Yogyakarta, Endonezya’nın Orta Cava bölgesinde yer alan, Cava kültürünün ve buna bağlı olarak batik, bale, tiyatro ve kukla gösterilerinin de merkezi olan bir şehir. Cakarta, Java’nın siyasi ve finansal başkentiyse, Yogyakarta da onun kültürel ruhu. Gezginler ve yerliler tarafından Jogja olarak okunuyor.

Endonezya’nın en önemli arkeolojik alanları olan Borobudur ve Prambanan’a ev sahipliği yapan Yogyakarta, geleneksel sanat ve kültürel miraslarıyla tanınan kültür yönü çok zengin bir şehir. Şehre yaptığım ilk ziyaretimden 10 yıl sonra tekrar gidince şehrin derinliğini ve zenginliğini daha iyi anlamış oldum.

Yogyakarta gezi rehberi

Yogyakarta, Orta Java’nın güneyinde yer alıyor. Biz Banyuwangi’den Yogyakarta’ya trenle geçtik. Yanımda Bali’de tanıştığım İran asıllı Hollandalı arkadaşım Farid var. Banyuwangi–Yogyakarta tren bileti için 35.000 Rupiah (7,5 TL). Saat 6’da hareket etmesi gereken tren 06.30’da hareket etti.

Her birkaç dakikada geçen satıcılarıyla tren tam bir bir pazar yeri gibiydi. Üç kişilik koltuğa tek kişi olarak uzanıp, küçük sırt çantamı başımın altına alıp uyudum. Otobüs ve uçak yolculuğuna göre daha rahat bir yolculuk oldu. Endonezya’nın en kalabalık ikinci şehri Surabaya’da istasyonda 1,5 saat mola verildi.

Malta

Banyuwangi’den yola çıktıktan 15 saat sonra sonra Yogyakarta’ya vardık. Tren istasyonundan 20 dakikada yürüyerek otellerin olduğu bölgeye vardık. Sosrowijayan Gang I ve II caddelerindeki pansiyonlara baktık, çoğu doluydu. Losmen Lucy’de boş yer bulup yerleştik. Pansiyon odası temiz olmadığı gibi küçüktü ve kahvaltı da fiyata dahil değildi.

Ertesi gün kalkıp çevredeki diğer losmenlere göz attım. Burada pansiyon tarzındaki konaklama seçeneğine losmen deniyor. Maliboro caddesi üzerindeki hem daha ucuz hem daha temiz ve internet dahil olan başka bir yere geçtik.

Yogyakarta Gezi Rehberi

Yogyakarta, Endonezya’nın Özel Yogyakarta Bölgesinin başkenti. Hala monarşi ile yönetilen tek Endonezya kraliyet şehri olduğu için klasik Cava güzel sanatları ve kültürü için önemli bir merkez olarak kabul ediliyor.

Ülkenin kültür ve sanat başkenti sayılan şehir, kumaş ve tekstil üzerine elle boyama sanatı olan batik ürünleri ve sanatçıları ile dolu. Sırt çantalı gezginler arasında hızla popüler bir yer haline geldi.

Yogyakarta, Hindu komşusu Bali’nin aksine, ağırlıklı olarak Müslüman. Antik çağda, Java’da hem Hindu hem de Budist insanlar yaşıyordu. Yogyakarta halkı Bahasa’nın ulusal dilini konuşurken, daha eski bir Sanskrit dili olan Cava dilini de konuşuyor. Günümüzde gençlerin çoğu İngilizce de biliyor.

Yogyakarta, Jawa
Yol arkadaşım Farid ile Yogyakarta sokaklarını geziyoruz

Bali’ye göre buradaki satıcılar tam profesyonel. Sıradan biriymiş gibi akıllıca bir girişle, çoğu düzgün İngilizce ile sizinle sohbete başlıyor. Belki yarım saat konuşup, birlikte yürüyüp sohbet ettikten sonra size gerekirse arkadaşının batik mağazasına götürebileceğini söylüyor.

