Assos (Behramkale), Çanakkale‘nin 87 km güneyindeki Ayvacık ilçesine bağlı küçük ve şirin bir köy. Antik çağdan bu yana süregelen yerleşim yeri Assos, günümüzde Asya kıtasının en batı noktası Babakale’den Küçükkuyu’ya kadar uzanan bölgenin adı aynı zamanda. Midilli Adasının tam karşısında, eşsiz Ege Denizi manzarasıyla Kuzey Ege’nin en özel yerlerinden biri olan Assos’un tarihi geçmişi MÖ 7. yüzyıla uzanıyor.
Assos Antik Kenti, Midilli’den gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulmuş. Yerleşim antik çağlardan bu yana devam ediyor. Antik kentte 4 km uzunluğundaki surları içerisinde bulunan köyün en yüksek yerinde, Athena Tapınağı yer alıyor. Antik surların içinde görülmeye değer aynı zamanda nekropol, amfi tiyatro, agora gibi kalıntılar var.

Bir dönemin zengin liman kenti Assos, günümüzde antik limanı, tapınakları, mavi bayraklı koyları, balıkçı köyleri ile nefis bir kaçış rotası. Assos, Kuzey Ege’de Ayvalık, Cunda Adası ve Bozcaada ile birlikte tatil için tercih edilen en popüler yerlerden biri.
Assos hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Assos, Midilli’den gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulan bir yerleşim yeri. Antik çağlardan bu yana yerleşimin devam ettiği Assos, bir dönem stratejik konumu ile Akdeniz’den İstanbul yönüne giden birçok geminin ikmal için durduğu önemli bir liman kentiydi.
Assos, limanı ve surlarla çevrili yerleşim bölgesiyle iki ayrı bölümden oluşuyor. Ege Denizi kıyısından 250 metre yükseklikteki sarp bir tepeye kurulan şehir, günümüzden 2 bin yıl önce felsefenin en derin sorunlarını çözmeye çalışan insanların yaşadığı, filozof Aristo’nun burada evlenmesine neden olacak güzellikte bir cennet.
MÖ 365’te Frig Satrabı Ariobarzanes, Pers Kralı Artaxerxes’e isyan etmiş, Assos’ta yapılan savaşta krala yenilmiş, Assos bundan sonra Banker Euboulos’un eline geçmiş. Euboulos’tan sonra onun hadım kölesi ve Platon’un öğrencisi olan Hermias, Assos’un başına geçmiş. Assos, aşkı uğruna felsefe okulu kurup, bu okulda yıllarca felsefe dersleri veren Filizof Aristo ile anılıyor.
Assos Kralı Hermias’ın davetiyle Assos’a gelen mantık biliminin babası Aristo, kralın dünya güzeli kız kardeşi Pythias’a aşık olur ve kentten ayrılmasına rağmen aklından çıkaramaz.
Bunu öğrenen Kral Hermias, Aristo’nun Assos’ta bir felsefe okulu kurması şartıyla kız kardeşiyle evlenmesine izin verir. Felsefe tarihinin en büyük filozoflarından Aristo, Assos’ta bir felsefe okulu kurar ve MÖ 348-345 arasında bu okulda üç yıl boyunca felsefe dersleri verir.
Antik çağdan bu yana süregelen yerleşim yeri Assos, günümüzde Asya kıtasının en batı noktası Babakale’den Küçükkuyu’ya kadar uzanan bölgenin adı aynı zamanda.
Son yıllarda canlanan Assos, kuzeyinde ve güneyindeki koylarda deniz, güneş, kum tatilinin yanı sıra eşsiz antik kalıntılarıyla da gezginlerin gözdesi.
Köyün aşağısında yer alan ve antik dönemden bu yan kullanılan Assos Limanı çevresindeki geleneksel taş yapılar, günümüzde butik otel ve balık restoranları olarak hizmet veriyor. Şahane Ege manzarasıyla Kuzey Ege’nin özel yerlerinden biri olarak tercih edilebilecek bir tatil rotası.
ⓘ Daha uygun ve keyifli bir Assos tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma göz atın. Assos gezilecek yerler blog yazımda Assos’ta mutlaka görmeniz gereken yerleri detaylı bir şekilde anlattım; göz atın.
Assos nerede 📍
Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı. Batı Anadolu’da, Midilli Adası’nın hemen karşısında Edremit Körfezinde yer alıyor. Çanakkale’nin 87 km güneyindeki tarihi bir köy olan Behramkale, Assos’un kalbi.
Behramkale küçük bir yerleşim yeri ve Assos Antik Kenti’nin 4 km uzunluğundaki surları içinde yer alıyor. Assos kenti, denizden yaklaşık 250 metre yüksekliğindeki andezit bir kayalık bir tepe üzerine kurulmuş.
ⓘ Assos gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Assos’a nasıl gidilir ✈️

