Anadolu’nun ve Türkiye’nin kalbinde yer alan Ankara, aynı zamanda Türkiye’nin başkenti. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci en kalabalık şehri Ankara, ülke tarihinin en özel anlarına tanık olması nedeniyle çok sayıda tarihi önemi olan yapıya da ev sahipliği yapıyor. İsmi Frig dilinde ‘gemi çapası’ anlamına gelen Ankara, zengin bir tarih ve kültür birikimine sahip.

Ekonomisi tarım, ticaret ve sanayiye dayalı olan kentin nüfusunun önemli bir bölümü memur, bürokrat ve üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Ankara, binlerce yıllık tarihi mirasın kalbinde, ağırbaşlı görünümünün altında oldukça canlı kültürel hayatı ve otantik duraklara sahip.

ankara nasıl gidilir

Ankara hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Büyük önder Atatürk’ün anıt mezarı Anıtkabir’in bulunduğu Ankara, Kurtuluş Mücadelesinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının hareket merkezi olan Ankara, modern Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip. Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine uzuyor.

Üzerinde Hitit, Frig, Lidya, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlının bir dönem yaşadığı kadim bir coğrafya. Türkiye’nin idari merkezi olan Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığı gibi devletin önemli kurumlarına ev sahipliği yapıyor.

Ankara Gezilecek yerler blog yazımda Ankara hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli bir Antalya tatili için yol gösterici olabilir.

Ankara nerede 📍

Coğrafi olarak Türkiye’nin merkezinde İç Anadolu Bölgesinde bulunan Ankara, 5 milyonu aşan nüfusuyla ülkemizin en önemli yerleşim yerleri arasında. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ankara, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Aksaray, Konya ve Eskişehir’le komşu.

ankara nerede

ⓘ Ankara gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Flyista

Ankara’ya nasıl gidilir ✈️

Ankara’ya hava yoluyla ulaşım: Şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Akyurt ve Çubuk ilçe sınırları içerisinde yer alan Esenboğa Havalimanı, günümüzde, yolcu trafiği açısından ülkemizin en büyük dördüncü havalimanı.

AnadoluJet’in aktarma merkezi olduğu Ankara Esenboğa Havalimanı’na Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçak seferi bulunuyor. Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Pegasus Hava Yolları, Ankara Esenboğa Havalimanı’na sefer düzenleyen hava yolu şirketleri.

Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Batman, Bingöl, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Dalaman, Diyarbakır, Edremit, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gazipaşa, Hakkari Yüksekova, Hatay, Iğdır, İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Ordu/Giresun, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Van’dan Ankara’ya karşılıklı direkt uçak seferleri yapılıyor.

AnadoluJet Ankara bağlantılı olarak Anadolu’nun farklı kentlerini Ankara üzerinden birbirine bağlıyor. İstanbul Havalimanı ile Ankara Esenboğa Havalimanı Türkiye’de en sık sefer bulabileceğiniz hatlardan biri.

Ankara Esenboğa Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Ankara Esenboğa Havalimanı şehir merkezine 25 km uzaklıkta. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Belkoair araçları, HAVAŞ servisleri ve taksi ile Kızılay, AŞTİ ve şehir merkezine ulaşım var.

Havalimanından Kızılay, Ulus, Sıhhiye ve Otogar (AŞTİ) istikametinde seferi bulunan Belkoair otobüsleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki firma tarafından işletiliyor. Belkoair otobüsleri sabah 05.00’ten gece 00:00’a kadar her 30 dakikada bir, gece 00.00’dan sabah 05.00’e kadar ise her 60 dakikada bir hizmet veriyor.

AŞTİ Gelen Yolcu Katı 121-122-123. peronlardan hareket eden araçlar, saat 05.00-24.00’e kadar her 30 dakikada bir, 24.00-05.00’e kadar da her 60 dakikada bir havalimanına sefer düzenliyor. Duraklar arası yaklaşık 10 dakika sürüyor. Belko Air ulaşım ücreti 11 TL.

ankaraya nasıl gidilir
Ankara Kalaesi girişi

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Ankara’ya kara yoluyla ulaşım: Ankara İstanbul’a 450 km (5 saat), İzmir’e 591 km (7 saat), Bursa’ya 388 km (4 saat 40 dk), Eskişehir’e 235 km (2 saat 50 dk), Konya’ya 263 km (3 saat), Kayseri’ye 315 km (4 saat), Antalya’ya ise 480 km (6 saat) uzaklıkta.

Ankara’ya otobüsle ulaşım: Ankara’ya Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Ankara’nın Türkiye’nin merkezindeki konumu ve başkent olması nedeniyle günün her saati hem direkt hem de başka şehirler arasında yapılan otobüs seferleri ile Ankara’ya ulaşılabiliyor.

Ankara’ya trenle ulaşım: İstanbul, İzmir ve Konya’dan gelen demir yolu bağlantısını Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgelerine bağlayan Ankara, demiryollarının da bağlantı merkezi konumunda. Doğu Ekspresi Ankara-Kars güzergahında Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum’dan geçiyor.

Ankara’dan Konya, Eskişehir ve İstanbul’a yüksek hızlı tren seferleri ile kısa sürede ve ekonomik bir şekilde ulaşılabiliyor. İzmir Basmane Tren Garı ile Ankara arasında da standart tren seferleri bulunuyor.

Ankara’da şehir içi ulaşım: Yüzölçümü bakımından büyük bir şehir olan Ankara’da ulaşım belediye otobüsü, özel halk otobüsü, metro ve minibüslerle sağlanıyor. Toplu ulaşımdan yararlanmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankarakart’ını almak gerekiyor. Kentin her noktasında taksi ve kiralık araç da bulmak mümkün.



Ankara gezilecek yerler 📌

Yaşadığımız ülkenin tarihi ve kültürü üzerine bıraktığı izlerini sürebileceğiniz Ankara’da gezilecek çok var. Anıtkabir’in yanı sıra ilk TBMM binası, Atatürk Evi ve Müzesi, Çankaya Köşkü, Atatürk Çiftliği gibi önemli yapılar kentte görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ankara manzarası ile ziyaretçilerini etkileyen Ankara Kalesi, şehirde görülmesi gereken yerler arasında. Kale yakınlarında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Ankara Rahmi Koç Müzesi görülmesi gereken çok değerli müzeler.

Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergileniyor. Atatürk’ün Özel Eşyaları, panorama ve yağlıboya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele ve Devrimler ile Atatürk’ün Özel Kitaplığı olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor. Müze, Anıtkabir yerleşkesinde yer alıyor.

Ankara’nın modern yüzünü yansıtan Tunalı Hilmi Caddesi, Kuğulu Park’tan başlayıp Libya Sokak’a kadar uzanan, üzerinde lüks mağazaların, kafelerin ve dükkanların olduğu bir cadde. Ankara’nın en gözde buluşma noktalarından biri olan Tunalı Hilmi Caddesi, Ankaralılar tarafından gündelik hayatta Tunalı olarak telaffuz ediliyor.

Kuğulu Park, Ankara Kalesi, Roma Hamamı, Hamamönü, Ankapark, Botanik Parkı, Atakule de gezilecek görülecek yerler arasında. Son yıllarda adını duyurmaya başlayan Beypazarı ilçesi de görünce sevebileceğiniz yerlerden.



Ulus’taki Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Ankara Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. 1960’ dek II. TBMM binası olarak kullanılan yapı, 1981’den bu yana Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor.

Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, 1920-1924 tarihleri arasında I. TBMM olarak hizmet vermiş ulusal mimarlık dönemi yapılarından. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdüren yapı, 1961’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi, 1981’de de Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyarete açılmış.

Ankara Etnografya Müzesi, Selçuklulardan günümüze Anadolu kültürünü yansıtan folklorik objeler, silahlar, ağaç işleri ve yöresel kıyafetlerin sergilendiği bir müze. Geçmişte hastane olarak kullanılan binada yer alan müze, 1984’ten bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ankara’da Roma Dönemi’nden kalan en önemli eserlerden biri olan Agustus Tapınağı, Hacı Bayram Veli’nin türbesinin bulunduğu aynı isimli caminin yanı başında. MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilen tapınağın duvarlarındaki Latince ve Yunanca yazılarda Agustus’un yaptığı işler anlatılıyor.

Önceki blog yazısıÇivi Kullanılmadan Yapılmış Dungan Camii, Karakol, Kırgızistan
Sonraki blog yazısıSafranbolu Nerede 📍 Safranbolu’ya Nasıl Gidilir
Seyahat Yazarı, Blogger. “Yolda olmak” duygusuna âşığım Aslında veteriner hekimim, ayrıca bilgi yönetimi okudum, marka yönetimi üzerine MBA yaptım. 14 yıl çalıştığım şirketimle yolum 2009'da ayrılınca, tekrar bir işe girmek yerine hayallerinin peşine düşüp, uzak masal ülkesi Yeni Zelanda’ya gittim. 22 ay boyunca ülkeye dönmeden Okyanusya ve egzotik Asya ülkelerinde seyahat ettim. O zamandan bu yana tam zamanlı seyahat edip gezi rehberleri hazırlıyorum.

1 YORUM

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Lütfen yorumunuzu yazın
Adınızı buraya yazın