Mağazaların önündeki kaldırım, tıka basa seyyar konfeksiyoncularla dolu. Nedense şehir merkezi beklentilerimi karşılayamayan bir yer oldu. Daha düzgün ve temiz sokaklar, dükkanlar ve restoranlar bekliyordum ama klasik Endonezya şehir karmaşasından farklı bir şey bulamadım.

Yogyakarta bir üniversite şehri olduğundan ve çoğu üniversite şehri gibi, burada bir sürü uygun fiyatlı yemek seçeneği ve gece hayatı var ve onları yerel bir tur rehberi ile gitmeden keşfetmeyeceksiniz, bu yüzden keşfetmek için bir gece geçirmenizi tavsiye ederim.

Yogyakarta’ya gitmek için en iyi mevsim kurak mevsim dönemi olan nisan-ekim arası. En kurak aylar ise haziran-eylül arası. Kasım-Mart arası ise Yogyakarta’nın yağmur mevsimi. Aralıktan marta kadar neredeyse iki günde bir yağmur var. Yogyakarta’da gezilecek yerlerin büyük bir bölümünü görmek için en az 3 gece kalmanızı tavsiye ediyorum.

Yogyakarta Gezilecek Yerler

Yogyakarta oldukça küçük, şehirde dolaşmak kolay ve ucuz. Şehir içindeki yerlere ulaşım için ihtiyaç duyduğumda Gojek uygulaması ile hep motosiklet çağırdım. Gojek her derde deva bir uygulama.

Günübirlik şehir dışı gezileri için taksi kiraladığınızda günlük 40$ civarında ödemeniz gerekecek. Yalnız seyahat ediyorsanız, gezilecek yerleri görmek için en iyi seçeneğin turlara katılmak olduğu aklınızda olsun.

Maliboro Caddesi, Yogyakarta’da özellikle sırt çantalı gezginler arasında en çok bilinen cadde. Yogyakarta’da geleneksel Cava sanat ve kültürünün ne kadar zengin olduğunu görmek için gün battıktan sonra caddede bir gezintiye çıkın.

Gündüzün yoğun trafiği yerini, her türlü el işi ürünü bulabileceğiniz dükkanlara, sokak tezgahlarının olduğu hareketli bir alışveriş alanına bırakıyor. Gece hayatıyla ünlü caddenin her iki yanında batik satan pek çok dükkan sıralanıyor.

Malioboro’nun çevresi, konaklama için de ideal lokasyon. Mağazalara, restoranlara, Yogyakarta Sarayı ve Taman Sari gibi şehrin başlıca gezilecek yerlerine yakın. Daha bohem bolsun derseniz sanatçılarının tercih ettiği ve yaşadığı bölge Jalan Prawirotaman sokağı iyi tercih.

➤ Konaklayabileceğiniz tavsiye yerler: Otu Hostel By Ostic ve EDU Hostel Jogja en iyi hosteller. The Patio Yogya ve Adhisthana Hotel Yogyakarta’daki ekonomik oteller. The Phoenix Hotel ise kalabileceğiniz en iyi seçenek ✔️ Sadece Borobudur’u gün doğumunu ziyaret edip ayrılacaksanız, doğrudan tapınağın arazisindeki tek otel Manohara Resort‘tan daha iyi bir yer yok.

Yogyakarta Turu Programı 📍
Gün ① Taman Sari, Sumur Gumuling, Batik Factory, Mataram Coffee Factory, Malioboro St.
Gün ② Borobudur Tapınağı, Prambanan Tapınağı
Gün ③ Goa Jomblang Cave, Goa Pindul Cave Tubing
Gün ④ Merapi Yanardağı

1. Merapi Yanardağı

Merapi Yanardağı

Merapi Yanardağı (Gunung Merapi), şehrin yaklaşık 28 km kuzeyinde, Yogyakarta ve Orta Java sınırına yakın yer alan aktif bir yanardağ. ‘Ateş dağı’ anlamına gelen Merapi, 1548’den bu yana düzenli olarak lav püskürtüyor. Bölgede çok sayıda aktif volkan var ama en ünlüsü Merapi.

Endonezya’nın en aktif yanardağı olan Merapi Yanardağı’nı Yogyakarta gezilecek yerler listesinin zirvesine koyun. Hayatınızda kaç defa aktif bir yanardağı görme şansınız olur ki! Volkanik aktivite nedeniyle kapalı veya kısmen kapalı olmadığında turlar düzenleniyor.

Sunrise Lava Turu saat 4.00’te başlıyor. Ayrıca 18.30’da başlayan bir Gece Lav Turu da var. Mount Merapi Golden Sunrise, Borobudur, Mendut Temple kapsayan Jeep turu 60$. Ayrıca Borobodur Tapınağının da dahil edildiği farklı tur programları da var. Benim ziyaret ettiğim gün maalesef bulutluydu ve zirvesini iyi görebilme şansım olmadı.

Merapi Volkan Müzesi (Museum Sisa Hartaku), ziyaretçilere Merapi Volkanı hakkında daha fazla bilgi edinme şansı veriyor. Aynı zamada dağ zirvesine yürüyüşler için de bir başlangıç noktası. Müzede, 353 kişinin ölümüne neden olan 2010 patlamasının yıkıcı etkilerini ve Endonezya’daki volkanların tarihi hakkında her şeyi öğrenebilirisiniz.

Bunker (Sığınak), artık kullanılmıyor. 2006 yılında Merapi Dağının patlamasından kaynaklanan enkaz altında kaldı. Patlamada sığınağın içine iki kişi girerek kendilerini kurtarmaya çalışmışlar, ancak üzeri 6 metreye kadar sıcaklığı 300 dereceyi bulan molozla kaplanmış. Sığınaktan biraz yukarı çıkarsanız çok güzel Merapi Yanardağı manzarası görebilirsiniz.

2. Taman Sari

yogyakarta rehberi
Taman Sari
yogyakarta gezisi
Sumur Gümüling merdivenleri

Taman Sari (The Water Castle), 18. yüzyılda Saltanat tarafından o günlerde inşa edilmiş eski ama güzel bir şekilde dekore edilmiş bir kraliyet bahçesi. Eskiden birçok işlevi olan yapı, sadece ana hamam alanı ve yapay gölü ziyaret edebileceğimiz kadar iyi korunmuş durumda.

Yogyakarta’daki en ilgi çekici yerlerden biri olan Taman Sari, padişahın tatil inziva yeri olarak kullanılmış. Cariyelerin, padişahın eşlerinden biri olma umuduyla en iyi varlıklarını gösterdikleri bir yerdi. Kadınlar havuzda yıkanırken Sultan onları kulesinden izleyerek hangisinin yeni karısı olarak kraliyet sarayına katılmaya layık olduğuna karar verirdi.

Taman Sari’nin daha büyük bir kısmı yıkılmış olsa da, Segaran Gölü bölgesi iyi korunmuş durumda ve hala ziyaret edilebiliyor. Ana hamam kompleksi turistler tarafından su kalesi olarak da biliniyor. Kendi başınıza ziyaret edebilir veya rehberli bir tura katılabilirsiniz.

Aynı bileti kullanarak yakındaki yer altı camisini ziyaret edebilirsiniz. Yeraltı camisi Sumur Gümüling (Gümüling Kuyusu), Yogyakarta Sarayı zamanında cami olarak işlev gören, içinde odalar bulunan yuvarlak bir yapı. Gemuling kelimesi Java dilinde dairesel yuvarlanma anlamına geliyor. Bina dairesel bir tasarıma sahip.

Sadece bir tünel ile ulaşılabilen ilginç bir tapınağın tepesinde İslam’da 5 esası simgeleyen 5 merdiven var. Burası hem fotoğraf ve hem de film yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Biri Pasar Ngasem Kuş Pazarından geçiyor. Pazara girin ve KP III adlı sokağı bulup sola dönün, yaklaşık 200 m yürüyün. Bulmak zor ama görmeye kesinlikle değer!



3. Borobodur

Borobodur Tapınağı
Brobodur Kemal Kaya

Borobudur, dünyanın en büyük Budist tapınağı. Prambanan ile birlikte Borobudur, bölgedeki en hayranlık uyandıran manzara ve belki de insanların Yogyakarta’yı ziyaret etmesinin ana nedeni. Sekizinci yüzyılda kurulmuş tapınakta 2,672 rölyef ve 504 Buddha heykeli bulunuyor.

Tepesinde görkemli bir kubbenin olduğu tapınak üst üste yığılmış dokuz platformdan oluşuyor. Her biri oturmuş bir Budha heykeli içeren 72 çan şeklindeki stupa, merkezi kubbeyi çevreliyor. 14. yüzyılda İslam’ın adada hüküm sürmesiyle tapınak terk edilmiş ve 1814 yılında yeniden keşfedilmiş.

Doğal etki ve depremlerle harap halede bulunan tapınak, 1975 ve 1982 yılları arasında uzunca bir restorasyon süresince UNESCO ve Endonezya hükümeti tarafından onarılmış. Şu an UNESCO dünya mirası listesinde bulunuyor.

Tapınak alanı içerisindeki müze de ayrıca ziyaret edilebilir. Borobudur giriş ücreti 25 USD. Ancak Borodubur-Prambanan kombine bilet satın alırsanız 40 USD’ye ikisiniz ziyaret edebilirsiniz.

Yogyakarta’da kaldığımızın üçüncü günü Borobodur’a gittik. Banyuwangi’den Yogyakarta’ya gelirken trende tanıştığımız 2 Alman, 1 Perulu ve bir İspanyol ile Maliboro caddesindeki bir acenteden 120.000 Rp’ye biletimizi aldık (2011). Sabah 5 gibi bizi otelden aldılar.

Yogyakarta’ya 42 km uzaklıktaki tapınağa, 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında vardık. Yoğun bir duman tabakası her tarafı sarmıştı, nefes almak zordu. Tapınak ziyareti sonrası kahvaltımızı tapınağın dışındaki bir yerde tur fiyatına dahil olarak aldık. Kahvaltı sonrası diğer bir Budist tapınağı olan Mendut Buddhist Monastery’e geçtik.

4. Mendut Buddhist Monastery

Candi Mendut

Mendut Buddhist Monastery (Candi Mendut), Borobodur gibi görkemli ve büyük olmasa da görülmeye değer bir yer. İki tapınak arasındaki mesafe araç ile 10 dakika civarında. 26,4 metre yüksekliğindeki tapınak Budizm ritüellerinin merkezi haline gelmiş. Her yıl mayıs ayında en parlak dolunay zamanına denk gelen Purnama Sidhi gününde, Budizm’in en kutsal gününün seçkin kutlaması bu tapınakta yapılıyor.

Yine Buddha’nın Aydınlanması Günü olarak da bilinen Vesak gününde, binlerce insan meditasyon ve kutlamalar için bu tapınakta toplanıyor. Mendut tapınağında başlayarak Pawon ve Borobudur tapınağına doğru süren bir ilahi geçit töreni ile devam ediyorlar. Tapınağın bahçesindeki yaşlı ve ilginç banyan ağacı ise bir başka güzellikti.

5. Bukit Rhema

Bukit Rhema

Bukit Rhema (Chicken Church), şehirde ziyaret edebileceğiniz en tuhaf ve en eğlenceli yerlerden biri. Borobudur’un yaklaşık 4 km batısında yer alan tapınak, 1990’larda inşa edilmiş. Herhangi bir mezhebe bağlı olmayan bir ibadethane. Maddi zorluklar nedeniyle hiçbir zaman bitirilemeyen kilise, bugün çoğunlukla meraklı turistleri kendine çekiyor.

Endonezya ormanlarının derinliklerinde yer alan tapınak güvercin şeklinde yapılmış ama görenler onu daha çok tavuğa benzettiğinden halk arasında ‘tavuk kilisesi’ denmeye başlamış. Giriş ücreti 30,000IDR. Borobudur veya Prambanan’dan farklı olarak, burada dron uçurmanıza izin var.



6. Prambanan Temple

Prambanan Temple, Endonezya’daki en büyük Hindu tapınağı. Bölgedeki en büyükler arasında kabul edilen 9. yüzyıldan kalma Hindu tapınağı kompleksi. Borobudur gibi Prambanan da Yogyakarta’da en çok ziyaret edilen sitelerden biri.

Prambanan Tapınağı, Borobudur tapınağından 100 yıldan daha kısa bir süre sonra MS 850’de inşa edilmiş. Öyle ki bu kısa süre içinde, Java’daki bir Budist hanedanının yerini bir Hindu hanedanı almış. İktidardaki değişimi göstermek için yeni din için yeni bir tapınağa ihtiyaç vardı ve Prambanan böyle ortaya çıktı.

Tek bir yapıdan oluşan Borobudur’dan farklı olarak, Prambanan, yüzlerce ayrı tapınaktan oluşan bir Hindu tapınağı kompleksi. Prambanan, başlangıçta 240 tapınağa sahip büyük bir kompleksti. Bunların çoğu nispeten küçüktü ve kenarlardaydı. Çoğu hala depremler nedeniyle harap durumda, ancak en büyük ve en önemli tapınaklar tamamen restore edildi.

Tapınakların merkezinde, yok edici Şiva, koruyucu Vişnu ve yaratıcı Brahma tanrılarına adanmış üç büyük tapınak duruyor. Bu tanrıların ‘araçları’ için biraz daha kısa üç tapınak, sırasıyla Nandi, Garuda ve Hamsa yine merkezde yer alıyor.

Prambanan, Yogyakarta’nın yaklaşık bir saat doğusunda yer alıyor. Borobudur’dan keyif aldım ama Prambanan’ı görsel olarak daha etkileyici buldum. Borobudur gibi çoğu insan rehberli bir günlük tur ile Prambanan’ı ziyaret ediyor. Borobudur gibi Prambanan’a giriş 25 USD.

Ramayana Balesi (Ramayana Ballet), Prambanan’da günbatımından sonra yapılan destansı Ramayana destanının görsel bir temsili. Hava uygunsa arka planda Prambanan Tapınağının ihtişamını izleyebileceğiniz açık hava sahnesinde geleneksel dansları izliyorsunuz. Benim gittiğim akşam yağmur başladığından sahneyi iç mekana taşıdılar. Bilet 125.000-400.000R IDR arasında değişiyor.

Ramayana Balesi başlangıçta etkileyici ama dikkatiniz dağılırsa sonra sıkıcı olmaya başlıyor. Prambanan’daki kadar etkileyici olmasa da şehrin çeşitli yerlerinde de benzer temsiller sergileniyor.

Sewu Tapınağı, Prambanan’dan yürüyerek 10 dk’lık bir mesafede yer alan, Java’daki en büyük ikinci Budist tapınağı kompleksi. Az bilinen bu tapınak Prambanan tapınak kompleksinin en ucunda yer alıyor, yürüyerek 10 dakika. Depremden çok fazla hasar gördüğü için şu anda yıkık bir dev puzzle gibi.

Bir Hindu tapınağı olan Prambanan Tapınağının yanına inşa edilmiş, Hindular ve Budistlerin uyum içinde yaşadıklarını gösteriyor. Restorasyonu devam eden bu tapınağı da görmeden dönmeyin.

Plaosan Tapınağı da yine civarda görülecek hoş bir tapınak. Depremde bayağı hasar görmüş yer Prambanan Tapınağının karşısına düşüyor. Daha az kalabalık ve çok daha küçük, ancak güzel kabartmalarla süslenmiş.