Assos, Kuzey Ege’de birçok büyük şehirden ulaşımın oldukça kolay olduğu bir konumda yer alıyor. Assos’a arabayla, otobüsle ve uçakla ulaşım seçeneği bulunuyor.
Assos’a uçakla nasıl gidilir: Havayolu ile Assos’a gitmek isterseniz, Çanakkale Havalimanı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarından biri tercihinizde yer almalı. Bu havalimanlarından en sık ve düzenli uçuşun yapıldığı havalimanı ise İzmir Adnan Menderes.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’ndan Assos’a nasıl gidilir: Assos’a en yakın havalimanı olanı 60 km uzaklıkta bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanından direkt şehir merkezine hareket eden toplu taşıma aracı bulunmadığından Edremit, Burhaniye, Ayvalık araçlarına binip oradan şehir merkezine aktarma yapabilir, buradan Assos’a geçebilirsiniz.
Edremit-Assos arasında sefer düzenleyen minibüsler mevcut. Diğer yandan havalimanında bulunan tur şirketlerine ait servislerle direk şehir merkezine ulaşım mümkün. Ya da doğrudan havalimanından kalkan otobüs, minibüs ve taksilerle ya da özel araç kiralayarak Assos’a ulaşabilirsiniz.
Çanakkale Havalimanı’ndan Assos’a nasıl gidilir: Assos’a en yakın havalimanlarından 90 km uzaklıktaki Çanakkale Havalimanı’ndan Çanakkale şehir merkezine taksi, araç kiralama, otobüsler ve özel servisler ile ulaşım imkânı bulunduğu gibi, özel aracınızla da şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Çanakkale Havalimanı’ndan Çanakkale Belediyesinin uçak seferlerine göre hareket eden Troya Caddesi, Eski Tansaş, Atatürk Caddesi, Demircioğlu Caddesi, İskele, Kordon ve Necippaşa Camii güzergahından ilerleyen otobüsleri ile de merkeze ulaşabilirsiniz.
Uçak ile Çanakkale’ye gitmek ve oradan ucuz kiralık araç bularak yolculuğunuzu tamamlamak da bir diğer seçenek. Çanakkale-Behramkale arası araçla yaklaşık 1.5 saat sürüyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Assos’a nasıl gidilir: Assos’a 290 km uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı Gaziemir ilçesinde yer alıyor. Buradan, HAVAŞ otobüsleri, belediye otobüsleri, tren, taksi veya araç kiralayarak merkeze ya da otogara gelebilir, Assos’a devam edebilirsiniz. İzmir-Assos arası yaklaşık 3 saat sürüyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Assos’a arabayla nasıl gidilir: Assos-İstanbul 400 km, Assos-Ankara 734 km, Assos-İzmir 238 km, Assos-Ayvalık ise 17 kilometre.
Assos’a özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız, İstanbul’dan Çanakkale Boğazını geçip farklı noktalardan feribota binerek karşıya geçebilirsiniz: Gelibolu-Lapseki arası 20 dakika, Eceabat-Çanakkale arası 15 dakika ve Kilitbahir-Çanakkale arası ise 7 dakika sürüyor. Karşıya geçtikten sonra ise Ezine-Ayvacık üzerinden Assos’a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.
Bir başka seçenek ise İstanbul-Bandırma arasında düzenlenen hızlı feribot seferlerini kullanmak. Feribottan indikten sonra ise Bandırma-Balıkesir-Edremit-Akçay-Altınoluk-Küçükkuyu-Assos istikametine devam edebilirsiniz.

Assos’a otobüsle nasıl gidilir: Büyük şehirlerden Assos’a direkt otobüs seferleri bulunmamakla birlikte, Çanakkale Truva, Kâmil Koç veya Metro otobüsleriyle Ayvacık, Küçükkuyu ya da Altınoluk’a ulaştıktan sonra Assos’a saat başı kalkan minibüslerle ulaşım mümkün.
Eğer Ankara‘dan otobüsle geliyorsanız, son durak Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minibüsüne binebilirsiniz. Çanakkale’den 45 dakika süren Ayvacık’ta inerek buradan 17 km uzaklıktaki Assos’a devam edebilirsiniz.
Assos gezilecek yerler 📌
Assos Antik Kenti‘nin 4 km uzunluğundaki surları içerisinde bulunan köyün en yüksek yerinde, Athena Tapınağı yer alıyor. Antik surların içinde görülmeye değer aynı zamanda nekropol, amfi tiyatro, agora gibi kalıntılar var.
Bölgenin kuzeyinde ve güneyinde çok sayıda koy var. Plajların bulunduğu bölgelerin hemen hepsinde veya yakınlarında konaklama tesisleri de bulunuyor. Tarihe ilgi duyanlar, antik yerleri keşfetmeyi sevenler için Assos ve çevresinde gezilecek bir çok yer var. Çanakkale’nin güzel tatil beldesi Assos’u, Altınoluk’tan kalkan günübirlik Assos tekne turları ile de ziyaret edebilirsiniz.
Assos, Kuzey Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden. Bakir koyları, nefis Ege Denizi ve Midilli Adası manzarasının yanı sıra hoş butik otelleri ve leziz yemekler sunan restoranlarıyla Assos, keyifli bir tatilin kapılarını aralıyor.
Gidip görülmesi gereken yerlerden, bilgi için teşekkürler