Dikili, şifa dağıtan termal kaynakları, masmavi denizi, doğal güzellikleri ve tarihi bölgeleriyle İzmir‘in kuzeyinde en ekonomik tatil merkezlerinden. 40 km’yi aşan sahil şeridi ile deniz, kum, güneş turizmiyle öne çıkan Dikili, sakin atmosferi ile tipik bir Ege kasabası. Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Dikili, yılın her dönemi ilçede ikamet eden eğitimli bir nüfusa sahip.
İlçe merkezi başta olmak üzere, Çandarlı, Bademli, Denizköy gibi sahil şeridinde yer alan turistik sahil kasabalarıyla Kuzey Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden biri olan Dikili, limanı ile Kuzey Ege’nin dünyaya açılan kapısı konumunda.

Dikili hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Dikili, İzmir’in kuzeyinde Ege Denizi kıyısında yer alan tipik bir Ege yerleşimi. Doğuda Bergama, kuzeyde Balıkesir, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrili olan Dikili, sahip olduğu doğal güzellikleri, bakir koyları ve masmavi Ege Denizi ile özellikle yaz aylarında bölgenin çekim merkezine dönüşüyor.
Dikili’de yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalarda ilçenin MÖ 5 binli yıllara uzanan bir tarihi geçmişi olduğu ortaya çıkarılmış. Ağıl Kale ve Kale Tepe, Dikili’de ilk insan yerleşiminin olduğu noktalar. Akaların yaşadığı dönemde Aternagus ismiyle anılan Dikili’de tarih boyunca sırasıyla Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar ile Romalılar ve Bergamalılar Ortaçağda ise Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuş.
Karaosmanoğullarının bölgede çiftlik kurup burada dikmelik yetiştirmesiyle ‘Dikmelik’ ismini alan ilçe yıllar içerisinde Dikili’ye dönüşmüş. Antik dönemde Pergamon Krallığı’nın limanı olarak stratejik önem taşıyan Dikili, günümüzde İzmir’in kuzeyinde turizm, tarım ve balıkçılıkla geçinen şirin bir Ege ilçesi.
Ayvalık, Bergama, Foça ve Aliağa gibi bölgelere olan yakın konumu ve erişilebilirliği nedeniyle tatilci akınına uğrayan Dikili’nin nüfusu 45 bin, yüzölçümü ise 541 km².
ⓘ Dikili Gezilecek Yerler blog yazımda şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Dikili tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur blog yazım size yol gösterebilir.
Dikili nerede📍
Dikili, İzmir’e bağlı bir ilçe. İzmir kent merkezinin 120 km kuzeyinde yer alan ilçe, İzmir’in Ege Denizi kıyısında yer alan en kuzeydeki ilçesi. 31 mahallesi olan Dikili’nin en gelişmiş mahallesi yaz turizmiyle öne çıkan Çandarlı ve Bademli.
Dikili, doğuda Bergama, kuzeyde Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrili. Dikili ilçe merkezi de Kuzey Ege’nin en önemli limanlarından biri olan Dikili Limanının yanı başında, Ege Denizi kıyısında yer alıyor.
Dikili’ye nasıl gidilir ✈️
Dikili, İzmir-İstanbul Otoyolunun hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ve Bursa gibi kentlerden çok kısa sürede ulaşılabilen bir tatil merkezine dönüştü. İzmir’in kuzeyinde konumlanan ilçeye, İzmir-Çanakkale Karayolundan ayrılan 2 km’lik bir karayoluyla ulaşılabiliyor.
Dikili’ye uçakla nasıl gidilir: Dikili’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan havalimanı ile Dikili arasındaki mesafe 147 km. Havalimanından İZBAN trenini kullanarak Aliağa İstasyonu’nda indikten sonra Dikili dolmuşları ya da 835 numaralı ESHOT otobüsü ile Dikili’ye ulaşılabiliyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
İzmir Otogar’dan Dikili’ye nasıl gidilir: İzmir Otogarı’ndan Dikili’ye haftanın 7 günü düzenli dolmuş seferleri var. Yaz aylarında 30 dakika aralıklarla hareket eden dolmuşlar, kış döneminde saatte bire düşüyor. Otogardan Dikili’ye 1.5 saatte ulaşılıyor. Dikili dolmuşları Çandarlı’ya uğradıktan sonra Dikili’ye gidiyor.
Dikili’ye arabayla nasıl gidilir: Dikili, İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde konumlanıyor. İstanbul yönünden özel araçla gelenlerin Soma-Bergama yolunu takip etmeleri gerekiyor. Dikili, İstanbul’a 412 km (4 saat 15 dk), Ankara’ya ise 664 km (7 saat 15 dk) uzaklıkta.
Yaz döneminde Ankara ve İstanbul’dan direkt otobüs seferlerinin yapıldığı ilçeye kış aylarında İzmir Otogarı’nda aktarma yapılarak İzmir Otogarından hareket eden dolmuşlarla ulaşılıyor.

Dikili, daha çok yaz aylarında ziyaret edilen bir tatil kasabası. Dikili’de ilçe merkezi küçük ve güvenli bir koyun çevresine kurulu. İlçe merkezindeki mavi bayraklı plajlar ve Kordon boyu mutlaka görülmesi gereken yerler. Demirtaş ve Deliktaş köylerinde çamlık ve tarihi mağaralar bulunuyor.
Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, Dikili’nin Nebiler köyünde. Bademli köyü, Denizköy ve Çandarlı plajları ve sahil şeridiyle ünlü. Cenevizlilerden kalan Çandarlı Kalesi, UNESCO’nun geçici listesinde. Türkiye’nin en özel adalarından Kalem Adası, turkuaz deniziyle etkileyici. Pitane Antik Kentinde yapılan kazılarda bulunan eserler ise günümüzde Bergama Müzesinde sergileniyor.