7. Ratu Boko

Ratu Boko Yogyakarta

Ratu Boko, Yogyakarta’daki belki de üçüncü en önemli arkeolojik sit alanı. Borobudur ve Prambanan tapınaklarını ziyaret edenler genellikle burayı atlıyor. Diğer ikisinden farklı olarak burası dini bir yer değil, bir saray kalıntısı. Cava folklorundan efsanevi bir kralın adını almış, ancak gerçekte kimin sarayı olduğu belirsiz.

Ratu Boko, Prambanan’ın yaklaşık üç kilometre güneyinde yer alıyor. Aracınız varsa her ikisini de aynı yolculukta kolayca ziyaret edebilirsiniz. Borobudur ve Prambanan gibi, Ratu Boko’ya giriş 25 USD. 40 USD karşılığında Ratu Boko-Borobudur veya Ratu Boko-Prambanan geçiş kartı alabilirsiniz. Üçü için birleştirilmiş bir bilet ne yazık ki henüz yok.

8. Yogyakarta Palace

Kraton

Yogyakarta Palace (Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat/Sultan’s Palace), hala monarşiyle yönetilen Endonezya’nın kalan tek şehri Yogyakarta’nın kraliyet sarayı ve hüküm süren sultanın sarayı. Cava dilinde kraton kelimesi kraliyet sarayı anlamına geliyor.

Sabahları ziyarete açık olmasına rağmen, bölgedeki siyasi alanın hala işleyen bir parçası. Sultan, 1945’te Endonezya’nın bağımsızlığının ilanından bu yana, bu unvanı güç değil, adıyla elinde tutuyor ama aynı zamanda otomatik olarak bölgenin valisi. Bu nedenle Keraton resmi işlevler, siyasi toplantılar ve kraliyet ikametgahı olarak kullanılıyor.

Sarayın orta kısmındaki süslemelerin çoğunda Budist, İslami ve Hintçe unsurlar var. Bunun işleyen bir saray olduğunu öğrenmek güzeldi ama sarayın kendisinin ilgi çekici yönünü bulmadım. Hiçbirinde yürüyemeyeceğiniz birkaç pavyonun bulunduğu geniş bir avludan oluşuyor.

Benim için biraz ilginç diyebileceğim kısmı kraliyet eserlerini barındıran müzeydi. Müzede ise Sultan’ın kullandığı eşyalar, seramikler, bazı giysiler ve eski fotoğraflar bulunuyor.

Bugün toplamda iki bin saray muhafızı var. Yine de sadece bin kadarı aktif. Bu ömür boyu sürecek bir iş, bu yüzden yaşlandıkça ve artık fiziksel olarak çalışamaz hale geldiklerinde hizmetten atılmak yerine bakılıyorlar. Herhangi bir günde, fiilen çalışan yaklaşık yüz saray muhafızı var.

Cumartesi günü Yogyakarta’daysanız, geleneksel Endonezya müziği gamelan eşliğinde yine geleneksel bir gölge kuklası gösterisi olan wayang kulit’i deneyimlemek için Kraton’u ziyaret edin.

9. Ullen Sentalu Museum

Ullen Sentalu Museum

Ullen Sentalu Museum, Endonezya’nın en iyi müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Mataram Krallığından kalma Cava kültürel eserlerini sergiliyor. Güzel bir binada yer alıyor, tartışmasız şehirdeki en iyi müzelerden biri. Yogyakarta ve Surakarta tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için çok güzel bir yer.

Doğrudan Yogyakarta, Pakualaman, Surakarta ve Mangkunegaran kraliyet evlerinden gelmiş koleksiyonları sergileyen müzede Yogyakarta’nın eski parlak dönemlerine ait fotoğrafların yanı sıra antik dönem batik ve el yazmalarını görebiliyorsunuz. Kraliyet ailelerine ait mektuplar, enstrümanlar, heykeller yanında ve batik tarihini de güzel aktarmış.

Çok fazla antika ve sergi yok, ancak müze, şehrin eski günlerde nasıl göründüğüne dair harika bir fikir veriyor. Yogyakarta şehir merkezinden oldukça uzakta olsa da doğal gezilecek yerler listesine eklenmeli. Cava kültürü hakkında bilgi edinmenin en güzel yolu. Giriş ücreti 60.000 IDR.

10. Jomblang Cave

Jomblang Cave

Jomblang Cave (Jomblang Mağarası), Yogyakarta’ya 2 saat kadar uzaklıkta yer alan Gunung Kidul’daki mağara sisteminin bir parçası. Goa Jomblang’ı bu kadar özel yapan şey, mağaranın sonunda yukarıdan ışık süzülen geniş bir açıklığının olması. Şehrin güneydoğusuna düşen mağara sistemine iple sarkıtılarak giriyorsunuz.

Herkes dibe indiğinde, birkaç rehber sizi çamurlu bir yoldan yaklaşık 20-30 dakika sürede 250 metre uzunluğundaki bir tünelden geçirerek mağaranın sonundaki Goa Grubug’a götürüyor. Işık huzmelerinin 11.00 – 12.00 saatleri arasında 50 metre yukarıdaki açıklıktan mağaraya süzüldüğü kayalıkta çekilmiş fotoğraflar instagramda çok popüler.

Günde 75-80 kişi ziyaretine izin verilen mağara, özel mülkiyete ait olduğu için kendi başınıza aşağı inemezsiniz. Yogyakarta dışındaki her şey gibi, Jomblang Mağarasına ulaşmanın en kolay yolu rehberli bir tur almak. Klook veya Get Your Guide aracılığıyla bir Jomblang Mağarası turu rezervasyonu yaptırın.

Yogyakarta’ya nasıl gidilir

Yogyakarta’daki havalimanın adı Adisucipto International Airport (JOG). Pek çok yerden Yogyakarta’ya direkt uçuşlar bulabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine tuk tuk ile 5$ civarında gidebilirsiniz. Fazla ödemeyin!

Jakarta, Bandung ve Bali’den Yogyakarta’ya nasıl gidilir seçeneklerini yazdım.

Jakarta: Lion Air ve AirAsia dahil olmak üzere birçok havayolu, Jakarta’dan Yogyakarta’ya direkt uçuşlar sunuyor. Uçuş bir saatten biraz fazla sürüyor. Aceleniz yoksa trenle seyahat etmek iyi bir alternatif olabilir. Daha ucuz ve manzaralı olan tren yolculuğunu uçuşlara tercih ediyorum.

Jakarta–Yogyakarta tren yolculuğu yaklaşık 8 saat sürüyor, isterseniz bir gece treni yapabilirsiniz. Jakarta’dan Bandung’a, ardından Bandung’dan Yogyakarta’ya tren ile geçebilirsiniz. Üçüncü bir seçenek ise Jakarta’dan Yogyakarta’ya yaklaşık 9 saat süren otobüsle gitmek.

Bandung: Bandung–Yogyakarta’ya direkt uçuşlar sunan tek bir havayolu var ve o da Lion Air. Uçuş bir saatten biraz fazla sürüyor. Bandung–Yogyakarta tren yolculuğu ise yaklaşık 8 saat sürüyor.

Bali: AirAsia ve Lion Air dahil olmak üzere birkaç havayolu, Bali Adasından Yogyakarta’ya direkt uçuşlar sunuyor. Uçuş yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. İkinci ziyaretimde Bali’den Yogyakarta’ya Lion ile uçmuştum.



Yerel halkı Jogja olarak adlandırdığı Yogyakarta, samimi, renkli, tarihi ve ilginç. Şehre yaptığım geziyi çok sevdim.

Day 386, ID:43, Yogyakarta, Java. 25 Ağustos 2011, Perşembe

4 Yorumlar

  1. Merhabalar, iki tapınak arasındaki mesafeye 10dk demişsiniz, Prambanan ve Brobudur arası mesafe mi? Minimum 50-55km mesafe var arada, bir yanlışınız olmasın?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz