Çukurova’nın bereketli topraklarında yer alan Adana, Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunması nedeniyle tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluştuğu bir yerleşim yeriydi. Sulak ve verimli topraklar üzerinde kurulu olması, Adana’nın tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmasına katkı sağlamış.
Son derece gelişmiş ve modern bir kent olan Adana, binlerce yıllık tarihin kalıntıları olan antik kentleri, özgün mimarisi, güzel doğası, enfes mutfağı, değerli müzeleri ve avantajlı konumuyla cazip bir seyahat rotası.

Adana hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Tarihi günümüzden 9,000 yıl kadar geriye giden Kilikya Krallığı’nın hüküm sürdüğü coğrafyanın en önemli kentlerinden biri olan Adana, günümüzde de Türkiye‘nin en kalabalık altıncı şehri.
Adana’da Hititlerden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar farklı devlet ve uygarlıkların izleri görülüyor. Çukurova Bölgesindeki en eski yerleşim yeri olarak bilinen Tepebağ Höyüğü, muhteşem doğal manzaralarıyla Seyhan Nehri, Roma döneminden kalma Taşköprü’sü, Büyük Saat ve tarihte başkentlik yaptığı Ramazanoğulları döneminden kalma Ramazanoğulları Konağı Adana’nın en değerli adresleri.
ⓘ Adana Gezilecek yerler blog yazılarımda Adana hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli bir Adana tatili için yol gösterici olabilir.
Adana nerede 📍
Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin merkezinde yer alan Adana’nın kuzeyinde Kayseri, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, doğusunda Adana, güneydoğusunda Hatay, güneybatısında Mersin, kuzeybatısında ise Niğde bulunuyor.
Cumhuriyet tarihimizde sanayileşmenin ilk olarak görüldüğü şehirlerimizden olan Adana şehri, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı da kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova’nın merkezinde bulunuyor.
Güneyini Akdeniz ve İskenderun Körfezinin çevrelediği Adana’nın şehir merkezi Akdeniz’den 30 km kadar içeride Seyhan Nehri’nin iki yakasında konumlanıyor. Adana kent merkezi, Osmaniye, Hayat ve Mersin’i de kapsayan Çukurova’nın merkezi olarak kabul ediliyor.

ⓘ Adana gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Adana’ya nasıl gidilir ✈️
Adana’ya Türkiye’nin dört bir yanından direkt uçak seferleri yapılıyor. Coğrafi konumu nedeniyle önemli bir kavşakta yer alan şehre hava yolunun yanı sıra kara yolu ve demir yolu ile de ulaşım sağlanıyor.
Adana’ya hava yolu ile ulaşım: Türkiye ve dünyanın farklı şehirlerine direkt uçak seferleri bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, Çukurova Bölgesi ve Doğu Akdeniz’in en yoğun yolcu trafiğine sahip havalimanı. 1937 yılından beri hava trafiğine açık olan havalimanı Adana, Mersin, Osmaniye gibi şehirlerin dış dünya ile bağlantısını sağlıyor. Şehrin en merkezi noktalarına 4-5 km mesafede olan havalimanına ulaşım farklı alternatiflerle, oldukça kolay bir şekilde sağlanıyor.
Adana Şakirpaşa Havalimanı’na İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Antalya, Milas Bodrum, Van ve Trabzon havalimanlarından direkt uçak seferleri var.
Adana’ya sefer düzenleyen hava yolu şirketleri arasında Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Pegasus Hava Yolları, Atlasglobal, SunExpress ve Onur Air bulunuyor.
Adana Şakirpaşa Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Kent merkezinde bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan belediye otobüsü, HAVAŞ servisi, dolmuş (havalimanı girişindeki kavşaktan), taksi ve araç kiralama hizmetiyle şehir merkezine ulaşılabiliyor. HAVAŞ servisleri Adana kent merkezinin yanı sıra Tarsus ve Mersin’e de sefer düzenliyor.
Havalimanından şehir merkezine Adana Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile gitmek isteyenlerin 135 numaralı otobüsü kullanmaları gerekiyor. Havalimanı-Balcalı hattında çalışan otobüsler şehir merkezi ve üniversiteye kadar gidiyor. Haftanın 7 günü sabah 06.00 ile gece 23.00’e kadar sefer yapan otobüsler toplu ulaşım için iyi seçeneklerden biri.
Havalimanı çıkışındaki ana caddeden farklı güzergahlara giden minibüsler Adana’nın farklı mahallelerine gitmek isteyenler için alternatifler arasında. Sık aralıklarla seferleri bulunan minibüslerle Adana’nın dört bir yanına gitmek mümkün.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Adana’ya kara yolu ile ulaşım: Adana coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin önemli kavşak noktalarından biri. Ankara ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan kara yolu güzergahı Adana’dan geçiyor.
Türkiye’nin birçok kentinden şehirlerarası otobüs firmaları ile Adana’ya direkt ulaşım sağlanıyor. Özel araçla İstanbul’dan Adana’ya gelmek isteyenlerin Bolu, Ankara, Aksaray, Pozantı rotasını takip etmeleri gerekiyor. Bu güzergahın uzunluğu 920 km. Ankara-Aksaray-Pozantı-Adana rotası 475 km, İzmir-Afyon-Konya-Ereğli-Adana rotası ise 900 km uzunlukta.
Adana’ya demir yolu ile ulaşım: Adana Tren Garı şehir merkezinde bulunuyor. Adana-Mersin arasında her gün 30 dakikada bir düzenlenen tren seferleri ile iki kent arasındaki yolculuk 45 dakika sürüyor. Adana-Kayseri ve Fırat Ekspresi ile Adana-Elazığ tren seferleri ile de Adana’ya ulaşılabiliyor.
Adana gezilecek yerler 📌

Toros Dağları’nın kattığı hava ile Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal güzellikleri Adana ziyaretçilerini etkiliyor. Türkiye’nin en eski 10 arkeoloji müzesinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi, Misis ve Karasu antik kentleri, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan, kentin sembol yapılarından Taş Köprü, Piri Paşa tarafından inşa edilmiş ve bölgenin en büyük hamamı olan Çarşı Hamamı Adana’nın gezilecek yerlerini oluşturuyor.
Karaisalı, Yüreğir, Seyhan, Sarıçam ve Çukurova gibi ilçeleri bulunan Adana’nın, köprü, cami, han, hamam, kervansaray, kilise, tarihi eser, müze, kale gibi dokularını kentin dört bir yanında görmek mümkün.
Seyhan ve Ceyhan Nehirleri ile Toros Dağları’nın tepesinde bulunan Yedi Göller kentin doğal güzelliklerini oluştururken, Akdeniz sahili boyunca uzanan Yumurtalık ve Karataş ilçelerindeki plajlar da tatilcilerin deniz-kum-güneş ihtiyacını karşılıyor.
Hem lezzet düşkünü hem de yeni yerler görmeye ve keşfetmeye meraklı olanlar için en güzel rotalardan biri olan Adana, yılın her dönemi güzel.
Şalgamını içmeyen, Adana kebabını yemeyen, bici biciyi tatmayan bilemez Adana’nın güzelliğini. 3 gün geçirdiğim kültür turunda Adana ile ilgili çok güzel anılar bıraktım Tavsiyelerim 1-Büyük Saat 2-Kazım büfe (muhteşem) 3-Saydam Otel(kesinlikle) 4-kebapçı Ulaş(süper kebap) 5-Ulu cami 6)Varda köprüsü 7)menderes (bici bici) 8)Entografya Müzesi 9)Çatalan Köprüsü 10)Mavi bulvar(cafeler) 11)Adana sinema müzesi
Adananın doğal güzellikleri inanılmaz. Mutlaka gezilmeli.
tavsiyelerim
-yemeği HASAN USTAda yeyiniz
-şalgamı ALİ GÖDE de içiniz
-otel için SAYDAM OTELe gidiniz
Adanaya 3 kez gitmeme rağmen hala gezilecek yerlerim varmış.
Güzel yazı ve bilgiler için editörümüze teşekkürler