Makedonya Tatil

Kapadokya, Türkiye’nin en özel yerlerinden birisi. UNESCO Dünya Mirasındaki Kapadokya’nın tarihi MÖ 7000’lere dek uzanıyor. Hititlerden Friglerlere, Asurlulardan Perslere, Romalılardan Selçuklu ve Osmanlı’ya dek pek çok uygarlığı barındıran efsunlu olduğu kadar bereketli de bir coğrafya. Kapadokya, lav tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla oluşan eşsiz peri bacalarıyla tanınıyor.

Adını, Farsça ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Katpatuka’dan alan Kapadokya Bölgesi’nin merkezini Nevşehir oluşturuyor. Ülkemizin en çok yerli ve yabancı turist ağırlayan destinasyonlarından Kapadokya, sıcak hava balon turlarıyla görsel şölen yaşatan bir yer. Kayalara oyulmuş benzersiz evleri, kiliseleri, yeraltı şehirleri, rengarenk balonları, ünlü şarapları ve muhteşem günbatımıyla Kapadokya, büyüleyici ve gizemli bir atmosfere sahip.

Kapadokya hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Kapadokya, 60 milyon yıl önce aktif yanardağ lavlarının ortaya çıkardığı, birbirinden ilginç oluşumların yer aldığı bölgedeki peri bacaları ve yeraltı şehirleri, hem yöresel dokunun bir parçası hem de tarihi değerleriyle ön plana çıkan özel bir coğrafya.

Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin de etkisiyle, 60 milyon yıldır süren, bu dağlar henüz yokken oluşmaya başlamış yeryüzü şekilleriyle Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri Kapadokya. Kapadokya ismini Persler’in ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamındaki Katpatukya kelimesinden alıyor.

Kayalara oyulmuş benzersiz evleri, kiliseleri, yeraltı şehirleri, rengarenk balonları, ünlü şarapları ve muhteşem günbatımıyla Kapadokya büyüleyici ve gizemli bir atmosfere sahip. Kapadokya, İç Anadolu’da Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde, Kayseri illerinin sınırlarına kadar uzayan geniş bir bölgede kurulu.

Hristiyanlığın 3-4. yüzyılda Roma İmparatorluğunun resmi dini olarak kabul edilmesinin ardından, Kayseri (Sezeria) doğumlu Aziz Basil buraya gelerek bölgenin bu önemli noktası olan Göreme’yi (Korama) bir eğitim merkezi seçmiş. Burada yüzyıllar boyu yalnızca din adamları eğitilmiş ve yaşamlarını sürdürerek ibadet etmişler.

Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Avanos ve Çavuşin Kapadokya’da gezilecek önemli yerler arasında. Hangi mevsim olduğuna bakılmaksızın gidilesi görülesi bir yer.

Daha uygun ve keyifli bir Kapadokya tatili yapmanız için Kapadokya Gezi Rehberi, Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın.

flyista

Kapadokya nerede📍

Kapadokya, Anadolu ve Türkiye‘nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgede yer alıyor.

Nevşehir’in de içinde yer aldığı Kapadokya Bölgesi’nin sınırları antik dönemde güneyde Kilikya, kuzeyde Karadeniz, doğuda Malatya-Elazığ, batıda ise Konya’ya dek uzanırken, günümüzde Kapadokya denilince Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri, Kırşehir illerini içine alan bölge anlaşılıyor. Dar anlamda ise Kapadokya ile Nevşehir özdeşleşmiş durumda.

ⓘ Kapadokya gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Kapadokya’ya nasıl gidilir ✈️

Kapadokya, Anadolu’nun merkezinde, Türkiye’nin dört bir yanından kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda. Kapadokya’ya uçakla, arabayla, otobüsle ulaşım sağlanıyor.

Kapadokya’ya uçakla nasıl gidilir: Kapadokya coğrafyasına ulaşmak için kullanabileceğiniz 2 farklı havalimanı var; Nevşehir Kapadokya Havalimanı ve Kayseri Erkilet Havalimanı.

Nevşehir Havalimanı: Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV), Nevşehir kent merkezine 30 km, Kapadokya’nın kalbi Göreme’ye ise 43 km uzaklıkta yer alıyor. Yaklaşık 40 dakikada havalimanından dilediğiniz ilçeye ulaşabilirsiniz. Kapadokya’ya İstanbul’dan haftanın her günü Pegasus, AnadoluJet ve Türk Hava Yolları’nın karşılıklı uçak seferleri bulunuyor. Direkt seferler sadece İstanbul’dan var, diğer şehirlerden Nevşehir’e ancak aktarmalı uçabiliyorsunuz.

THY ve Anadolu Jet’in kendi yolcularına özel havalimanından Nevşehir merkez ve Ürgüp’e ücretli servisi var.

Kayseri Havalimanı: Kayseri Erkilet Havalimanı (ASR), Kapadokya’ya ulaşımda kullanabileceğiniz diğer bir havalimanı ve ben hep bu havalimanını kullanıyorum. Kayseri Göreme arası 76 km ve araçla ulaşımı 1 saat sürüyor.

İzmir’den Kapadokya’ya gitmek isteyenler için haftanın belli günlerinde Pegasus ve SunExpress’in Kayseri’ye direkt seferlerini öneriyorum.

Kapadokya’da kalacağınız otele bilgi verirseniz sizi havalimanından alacak shuttle servisine isminizi yazdırabilir (50TL). Ya da havalimanı çıkışında göreceğiniz Havaş otobüsleriyle otogara gidip oradan Göreme’ye giden otobüslere binebilirsiniz.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Kapadokya’ya otobüsle nasıl gidilir: Kapadokya’ya Türkiye’nin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri ile ulaşılabiliyor. Kapadokya’nın kalbi olarak kabul edilen Nevşehir’e otobüsle geldikten sonra Ürgüp, Göreme, Avanos, Ortahisar gibi noktaların her birine düzenli dolmuş seferleri var. Yaz döneminde Ürgüp’e de doğrudan otobüs seferleri yapılıyor.

flyista

Kapadokya’ya arabayla nasıl gidilir: Nevşehir, Kapadokya bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde karayoluyla birleşen kavşakta yer alıyor. Nevşehir karayoluyla Aksaray’a 75 km, Kırşehir’e 91 km, Kayseri’ye 81 km, Niğde’ye 82 km ve Ankara’ya Kırşehir üzerinden 277 km, Aksaray üzerinden ise 292 km uzaklıkta bulunuyor.

Ürgüp’e karayolu ile gelmeyi planlıyorsanız yolculuk Ankara’dan 4 saat, İstanbul’dan ise 9 saat sürüyor. Yolların büyük kısmı duble yol. Kapadokya’ya karayolu ile gelmek isterseniz, yol İstanbul’dan Ankara’ya kadar otoban, Ankara’dan Kapadokya’ya kadar da kesintisiz çift yol olarak devam ediyor.

Ankara-Kapadokya arasında iki yol alternatifiniz mevcut: Konya yolundan Gölbaşı-Koçhisar-Aksaray-Nevşehir rotası ilk seçeneğiniz. Diğer alternatif ise, Samsun yolundan Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir rotası. Ankara- Kapadokya arası 270 km yani ortalama 4 saat sürüyor.

Diğer istikametlere gelince: Ege’den, Afyon-Konya-Aksaray-Nevşehir; Adana’dan Pozantı-Niğde-Nevşehir; Antalya’dan, Manavgat-Konya-Aksaray-Nevşehir; Karadeniz’den ise, Samsun-Çorum- Yozgat-Nevşehir rotasını izleyebilirsiniz.

Kapadokya’ya trenle nasıl gidilir: Trenle Kapadokya’ya gelmek isterseniz, Ankara veya İstanbul’dan Kayseri’ye bir tren yolculuğu yapabilirsiniz Trenle Kayseri’ye geldikten sonra yürüme mesafesindeki kadar yakın olan Kayseri Otogarına ulaşıp buradan her saat başı Kapadokya’nın her ilçesine hareket eden araç bulabilirsiniz. Otogardan yaklaşık 45 dakika ila bir saat içerisinde Kapadokya’da olabilirsiniz.



Kapadokya gezilecek yerler 📌

Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi’nde; doğuda Kayseri, güney ve güneybatıda Niğde, kuzeybatıda Kırşehir, kuzey ve kuzeydoğuda Yozgat ile çevrili. Doğudan batıya doğru çukurluğu artan Kızılırmak Vadisi’nin ikiye ayırdığı Nevşehir, güney ve kuzey bölgelerine gidildikçe yükselen bir konuma sahip.

Nevşehir’in volkanik lav tüflerden oluşan kesimlerinde, akarsuların dar oluklar açmasıyla, en önemli vadi olan Kızılırmak yani Göreme (Gomeda) Vadisi bulunuyor. Türkiye’nin en uzun ve önemli vadilerinden biri olan Kızılırmak Vadisi’ne kuzeyden ve güneyden çok sayıda yan vadi yer alıyor.

Kapadokya’nın dünyaca ünlü peri bacası oluşumları ise Ürgüp-Uçhisar-Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp-Şahinefendi arasındaki bölgede Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı Vadisinde ve Aksaray Selime Köyü civarında bulunuyor.

Vadi yamaçlarında peri bacalarının dışında da, yağmur sularının oluşturduğu ilginç kıvrımlar bölgeye ayrı bir özellik katıyor. Bazı yamaçlarda görülen renk armonisi, lav tabakalarının ısı farkından dolayıdır. Bu oluşumlar Uçhisar, Çavuşin-Güllüdere, Göreme-Meskendir, Ortahisar-Kızılçukur ve Pancarlı Vadileri’nde görülüyor.

Önceki blog yazısıMasal Kanyonu: Skazka, Kırgızistan
Sonraki blog yazısıBergama Antik Kenti, İzmir
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

1 YORUM

  1. Gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı, umarım en kısa sürede gidip ziyaret etme fırsatı bulabiliriz.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın