Makedonya Tatil

Beypazarı, Ankara‘nın 98 km kuzeybatısında yer alan, müzeleri ve geleneksel tarihi yapısını koruyan düzenlemeleriyle şehrin en turistik ilçesi. Tarihi bir Anadolu kasabası görünümünde olan ve bu görünümüyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil olan Beypazarı, eşsiz konakları, maden suyu, Beypazarı kurusu ve yaşayan müzeleriyle meşhur.

Coğrafi konumu ile zengin bir tarihi geçmişi olan Beypazarı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde askeri sistemin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahi merkezlerinden biriydi. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Beypazarı topraklarında çok kültürlü yaşamın izlerini görmek mümkün.

beypazarı nerede

Beypazarı hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Ankara’nın kuzeybatısında yer alan şehir merkezine 98 km uzaklıktaki ilçesi Beypazarı, korunmuş geleneksel mimari yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alıyor. Ankara’nın en turistik ilçesi olan Beypazarı, kültür turlarıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bir merkez.

Ahşap konakları ile meşhur olan ilçe çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Osmanlı Devleti’nin toprak rejimi ve askeri sisteminin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahilerin eğitim merkezlerinden biri olan Beypazarı, yöredeki sipahi beylerine ve ticareti yaşamının hareketliliğine atfen Beğ Pazarı olarak adlandırılmış.

Roma döneminde İstanbul’u Ankara ve Bağdat’a bağlayan önemli bir tarihi geçidin üzerinde yer alan Beypazarı’nın bilinen ilk ismi ise ‘kaya doruğu ülkesi’ anlamına gelen Lagania idi. Bizans İmparatorluğu döneminde piskoposluk merkezi olan ilçenin ismi, Bizans İmparatoru Anastasios’un ziyareti adına Anastasiopolis olarak değiştirilmiş.

Tarih boyunca sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların egemen olduğu bilinen Beypazarı, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in dedesi Gazi Gündüzalp’in mezarına da ev sahipliği yapıyor. Beypazarı’nın yüzölçümü 1.814,36 km², nüfusu 48 bin posta kodu ise 06730.

Beypazarı Gezilecek Yerler, Ankara Gezi Rehberi, Ankara Gezilecek Yerler ve Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler blog yazılarımda yakın coğrafyada gezilip görülecek yerler ile ilgili daha detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim.

Beypazarı nerede 📍

Beypazarı, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ankara’ya bağlı bir ilçe. Ankara’nın yaklaşık 98 km kuzeybatısında yer alan Beypazarı’nın kuzeyinde Bolu, doğusunda Güdül, güneyinde Polatlı ve Ayaş, batısında Nallıhan, güneybatısında ise Eskişehir konumlanıyor.

flyista

ⓘ Beypazarı gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Beypazarı’na nasıl gidilir 🚘

Beypazarı’na uçakla nasıl gidilir: Beypazarı’na en yakın havalimanı Ankara Esenboğa Havalimanı. Ankara Esenboğa Havalimanı’na Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrinden direkt uçak seferleri düzenleniyor.

Ankara Esenboğa Havalimanından Beypazarı’na nasıl gidilir: Beypazarı’na 126 km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan ilçeye doğrudan ulaşım imkanı yok. Havalimanından taksi, Belkoair ya da HAVAŞ servisleriyle Ankara otogarı AŞTİ’ye geçerek buradan hareket eden dolmuşlarla Beypazarı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Beypazarı’na arabayla nasıl gidilir: Beypazarı, Ankara’ya 100 km, İstanbul’a 320 km, İzmir’e ise 661 km uzaklıkta yer alıyor. Ankara’dan aracıyla gidecekler, eski Ankara-İstanbul yolu üzerinden devam edip Sincan-Yenikent yol ayrımından dönüp, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkmalı. Ankara-Beypazarı arası ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor.

İzmir yönünden Beypazarı’na arabayla ulaşım için Bursa, Gemlik, Orhangazi, İznik, Göynük ve Nallıhan güzergahı; İstanbul yönünden arabayla gelişlerde ise Gebze, Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük, Nallıhan rotasını izlemek gerekiyor.

Beypazarı’na otobüsle nasıl gidilir: Beypazarı’na otobüsle ulaşım için öncelikle Ankara’ya gelmek gerekiyor. Türkiye’nin birçok şehrinden Beypazarı’na otobüsle doğrudan ulaşım imkanı bulunmuyor. Ankara’dan AŞTİ ve Akköprü Migros önünden 30 dakikada bir dolmuş kalkıyor. Beypazarı’na Bolu merkez, Ankara’nın Nallıhan ve Güdül ilçelerinden karşılıklı dolmuş seferleri yapılıyor.

beypazarı nasıl gidilir

Beypazarı gezilecek yerler 📌

Geleneksel konaklarının ihtişamlı görüntüsüyle tam anlamıyla bir açık hava müzesini andıran Beypazarı’nda şehir dokusunun kuşbakışı görülebileceği Hıdırlık Tepesi köyün en güzel manzarasını sunuyor.

El sanatları atölyeleri ve zanaatkarların buluşma noktası olan İmaret Meydanı, tarihi çarşının içerisinden geçen konaklarla bezeli Alaaddin Sokak, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi görmeniz gereken ilk yerler.

Beypazarı Yaşayan Müze Abbaszade Konağı, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, 17. yüzyıl başında yapıldığı bilinen Nasuh Paşa Hanı (Suluhan), alanında Türkiye’nin ilk müzesi olan Türk Hamam Müzesi görülecek yerler arasında.

İnözü Çayı’nın toprağı aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadi olan İnözü Vadisini de Beypazarı gezilecek yerler listenize ekleyebilirisiniz.

Önceki blog yazısıPrag Aziz Vitus Katedrali: St. Vitus Cathedral
Sonraki blog yazısıBozcaada Nerede 📍 Bozcaada’ya Nasıl Gidilir
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın