Cunda Adası, Ege kıyılarının en güzel adalarından biri bana göre. Son yıllarda tarihi değerinin anlaşılması ve yeni açılan mekanlarıyla adını daha sık duyurur oldu. Kuzey Ege’nin turizm cenneti Ayvalık‘ın batısında yer alan ve resmi adı Alibey Adası olan Cunda, büyük şehirlerin stresi ve koşuşturmasından uzak, benzersiz bir atmosfere sahip.
Kuzey Ege’de görülmesi gereken en güzel tatil beldelerinden Cunda, hem doğal ve tarihi güzellikleri, hem de zengin mutfak kültürü ve deniz, güneş turizmiyle Ege’nin en gözde tatil kaçamak noktalarından. ‘Rakı, balık, Ayvalık’ sözüne de konu olan Cunda, özellikle zeytinyağlı meze kültürü ile öne çıkıyor.

Cunda Adası hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Cunda Adası, Türkiye’nin Ege Denizinde bulunan Gökçeada, Bozcaada ve Uzunada’dan sonra gelen dördüncü büyük ada. Adanın resmi adı Alibey Adası. Rumların geçmişte Kokuluada (Moshinos) dedikleri Cunda, çam ve zeytin ağaçlarıyla bir huzur beldesi. Son yıllarda yeni açılan butik oteller ve mekanlarıyla çok daha güzelleşti.
Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olarak da bilinen köprüyle Ayvalık’a bağlanan Cunda, Ayvalık ilçe merkezine 8 km uzaklıkta. Cunda Adası’na ismini veren Alibey ise Ayvalık’ın Yunan işgalinin kaldırılmasında büyük pay sahibi olan Yarbay Ali Çetinkaya’dan geliyor.
Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı takımadaların içerisindeki yerleşime açık tek ada olan Cunda, doğal güzellikleri ve tarihi taş yapılarıyla, 1976’dan bu yana doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul ediliyor. Mübadeleden sonra Girit, Batı Trakya ve Midilli’de yaşayan Türk vatandaşlarının yerleştirildiği Cunda, bölgenin kültürel dokusunu yansıtan bir yerleşim yeri.
Cunda Adası’nda yaz-kış düzenli yaşayan kişi sayısı 5 bin. Yaz aylarında ise tatilcilerin ve günübirlikçilerin ilgisiyle ada nüfusu 25 bine ulaşıyor.
ⓘ Cunda Gezi Rehberi blog yazımda adayla ilgili daha detaylı bilgiler paylaştım. Daha uygun ve keyifli bir Cunda tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın.
Cunda Adası nerede 📍
Cunda Adası, Batı Anadolu’da deniz yollarının kesişim noktasında bulunuyor. Cunda, Ayvalık Koyunda yer alan ve Ayvalık Takımadaları olarak adlandırılan yirmi iki adadan biri. Ayvalık ile bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanan Cunda’ya ilk köprü Dolap Boğazı mevkiinde 1964’te inşa edilmiş.
Bu köprü Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğiyle Cunda ile Lale adalarını birleştiriyor. Lale Adası ise anakaraya 1817’de denizin doldurulmasıyla yapılan yedi yüz metrelik hemzemin bir köprü-yol ile bağlanıyor.

ⓘ Cunda gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
ⓘ Dinginlik ve doğanın eşsiz uyumunu yaşatan Cunda’yı seveceğinize eminim. Cunda’ya gittiğimde Pür Beyaz Hotel‘de kalmıştım. Eminim siz de seversiniz. Manzarası şahanedir.
Cunda Adasına nasıl gidilir ✈️
Cunda Adası, Kuzey Ege’de Ayvalık ilçe merkezine 8 km uzaklıkta. İstanbul-İzmir Otoyolunun açılmasıyla birlikte İstanbul ve Bursa gibi kentlerden çok daha kısa sürede ulaşılabilen Cunda’ya İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinden gidiliyor. Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı ise bu güzel tatil merkezine uçakla gelmek isteyenlere hizmet veriyor.
Cunda Adasına uçakla nasıl gidilir: Cunda Adası’na gitmek için önce Ayvalık’a gitmeniz gerekiyor. Birkaç ulaşım seçeneğinin bulunduğu Ayvalık’a havayolu ile ulaşmak istiyorsanız en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı’na uçmanız gerekiyor.
Balıkesir’in batısındaki Edremit’te yer alan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı, Cunda Adası, Ayvalık, Altınoluk, Akçay, Küçükkuyu, Ören, Dikili gibi tatil merkezlerine yakınlığı nedeniyle uçmanız gereken yer. Haftanın 7 günü İstanbul-Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ve Ankara Esenboğa Havalimanından direkt uçuş var.
Koca Seyit Havalimanı’ndan Cunda’ya nasıl gidilir: Koca Seyit Havalimanı’ndan hareket eden toplu taşıma araçları ile veya Pegasus Hava Yolları’nın ücretli servisleriyle Burhaniye-Karaağaç-Gömeç-Ayvalık güzergahından Cunda’ya ulaşım çok kolay.
Cunda’ya arabayla nasıl gidilir: İstanbul Yenikapı’dan İDO ile yapacağınız 2 saatlik bir feribot yolculuğu sonrası, Bandırma üzerinden 3-4 saatlik bir otomobil yolculuğu ile Cunda’ya ulaşılabilir. İstanbul-Cunda’ya ulaşım yaklaşık 5-6 saat sürüyor. Bursa, Balıkesir, Edremit rotasını takip edin. Yol yaklaşık 528 km.
Cunda Adası, karayoluyla İzmir‘den 156 km uzaklıkta yer alıyor. Araçla gitmek yaklaşık 3 saat sürüyor. Ayvalık’a İzmir – Aliağa – Dikili güzergahını izleyerek ulaşabilirsiniz. Ayvalık’a ayrıca İzmir Mavi Treni ile Balıkesir’e kadar gelip daha sonra TCDD’nin ayarladığı aktarma otobüsleri ile ulaşmak mümkün. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ise Cunda’ya 171 km uzaklıkta yer alıyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Ayvalık’tan Cunda’ya nasıl gidilir: Ayvalık’tan Cunda’ya gitmek için iki farklı ulaşım alternatifiniz var; kara veya deniz yolu ile adaya geçebilirsiniz. Ayvalık merkezden Cunda merkeze uzaklık aşağı yukarı 8 km var.
Ayvalık merkezden her 30 dakikada bir hareket eden Ayvalık Belediyesi’ne ait otobüsler, sabah 06.30 ile gece 01.00’a kadar Cunda ile Ayvalık arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Aynı şekilde 07.00-01.00 saatleri arasında taksi dolmuş ve taksi seçenekleriyle de Ayvalık’tan Cunda Adası’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Sabah 07.00’den aksam gece 01.00’e kadar Ayvalık-Cunda Adası (Yeni Yol) Arası taksi dolmuşlar da hizmet veriyor.
Ayvalık’tan Cunda Adası’na gitmek için diğer bir alternatif ise feribot. Ayvalık Limanından saat başı hareket eden feribotlar ile Cunda’ya ulaşım imkanı var. Ayvalık’tan her saat başlarında karşılıklı olarak kalkıyor.
Cunda Adası, gezilecek görülecek yerler açısından çok sayıda alternatif sunuyor. Cunda’da mutlaka görülmesi gereken yerler Aşıklar Tepesi, Yel Değirmeni, Agios Yannis Kilisesi, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi, Tarihi Cunda Evleri, Tarihi Kilise ve Manastırlar, Patriça Koyu, Ada Camping ve Tımarhane ve Güvercin Adaları.
İstanbul’un Bostancı ilçesi de gidip görülmesi gereken yerlerden, özellikle sahili huzur verici. Havanın güzelliği acıktırdığında Cunda Balık’ta muhteşem bir balık ziyafeti tavsiye ederim.
Bostancı ilçe değil efendim. Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalle.
Cunda adası gezilecek yerlerden bir yer kısmet olursa bende kısa zaman sonra burayı gezmek isterim. Böyle güzel yerlerin tanıtımını yaptığınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Cunda’da bir kamp yeri vardı, yıllar önce görmüştüm ama ismini hatırlayamadık şimdi. Forumlara da baktım ama bulamadım, bir de size buradan sorayım dedim. Cevap verirseniz sevinirim.
Ada Camping olabilir mi?