68) kısmını kapsıyor. Burası genellikle tarlalar ve ormanlarla kaplı. Moselle Vadisi büyüklüğü ve manzara çeşitliliği nedeniyle Lüksemburg’un en görkemli vadisi. Özellikle bağcılık burayı ülkenin turizm açısından en önemli çekim noktalarından biri yapmış. Lüksemburg’un Küçük İsviçresi Müllerthal, Moselle Vadisi’nin kuzeyinde Alman sınırında yer alıyor. Bu bölgenin en önemli yerleşim alanı Echternach, Lüksemburg’un en eski kentlerinden biri.

ⓘ Lüksemburg gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Lüksemburg’a nasıl gidilir ✈️

Lüksemburg’a hava yoluyla ulaşım: Lüksemburg ile aynı adı taşıyan başkent Lüksemburg’da Lüksemburg Findel Havalimanı, ülkeyi dış dünyaya bağlıyor. Luxembourg-Findel Havalimanı’na Türk Hava Yolları ve Lüksemburg’un resmi hava yolu şirketi LUXAIR’in direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul-Lüksemburg uçuş süresi 3 saat 30 dakika.

Lüksemburg Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Lüksemburg Findel Havalimanı şehir merkezine 6 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’den 3 saatlik tren yolculuğu ya da Almanya Frankfurt Havalimanı’ndan shuttle otobüsleri ile de Lüksemburg’a geçiş mümkün. Flibco şirketi otobüsleri Lüksemburg Garı’na kadar gidiyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Lüksemburg’a demir yoluyla ulaşım: Lüksemburg’a Avrupa’nın farklı kentlerinden direkt ve aktarmalı tren seferleri bulunuyor. İngiltere’den Paris aktarması yapan demir yolu hattı Lüksemburg’dan geçiyor. Brüksel-Lüksemburg hattında da her gün düzenli seferler var.

29 farklı Avrupa ülkesinde geçerliliği bulunan InterRail biletleri Lüksemburg yönünde de geçerli. 15, 22 ya da 30 gün süresince kullanılabilen ‘Global Pass’ bileti ile 10 gün içinde 5 sefer ya da 22 gün içinde 10 sefer tren yolculuğu yapılabiliyor. ‘The One Country’ tipi biletle ise Bosna ve Karadağ haricindeki tüm ülkelerde 3, 4, 6 ya da 8 gün seyahat etmek mümkün. Hızlı trenle ve kuşetli trenler için ekstra ücret talep ediliyor.



InterRail Benelux Pass ile 30 günlük takvim boyunca 3, 4, 6 ya da 8 gün yalnızca Belçika, Lüksemburg ve Hollanda içerisinde seyahat edilebiliyor.

Eurailpass tren bileti 28 Avrupa ülkesinde geçerli. 10, 15, 21, 30, 60, 90 günlük kullanım ömrü olan biletler ile 5, 10, 15 sefer kullanım mümkün.

luksemburg nerede

Lüksemburg şehiriçi ulaşım

Lüksemburg genelinde belediye otobüsleri ile toplu ulaşım hizmeti veriliyor. Tek seferlik ya da 24 saat geçerli olan biletler ile ulaşım imkanı sağlanıyor. Ayrıca ‘short-duration’ ismi verilen biletler ilk kullanımdan sonra 2 saat boyunca kullanılabiliyor. Bu biletle ülke içinde şehirlerarası tren ve otobüs yolculukları da yapılıyor. Ülke içindeki tüm şehir ve kasabalara halk otobüsü bağlantısı var. Ulusal tren yolu firması Chemins de Fer Luxembourgeois, ülke içindeki banliyö sistemini işletiyor.

Luxembourg Card sahipleri kart türüne göre 24 saat ile 72 saat arasında tüm toplu ulaşım araçlarına ücretsiz biniyor. Kartla 40’tan fazla turistik aktivite ve müzeye giriş de ücretsiz. Günlük Bilet (Billet Longue Duree) alanlar ertesi gün sabah 04.00’e kadar tüm toplu ulaşım araçlarına sınırsız biniyor.

Lüksemburg’a ne zaman gidilir

Karasal bir iklimin hakim olduğu Lüksemburg’da kış ayları kar yağışlı geçiyor. Lüksemburg hava durumu, Mayıs ile eylül ayları boyunca etkili olan sıcak hava nedeniyle ziyaretçileri olumsuz etkileyebiliyor. Yaprakların sarardığı, hoş görüntülerin ortaya çıktığı sonbahar ayları ülkeyi ziyaret için en ideal dönem.



Lüksemburg gezilecek yerler 📌

Lüksemburg‘un yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı başkenti Lüksemburg, ülkede en çok ziyaret edilen kent. Küçük bir kent merkezi olmasına rağmen çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip olan Lüksemburg şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aluyor.

Lüksemburg, kısa sürede gezip keşfedebileceğiniz bir Avrupa kenti. Lüksemburg’da mutlaka görmeniz gereken gezi durakları arasında ülke tarihi geçmişini yansıtan Büyük Dukalık Sarayı, etkileyici mimarisi ile tarihi bir manastır olan Neumünster, Avrupa’nın en büyük kemerli köprüsü olma özelliğine sahip Ponte Adolphe ve I. Dünya Savaşı mağdurları anısına dikilen göz alıcı Altın Kadın Anıtı yer alıyor.

Ulusal Tarih ve Sanat Müzesi, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Grand Theatre de Lüxembourg, Theatredes Capucins ve Notre Dam Katedrali mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında.

Önceki blog yazısıAdana Müzesi: Adana Arkeoloji Müzesi ve Adana Etnografya Müzesi
Sonraki blog yazısıSamsun Gezi Rehberi
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın